Budva: Hotel "Loza" radi, iako je ljetos zapečaćen

Kompanija HoldCo East pozvala je da se hitno izvrši inspekcijski nadzor, jer hotel “Loza” u blizini autobuske stanice u Budvi, iako je zatvoren još minulog ljeta, i dalje obavlja ugostiteljsku djelatnost

35956 pregleda 313 reakcija 27 komentar(a)
Hotel "Loza" u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Hotel "Loza" u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Podgorička kompanija HoldCo East pozvala je turističku inspekciju Uprave za inspekcijske poslove da hitno izvrši inspekcijski nadzor, jer hotel "Loza" u blizini autobuske stanice u Budvi, iako je zapečaćen još minulog ljeta, i dalje obavlja ugostiteljsku djelatnost.

Zatraženo je da se hotel odmah zatvori i preda im u državinu, jer su uknjiženi kao vlasnici.

To piše u dopisu koji je pravni zastupnik ove kompanije, advokat Miloš Komnenić uputio resornoj inspekciji da ponovo dođe u Budvu i reaguje, jer je plomba na hotelu skinuta.

”Shodno članu 118 Zakona o turizmu i ugostitelistvu podnosimo inicijativu za vršenje inspekcijskog nadzora. Obavještavamo vas da uprkos pečaćenju, hotel ‘Pod lozom’ i dalje obavlja djelatnost na nepokretnosti koja se nalazi na adresi Mainski put bb, Budva, upisanoj u listu nepokretnosti broj 149, bez odobrenja za obavljanje iste, suprotno odredbama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu”, naveo je Komnenić.

Fotografija koja je proslijeđena inspekciji
Fotografija koja je proslijeđena inspekcijifoto: Holdco East

Podsjetio je da je hotel “Loza” zapečatio turistički inspektor nakon što je tokom prethodne ljetnje sezone došlo do masovnog trovanja turista u hotelu.

”Pa osim što je obavljanje djelatnosti protivzakonito, zasigurno je i nebezbjedno usljed činjenice da hotel nema ni osnovne sanitarne uslove za rad”, istako je Komnenić.

On je inspekciji dostavio fotografije hotela snimljene prošle sedmice na kojima se vidi da se obavlja ugostiteljska djelatnost.

”Zahtijevamo da nadležna inspekcija ponovo izađe na lice mjesta i zatvori cjelokupan objekat u kome je ponovo otpočeto obavljanje ugostiteljske djelatnosti i hotel preda u državinu vlasniku ‘HoldCo East’, koji bi objekat adekvatno obezbijedio i onemogućio dalje zloupotrebe i skidanje pečata. Takođe vas molimo i da nas ponovo obavijestite o datumu izlaska na lice mjesta, budući da imamo namjeru da prisustvujemo”, naglasio je Komnenić u dopisu Upravi za inspekcijske poslove.

Podgorička firma se, kako piše u katastarskoj evidenciji, od septembra 2020. godine uknjižila na hotel sa dvorištem. S druge strane, kao teret na imovinu upisan je spor koji je Ljubo Braić sa članovima porodice pokrenuo protiv HoldCo East i D.Š., pred kotorskim Osnovnim sudom radi utvrđivanja ništavosti ugovora o kuproprodaji.

Braić je ranije za “Vijesti” kazao da mu je oteta imovina.

Podgorička kompanija “HoldCo East” već dvije godine unazad insistira da se hotelski objekat oslobodi, jer je ona preuzela kreditna potraživanja mještanina čiji je hotel preuzela zbog milionskog kredita Hipo Alpe Adria banka.

Prava drama dogodila se minulog ljeta, kada je turistička inspekcija u više navrata pečatila hotel, dok ga je s druge strane zakupac skidao, tvrdeći da je resorno ministarstvo prvo izdalo dozvolu, a potom je povuklo.

Turistička inspekcija je prošlog ljeta, za samo mjesec dana četiri puta stavljala pečat, a u jednom momentu je zbog toga 250 gostiju bilo bez obroka u restoranu hotela koji je zatvoren. Tada su iz Turističke inspekcije bili jasni da svaki objekat koji nema dozvolu mora biti zatvoren.

Nakon što je zakupac skinuo pečat, Turistička inspekcija je podnijela krivičnu prijavu, međutim, hotel je nastavio sa radom. Uslijedila su nova pečaćenja i prijave tužilaštvu, zahtjev CEDIS-u da isključi struju, ali i budvanskom Vodovodu da isključi vodu, ali sve je ostalo na prijavama.

Vodovod se opravdao da hotel nije prikopčan na vodovodnu mrežu, već na svoj bunar, pa je Turistička inspekcija pozvala Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove da izvrši uzorkovanje vode i da li je ona bezbjedna za konzumiranje.

Posljednji pečat stavljen je krajem avgusta kada je došlo do trovanja gostiju.

Problem hotela “Loza” aktuelan je već više od dvije decenije i “Vijesti” su objavile ispovijest vlasnika ovog prvog privatnog hotela u Budvi, kada je otkrio da je mafija pokušala da mu oduzme hotel, a porodicu je ostavila dva puta na ulici.

Bonus video: