AZZK: Pomoć od tri miliona zakonita

Agencija za zaštitu konkurencije donijela rješenje za Vladin program za unapređenje konkurentnosti privrede

58456 pregleda 3 komentar(a)
Devet linija pomoći, uskoro javni pozivi (ilustracija), Foto: Shutterstock
Devet linija pomoći, uskoro javni pozivi (ilustracija), Foto: Shutterstock

Agencija za zaštitu konkurencije (AZZK) ocijenila je da je tri miliona vrijedan program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2023. godinu u skladu sa propisima kojima se regulišu pitanja državne pomoći.

Iz AZZK su ocijenili da novac iz programa predstavlja “de minimis” pomoć, odnosno pomoć male vrijednosti koja je u skladu sa propisima Evropske unije.

Ovaj program usvojila je Vlada na sjednici krajem prošlog mjesec na predlog resornog Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (MERT) iz kojeg je saopšteno da će se kroz paket mjera finansijsko-nefinansijske podrške doprinijeti daljem jačanju i razvoju crnogorske privrede.

Program predviđa devet linija podrške i to: za nabavku opreme velike vrijednosti, za mala ulaganja, za digitalizaciju, za podsticaj cirkularne ekonomije, za internacionalizaciju, za unapređenje marketinga, za vaučere za žene i mlade u biznisu, za početnike u biznisu i za pružanje mentoring usluga.

Predviđeno je da kompanije finansiraju kompletne troškove do završetka aktivnosti za koju konkurišu, a onda im se nakon podnesene dokazne dokumentacije odobrava refundacija dijela troškova, koja u zavisnosti od programa iznosi i do 80 odsto.

Ministarstvo će javni poziv raspisati uskoro, a prema planu, prijave će trajati do kraja septembra 2023. godine

U rješenju AZZK se ukazuje da se vrsta pomoći iz ovog programa ne može dodijeliti za izvoz ili za upotrebu domaćih proizvoda umjesto uvoznih, kao ni za finansiranje osnivanja i upravljanja distributivne mreže u drugim državama članicama.

”Pomoći za troškove učestvovanja na sajmovima, odnosno troškove studija, ili savjetodavnih usluga potrebnih za uvođenje novog ili postojećeg proizvoda na novo tržište u drugoj državi članici ili trećoj zemlji, obično ne čine pomoć za izvoz”, napominje se u rješenju.

Agencija je konstatovala i da se, kod programske linije za početnike u biznisu i pružanje nefinansijske i finansijske podrške za osnivanje novih preduzeća, ne radi o državnoj pomoći, ako se pomoć dodjeljuju korisnicima koji u momentu primanja novca ne obavljaju privrednu djelatnost, niti učestvuju na tržištu, te nijesu korisnici državne pomoći.

”Dakle, ako korisnici ove programske linije u momentu dobijanja benefita još nijesu učesnici na tržištu, odnosno nijesu se registrovali kao preduzetnici, posljedično se zaključuje da realizacija programske linije ne ugrožava konkurenciju i ne utiče na trgovinu između Crne Gore i drugih država. Ako ovu programsku liniju koriste preduzeća koja u momentu dodjele pomoći imaju registrovan biznis, odnosno pomoć se dodjeljuje korisnicima koji obavljaju privrednu djelatnost, čime se dovode u povoljniji položaj u odnosu na druge učesnike na tržištu, radi se o pomoći male vrijednosti”, navodi se u rješenju AZZK koje potpisuje predsjednik Dragan Damjanović.

AZZK je zadužio MERT da pomoći iz ovog programa za svakog korisnika evidentira u registru i čuva ih deset fiskalnih godina i na zahtjev ih dostavlja Agenciji kako bi ocijenila jesu li ispunjeni uslovi za njihovu dodjelu.

Za promociju zanatstva namijenjeno 175.000 eura

Vlada je nedavno usvojila i program za razvoj i promociju zanatstva za šta je opredijeljeno 175 hiljada eura, a iz AZZK su i za ovu vrstu podrške dali “zeleno svjetlo” i ocijenili da je zakonita.

Podrška iz ovog programa se odnosi na nabavku opreme i alata namijenjenih za obavljanje zanatske djelatnosti kao i organizacije i učestvovanja na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama. Maksimalni iznos odobrene podrške po zanatliji za obije komponente iznosi 12.000 eura, a korisniku se može refundirati do 70 odsto troškova.

Bonus video: