MERT predstavio programe podrške: Za konkurentnost privrede tri miliona, za zanatstvo 175.000 eura

Pozivam naše privrednike da ne propuste ovu šansu, da se prijave za bespovratna sredstva koja mogu značajno pomoći njihovo poslovanje", kazao je ministar Goran Đurović

16507 pregleda 5 komentar(a)
Đurović na presu, Foto: Vlada Crne Gore
Đurović na presu, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.04.2023. 13:03h

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT) saopštilo je da je danas predstavilo programe podrške privredi za 2023. godinu.

Iz MERT je saopšteno da su predstavili Program za unapređenje konkurentnosti privrede vrijedan tri miliona eura i Program za razvoj i promociju zanatstva u vrijednosti 175.000 eura.

Oni su dodali da su javni pozivi za programe objavljeni jutros, te da je riječ o bespovratnim sredstvima za koje privreda može da se prijavljuje do septembra.

"Ministarstvo je iz energetskog paketa Evropske unije povuklo i pet miliona eura podrške za mala i srednja preduzeća koja će se utrošiti na dva programa za unapređenje energetske efikasnosti u turizmu i prerađivačkoj industriji, koji će biti ubrzo objavljeni", ističe se u saopštenju MERT.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je rekao da su "dobre vijesti da ćemo jednim dijelom iz budžeta, jednim dijelom iz sredstava Evropske unije našoj privredi podijeliti skoro osam miliona eura, što je najviše do sada".

"Mislim da će to biti jedan snažan podsticaj crnogorskoj privredi. Pozivam naše privrednike da ne propuste ovu šansu, da se prijave za bespovratna sredstva koja mogu značajno pomoći njihovo poslovanje", kazao je Đurović na pres konferenciji povodom predstavljanja programa.

Iz MERT su rekli da Program za unapređenje konkurentnosti privrede vrijedan tri miliona eura, podrazumijeva paket mjera finansijsko-nefinansijske podrške, koji će kako su dodali, doprinijeti daljem jačanju i razvoju crnogorske privrede.

"Cilj programa je da se poveća konkurentnost malih i srednjih preduzeća sa posebnim naglaskom na žene i mlade u biznisu i preduzeća iz manje razvijenih opština. U tom kontekstu do 50% refundacije troškova biće na raspolaganju preduzećima, do 70% za žene i mlade koji su vlasnici preduzeća a čak do 80% povrata za preduzeća iz manje razvijenih opština", piše u saopštenju.

Iz MERT navode da je Programom predviđeno devet programskih linija:

Programska linija za nabavku opreme velike vrijednosti;

Programska linija za podršku malim ulaganjima;

Programska linija za podršku digitalizaciji;

Programska linija za podsticaj cirkularne ekonomije;

Programska linija za podršku internacionalizaciji;

Porgramska linija za unapređenje marketinga;.

Programska linija - Vaučeri za žene i mlade u biznisu;

Programska linija za početnike u biznisu;

Programska linija za pružanje mentoring usluga.

"Ovi programi kreirani su tako da odgovaraju potrebama privrede. Posebno izdvajam liniju "Vaučeri za žene i mlade", gdje, upravo zbog potreba ove ciljne grupe, dajemo sredstva avansno do 70%, da bi pokušali da eliminišemo barijeru sa kojom se suočavaju, a to je da nemaju sopstvenih sredstava", kazala je generalna direktorica Direktorata za unapređenje konkurentnosti Olivera Vukajlović.

Iz MERT su kazali da je za Program za razvoj i promociju zanatstva opredijeljeno 175.000 eura kroz pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata za obavljanje zanatske djelatnosti kao i organizaciju i učestvovanje na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama.

"Odobrena podrška može pokrivati do 70% opravdanih troškova, odnosno do 10.000 eura bez PDV-a po zanatliji za aktivnosti koje se odnose na vrijednost opreme i do 50% opravdanih troškova, odnosno do 6.000 eura bez PDV-a po zanatliji, za učešće na međunarodnom sajmu, a iznos do 4.000 eura bez PDV se može dodijeliti za učešće na domaćem sajmu", kazala je generalna direktorica Direktorata za industriju i regionalni razvoj Renata Milutinović.

U saopštenju se navodi da je za ovaj program predviđen dodatni procenat podrške (10%) za zanatlije koji posluju u manje razvijenim opštinama Crne Gore, dok je za žene i mlade u toj oblasti predviđeno dodatnih 5% podrške.

"Maksimalni iznos odobrene podrške po zanatliji za obije komponente iznosi 12.000 eura", piše u saopštenju MERT.

Navode da se prijave za programe vrše sputem portala: programi.gov.me

Javni pozivi za Programe objavljeni su na sajtu i mrežama Ministarstva, kao i portalu biznis.gov.me.

Javni poziv - Program za unapređenje konkurentnosti privrede 2023. pogledajte OVDJE

Javni poziv - Program za razvoj i promociju zanatstva 2023.pogledajte OVDJE

Bonus video: