TO Pljevlja će podržati registrovana seoska gazdinstva kako bi poboljšali uslove za razvoj ruralnog turizma

Maksimalni iznos podrške koji se može odobriti jednom gazdinstvu je 2.000 eura, dok je korisnik u obavezi da obezbijedi preostali iznos sredstava

5027 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Lokalna Turistička organizacija u Pljevljima finansijski će podržati registrovana seoska gazdinstava, kako bi poboljšali uslove za razvoj ruralnog turizma kroz unapređenje kvaliteta usluga i ponude u seoskim domaćinstvima.

Opština Pljevlja je za tu namjenu opredjelila 15 hiljada eura, a danas je raspisala javni poziv na koji se mogu prijaviti gazdinstva zainteresovana za za dobijanje podrške.

Seoskim turizmom na području Pljevalja trenutno se bavi 11 domaćinstava.

Maksimalni iznos podrške koji se može odobriti jednom gazdinstvu je 2.000 eura, dok je korisnik u obavezi da obezbijedi preostali iznos sredstava.

Sredstva koje dodjeluje Turistička organizacija mogu se koristiti za unapređenje kvaliteta sanitarnih, higijenskih i drugih uslova u postojećim objektima za pružanje ugostiteljskih usluga u seoskom domaćinstvu, nabavku odgovarajućeg namjenskog namještaja i opreme za degustacionice, kao i za sobe, apartmane, katune, ( kolibe ) i kampove, osmišljavanje nove i unapređenje postojeće dodatne ponude za goste u okviru seoskog domaćinstva radi njihovog odmora i rekreacije.

U lokalnoj turističkoj organizaciji smatraju da pljevaljska sela raspolažu brojnim kulturno-istorijskim, prirodnim, poljoprivrednim i mnogi drugi potencijalima za razvoj seoskog turizma.

“Sigurni smo da smo za sada jedina Turistička organizacija u Crnoj Gori koja se odlučila na ovaj korak, da putem javnog poziva pruži šansu zainteresovanim građanima da se, nakon što ispune neophodne uslove, prijave i dobiju nepovratno do 2.000 eura za razvoj seoskog turizma. Prošle godine je je bilo sedam takvih domaćinstva, što sa prethodno registrovana četiri, čini već zavidnih formiranih 11 etno sela na teritoriji opštine“, kazala je nedavno direktorica Turističke organizacije Pljevlja Vanja Vukojičić.

Tri etno sela su u blizini mosta na Tari, dva u selu Odžak, jedno u selu Rudnica nadomak Pljevalja, u selima Trnovice, Bukovica, Hoćevina, Mijakovići i Brvenica.

“Lokacije ovih etno sela pokazuju da nije najvažnija njihova udaljenost od grada, već ono što nude svojim gostima. A nude zaista mnogo, i sjajno gostoprimstvo, i uživanje u prelijepoj prirodi, tradicionalnoj i zdravoj hrani karakterističnoj za pljevaljski kraj, organskim žitaricama, a tu je i čuveni pljevaljski sir i još dosta toga što ispunjava većinu prohtjeva današnjih turista“, navodi Vukojičić.

Bonus video: