Protest grupe nikšićkih penzionera: "Ministru ću dati 268 eura, da vidim hoće li uspjeti da živi mjesec dana"

Kada su se penzionisali, nakon 40 godina rada, dobili su penzije koje su bile ne veće od 230 eura. Sada su, kako rekoše, izjednačeni sa onima koji su radili 15 godina, a zbog nekoliko eura ne mogu dobiti nikakvu novčanu pomoć, poput nedavne od 150 eura, jer iznos od, kako rekoše, 260 eura nije minimalan

18056 pregleda 40 reakcija 41 komentar(a)
Jedva preživljavaju: Penzioneri danas u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Jedva preživljavaju: Penzioneri danas u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Evo, ministru ću dati mojih 268 eura, koliko primam penzije, da vidim hoće li uspjeti da od tog novca mjesec dana živi, izrevoltirano je kazao Nikšićanin Mladen Tadić, nekadašnji građevinac, koji se sa bivšim kolegama sastao na nikšićkom Trgu kako bi putem medija uputili apel ministrima i poslanicama da se, kako rekoše, sjete i onih koji su gradili ovu zemlju a koji sada od penzija ne mogu da žive.

Kada su se penzionisali, nakon 40 godina rada, dobili su penzije koje su bile ne veće od 230 eura. Sada su, kako rekoše, izjednačeni sa onima koji su radili 15 godina, a zbog nekoliko eura ne mogu dobiti nikakvu novčanu pomoć, poput nedavne od 150 eura, jer iznos od, kako rekoše, 260 eura nije minimalan.

"Ja od 268 eura ili moj kolega od 260 eura ne možemo da preživimo. Zato i tražimo neku pristojnu penziju od koje možemo da preživimo. Ništa više ne tražimo. Dok platimo komunalije ništa nam ne ostane. Hvale se da su akcijom smanjili cijene makarona i ulja. Ali sa makaronima moraš nešto jesti, a na tom ulju nešto treba da ispržiš", kazao je Tadić.

Posebno su u teškom položaju oni koji žive u privatnom smještaju.

"Potrošačka korpa je 800 eura i mi ni za tri penzije ne bi mogli da dostignemo tu korpu. Pita li se iko kako preživjeti. Još ako imate tri-četiri člana porodice, ako niko ne radi, a živite privatno, kao ja, ne ostane vam ni za hljeb. Da godinu dana ne trošim od penzije koju primam, ne mogu imati jednu mjesečnu poslaničku platu", kazao je Đorđe Zeković.

Meho Rebronja dodaje da je radio 41 godinu, da od firme nikada nije dobio ni stan ni kredit, da se mučio, radio, školovao troje djece, a sada ne može od penzije pristojno da živi.

Kako rekoše, nijesu naučili da protestuju, već samo da rade, a izgleda da se niko ne sjeti takvih. Nadaju se da će ipak njihov apel stići do onih kojima je upućen.

"Nije nam krivo što ljudi sa 15 godina staža imaju 250 eura penziju. Dabogda imali i 350 i 400. Mi samo tražimo da ako je njima povećano 70 odsto, da nama povećaju 50 odsto. Da se razlikuju penzije onih koji imaju puni radni staž od onih koji imaju 15 godina staža", kazao je Nikola Mijatović.

Kako je istakao, svi traže povećanje, svakom se izlazi u susret, a o njima niko ne vodi računa.

"Svaki poslanik je sebi povećao penziju po 200 eura, a nijedan se nije sjetio penzionera. Svi ćemo se odreći ovog povećanja od dva odsto u korist poslanika, kad su ovako dobri za nas. Bilo je oko 4.500 penzionera sa najnižom penzijom, a sad ih ima 45 hiljada", kazao je Mijatović.

U Nikšiću minimalnu penziju od nešto preko 14,7 hiljada penzionera, prima njih skoro 4.200.

Bonus video: