Aerodromima nije usvojen izvještaj ni za 2021.

Pet državnih kompanija nije predalo bilanse za 2022. u zakonskom roku: ”Plantaže” kasne zbog problema sa procjenom imovine, u Željezničkom prevozu zbog promjene direktora nije imao ko da stavi potpis. Pošta i Institut Igalo nisu odgovorili zbog čega kasne, na bilanse Aerodroma za 2021. revizor dao zamjerke

19764 pregleda 3 komentar(a)
Aerodromi ne mogu predati izvještaj za 2022. dok im se ne usvoji za 2021., Foto: BORIS PEJOVIC
Aerodromi ne mogu predati izvještaj za 2022. dok im se ne usvoji za 2021., Foto: BORIS PEJOVIC

Državne kompanije “13. jul - Plantaže”, Aerodromi Crne Gore (ACG) i Željeznički prevoz (ŽPCG) saopštile su “Vijestima” da će svoje finansijske izvještaje za prošlu godinu Upravi prihoda i carina (UPC) predati do kraja ovog mjeseca.

Zakonski rok za predaju bilansa istekao je 31. marta, ali je ovim preduzećima u dogovoru sa UPC prolongiran rok. Razlozi kašnjenja, kako su objasnili, odnose se, u slučaju “Plantaža”, na imovinske, a u slučaju ŽPCG, na promjene u menadžmentu kompanije, dok su Aerodromi naveli da im Vlada još nije usvojila izvještaj za 2021. godinu, pa ne mogu da predaju novi.

Pored ove tri kompanije, kako je “Vijestima” ranije saopšteno iz UPC, zahtjev za odlaganje roka među državnim kompanijama je odobren i Pošti, dok Institut “Simo Milošević”, koji se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, nije predao izvještaj za prošlu godinu, a pritom ta kompanija nije ni tražila zahtjev za odlaganje roka. Iz te dvije kompanije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da objasne zašto kasne sa predajom izvještaja, kao i kakvi su im okvirni finansijski rezultati za prošlu godinu.

Kako su naveli iz ACG, obratili su se UPC sa zahtjevom da se za mjesec prolongira rok za predaju finansijskih iskaza za 2022. godinu što im je i odobreno, a razlog za prolongiranje roka je neusvajanje finansijskih iskaza za 2021. godinu od strane osnivača, odnosno Vlade.

”U mišljenju Ministarstva finansija na finansijske iskaze za 2021. godinu, na koje je eksterni revizor dao mišljenje sa rezervom, data je preporuka da se ovi finansijski iskazi koriguju u skladu sa nalazima i preporukama eksternog revizora. Osnove za mišljenja sa rezervom su, u najvećem dijelu, rezultat nagomilanih neriješenih pitanja iz ranijih perioda, od kojih, kao najznačajnije, navodimo: prenos sredstava u budžet Crne Gore u iznosu od 9,8 miliona eura u 2020. godini bez utvrđene odluke o raspodjeli dobiti; iznos rezervisanja za sudske sporove sa zaposlenima po osnovu startnog dijela zarade za period 2008-2018. godine; evidentiranje određenih nekretnina kao imovine društva, a gdje je kao nosilac prava korišćenja uknjiženo drugo privredno društvo; dodatna objelodanjivanja vezana za postojanje ograničenja vlasništva nad nekretninama. ACG su, u dijelu gdje je to bilo moguće, uradili izmjenu i ponovnu reviziju korigovanih finansijskih iskaza za 2021. godinu, koje smo dostavili resornom ministarstvu tokom marta 2023. godine”, naveli su iz kompanije.

Iz kompanije “13. jul - Plantaže” su naveli da je razlog kašnjenja isključivo, zahtjevna procedura konsolidacije prethodnih pozicija stalne imovine sa postojećom bazom osnovnih sredstava, kao i prenosa reprocjene u poslovno-informacioni sistem kompanije.

”Kompanija “13. jul - Plantaže” obratila se UPC sa molbom da finansijske izvještaje za 2022. godinu dostavi do kraja tekućeg mjeseca. Procjenjujemo da će isti biti dostavljeni i prije naznačenog roka, o čemu ćete, blagovremeno, biti obaviješteni”, naveli su iz državne kompanije.

Oni nijesu odgovorili na pitanje da okvirno saopšte kakvi su im rezultati za prošlu godinu.

Iz ŽPCG su naveli da su tražili odlaganje roka zbog toga što je izvršnom direktoru Slavenu Šestoviću krajem marta istekao mandat, pa je Odbor direktora na tu poziciju kao vršiteljku dužnosti (v. d.) imenovao Ilinku Pavićević.

”Stoga se morala aktivirati procedura prijave novog ovlašćenog lica društva u Centralni registar privrednih subjekata, kao i drugim upravama u kojima mora stojati ovlašćeno lice kompanije. Po završetku ove procedure, finansijski izvještaj o poslovanju sa finansijskim iskazima za 2022. godinu će biti blagovremeno predat”, objasnili su iz ŽPCG.

Aerodromi u plusu 3,2 miliona

Na pitanje kakvi su im bilansi za prošlu godinu, iz Aerodroma su odgovorili da im je trenutni neto rezultat, bez sprovedenih knjiženja rezervisanja i poreza koja su u toku, 3,2 miliona eura.

”ACG su 2022. godinu završili sa operativnom dobiti (prije poreza, neto finansijskih rashoda, amortizacije i rezervisanja) od 5,9 miliona eura”, naveli su.

Ta kompanija je u 2021. godina prema izvještaju koji još nije usvojila Vlada imala neto dobit od 1,19 miliona, nakon što je toku “korona godine” 2020. imala minus od preko 14 miliona.

Rezultat poslavanja za 2019. godinu je bio rekordno dobar i ostvarena je dobit od 26,78 miliona.

Iz ŽPCG su naveli da su poslovnu 2022. godinu završili sa pozitivnim rezultatom u iznosu od 1,52 miliona eura.

To je gotovo dupli bolji rezultat nego godinu ranije, kada je ostvarena dobit od 826 hiljada eura, ali koju je takođe dijelom obilježila pandemija koronavirusa.

Bonus video: