Za podsticanje poljoprivrede u Glavnom gradu 235 hiljada eura: Premije u mljekarstvu, podrška sjetvi i žetvi...

"Već od kraja ove sedmice ili početkom naredne svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači, moći će da se informišu kroz javne pozive na sajtu Glavnog grada o uslovima koje treba ispuniti za dobijanje podrške. Imajući u vidu da je Zeta, kao novoformirana opština ipak značajan dio poljoprivrednog opsega doskorašnjeg zajedničkog Glavnog grada, uključili smo sve linije podrške i prema Zeti za prvih šest mjeseci", kazao je Radonjić

3663 pregleda 0 komentar(a)
Sa prezentacije, Foto: PG Biro
Sa prezentacije, Foto: PG Biro

Glavni grad je kroz Program mjera za podsticanje razvoja poljoprivrede i ruralnih područja za ovu godinu, opredijelio 235 hiljada eura u cilju osnaživanja i stimulacije manjih poljoprivrednih proizvođača.

Služba za podršku poljoprivredi Glavnog grada održala je danas prezentaciju Programa mjera, koji će se realizovati kroz tri mjere: premije u mljekarstvu, podrška sjetvi i žetvi žitarica i ostali programi u poljoprivredi.

Rukovodilac Službe za podršku poljoprivredi Dušan Radonjić, kazao je da je ova gradska služba pripremila kvalitetne linije podrške poljoprivrednim proizvođačima, sa većim sredstvima u odnosu na prethodnu godinu, te širim spektrom poljoprivrednih oblasti.

"Bilježimo rast sredstava podrške i što je najbitnije širimo lepezu ponude, odnosno linija podrške na druge sektore poljoprivrede. Ove godine smo krenuli ambicioznije, i u odnosu na ponudu od prošle godine, koja je sadržala šest osnovnih linija, ponudu smo povećali za dodatnih 30 odsto i stavili akcenat na nekoliko segmenata koji do sada nijesu bili zastupljeni, a treba da nađu mjesto u linijama podrške Glavnog grada kada je u pitanju poljoprivreda", naveo je Radonjić.

On je, kako je saopšteno iz PG Biroa, rekao da je njihova ciljna grupa i dalje onaj niži segment poljoprivredne proizvodnje, imajući u vidu da agro budžet ipak svake godine bude izdašniji u odnosu na prethodnu i nudi značajne linije podrške.

"Tako da je obaveza lokalnih uprava da snažnije podrži manje poljoprivredne proizvođače koji možda u ovom trenutku ne mogu da stanu u one kvote koje su minimalno neophodne za participaciju kroz agro budžet i na taj način pokušavamo da ih stimulišemo da porastu do te mjere", kazao je Radonjić.

Sve linije su koncipirane isključivo za registrovana poljoprivredna gazdinstva i biće implementirane kroz set javnih poziva koji će biti objavljeni za nekoliko dana, a podrška će biti usmjerena i na novoformiranu Opštinu Zeta.

"Već od kraja ove sedmice ili početkom naredne svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači, moći će da se informišu kroz javne pozive na sajtu Glavnog grada o uslovima koje treba ispuniti za dobijanje podrške. Imajući u vidu da je Zeta, kao novoformirana opština ipak značajan dio poljoprivrednog opsega doskorašnjeg zajedničkog Glavnog grada, uključili smo sve linije podrške i prema Zeti za prvih šest mjeseci", dodao je Radonjić.

Ostali programi u poljoprivredi koji su obuhvaćeni ovim programom podsticaja su: podrška biznis idejama u poljoprivredi, direktna podrška stočarstvu, podrška povrtarima na kvoti iznad 600 metara, podrška udruženjima, edukaciji i promociji iz oblasti poljoprivrede, podrška pčelarstvu, ribarstvu, vinogradarstvu i vinarstvu, cvjećarstvu i proizvodnji ljekobilja.

Bonus video: