Jahta više od godinu usidrena u Tivtu: posada bez plata, troškovi se nagomilali

Superjahta "Luminosity" se dovodi u vezu sa ruskim oligarhom Andrejom Gurjevom koji je stavljen na listu sankcija EU uvedenih zbog agresije Rusije na Ukrajinu. On se od 9. marta prošle godine nalazi na listi ruskih političara i oligarha povezanih sa režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina, kojima je EU uvela stroge sankcije

50646 pregleda 35 reakcija 16 komentar(a)
U marini "Porto Montenegro" od marta prošle godine: "Luminosity", Foto: Sinisa Lukovic
U marini "Porto Montenegro" od marta prošle godine: "Luminosity", Foto: Sinisa Lukovic

Superjahta "Luminosity" duže od godinu je blokirana u Crnoj Gori jer njen vlasnik i menadžer zbog sankcija EU i Velike Britanije prema Rusiji su onemogućeni da plaćaju posadu i druge troškove broda.

Potvrdio je to nezvanično "Vijestima" izvor dobro upućen u dešavanja u vezi sa ovom jahtom koja je vezana u marini Porto Montenegro.

"Luminosity" se dovodi u vezu sa ruskim oligarhom Andrejom Gurjevom koji je stavljen na listu sankcija EU uvedenih zbog agresije Rusije na Ukrajinu. On se od 9. marta prošle godine nalazi na listi ruskih političara i oligarha povezanih sa režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina, a kojima je EU uvela stroge sankcije, uključujući i zamrzavanje privatne imovine. Gurjev se nedugo prije toga, našao i na listi sankcionisanih od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Ova jahta je u Tivat uplovila dan nakon što je ruski oligarh stavljen na EU listu sankcionisanih 10. marta 2022. godine.

"Vijesti" su prošle godine pisale o ovoj jahti, ukazavši da bi Gurjev mogao biti njen pravi vlasnik. Naime, praksa bogataša koji sebi mogu priuštiti superjahte je da te brodove ne registruju na svoja imena, već na neku firmu, obično sa ofšor destinacije. Takođe, obično jahtom upravlja druga firma koja se brine o plaćanju posade, održavanju, snabdijevanju, primjeni propisa i standarda. Uz to, jahte su po pravilu registrovane na neku od takozvanih zastava pogodnosti, odnosno poreskih rajeva koje uz niže dažbine za njenog vlasnika, daju i garancije dodatne povjerljivosti podataka. Ipak, iako u zvaničnim papirima piše drugačije za skoro svaku mega i superjahtu nezvanično pouzdano zna koje joj je fizičko lice pravi vlasnik. Tako se i "Luminosity" povezuje sa imenom Andreja Gurjeva, iako je registrovana na kompaniju "Flying Cloud Overseas Limited" što je Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) prošle godine potvrdilo "Vijestima.

Iz MKI je tada rečeno da je njihova inspekcija 13. marta prošle godine izvršila nadzor i da im je zapovjednik broda tada saopštio da će jahta u Tivtu ostati do juna ili jula mjeseca prošle godine. "Luminiosity" je, međutim, na istom mjestu već 13 mjeseci, a par dana nakon što je proše godine uplovila u Tivat, napustio veći dio posade koja je lani uz zapovjednika imala još 19 članova. Od tada jahtu čuva minimalni broj članova posade koju iz razloga sigurnosti zahtijevaju pomorski propisi, a nema naznaka kada će isploviti.

Dobro upućeni izvor "Vijesti" kazao je da se brod kroz njegove oficijelne papire, ne može dovesti u vezu sa Gurjevom, ali da firma na koju je registriovan ima problema sa evropskim i britanskim agencijama koje sprovode sankcije uvedene zbog ruske agresije na Ukrajinu, zbog čega su joj otežana plaćanja preko redovnih bankarskih kanala prema posadi i svim drugim povjeriocima broda.

Izvor "Vijesti" tvrdi da "Luminostity" kao brod u Crnoj Gori zvanično nije blokiran, ali da se ne isključuje mogućnost da bi to mogao zatražiti neko od povjerilavaca broda: članova posade, snabdjevača ili drugih pružalaca usluga brodu kojima računi nisu plaćeni zbog problema koje vlasnik jahte ima sa platnim prometom. Do sada tih zahtjeva povjerilaca prema Privrednom sudu u Podgorici nje bilo, a sagovornik “Vijesti” nada se da ih neće ni biti.

Interesovanje za sudbinu jahte počeli su pokazivati i strani mediji, Tako je YouTube kanal "Esysman" prije dva dana objavio video prilog o, kako su oni naveli, "napuštenoj 270 miliona dolara vrijednoj superjahti u Tivtu" za koju i taj kanal tvrdi da je u vlasništvu Gurjeva. "Esysman" je prikazao i službenu mejl komunikaciju iz marta prošle godine između tadašnjeg menadžera jahte – renomirane britanske kompanije "Nigel Burgess" i njenog zapovjednika, odnosno menadžment agencije "Burgess Crew Services" koja je bila nadležna za sve vezano sa posadom jahte.

U tim porukama "Burgess" i "Burgess Crew Services"” obavijestili su zapovjednika i posadu jahte da zbog sankcija Velike Britranije i EU su svi fondovi sa kojima oni raspolažu vezano za plaćanje troškova jahte i plata njenoj posadi "zamrznuti" i da se radi na tome da se u najskorije vrijeme posadi plate do tada dospjela njihova potraživanja, a nešto kasnije je stigao mejl iz "Burgessa" koji ih je obavijestio da su zbog sankcija dovedeni u poziciju da moraju prekinuti radno angažovanje sve posade na jahti "Luminiosity" sa obračunom zarada koje im se do tada duguju, kao i obećanjem da će im taj novac biti isplaćen čim "Burgess" dobije dozvolu od agencija iz Velike Bitanije i EU koje kontrolišu primjenu sankcija uvedenih Rusiji. Međutim, to se do danas nije desilo, a jedan od članova posade "Luminosityja" je "Esysmanu" kazao da se oni nakon duže od godinu dana čekanja, više se ne nadaju da će dobiti svoj novac.

Bonus video: