Uniprom podnio krivične prijave jer ove godine nisu dobili emisione kredite

Bivša Vlada Duška Markovića je Unipromu dodijelila besplatne emisone kredite Co2, koje je ta kompanije kasnije prodala EPCG za 17 miliona eura

23541 pregleda 19 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević

Kompanija Uniprom iz Nikšića, koja posluje u okviru poslovne grupe biznismena Veselina Pejovića, podnijela je krivične prijave protiv ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković Đurović, izvršnog direktora Fonda za zaštitu životne sredine Draška Boljevića i sekretara Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Radovana Boljevića koji je i predsjednik Komisije za sprovođenje javne aukcije za dodjelu emisionih kredita.

Kako je navedeno u saopštenju ove kompanije, krivične prijave su podnijeli jer "Unipromu" ove godine nisu dodijeljeni emisioni krediti Co2.

Ovo troje su, kako se navodi u tužbi, početkom 2023. godine donijeli odluku da se “Unipromu” Nikšić ne dodijele emisioni krediti za 2022. godinu, za koju smatraju da im pripada.

"Prijavljena lica su nanijela štetu operateru „Uniprom“ u iznosu od preko tri miliona eura, postupajući sa direktnim umišljajem i zloupotrebom svojih ovlašćenja, pa su se u njihovim radnjama stekla sva obilježja krivičnog djela i to njegovog kvalifikovanog oblika", navedeno je u saopštenju.

Bivša Vlada Duška Markovića je Unipromu dodijelila besplatne emisone kredite Co2, koje je ta kompanije kasnije prodala EPCG za 17 miliona eura. Zbog toga je novo rukovodstvo EPCG 2021. godine podnijelo krivične prijave protiv Markovića, Pejovića i tadašnje ministarke ekonomije Dragice Sekulić.

Bonus video: