Ocjene AmCham: Lošiji poslovni ambijent, ali su optimisti da će biti rasta

Predsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da nije saglasan sa takvom ocjenom navodeći da je BDP prvi put prešao pet milijardi, da su strane investicije u prošloj godini preko milijardu eura, da je nezaposlenost na najnižem nivou od kada se mjeri u Crnoj Gori...

9763 pregleda 13 komentar(a)
Otvoreno sa premijerom, Foto: Luka Zeković
Otvoreno sa premijerom, Foto: Luka Zeković

Članovi Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham) poslovnom ambijentu u Crnoj Gori u posljednje dvije godine dali su ocjenu 5,65 što je najmanja ocjena u proteklih sedam godina.

Razlog za tu ocjenu kako je navedeno u izvještaju koji je danas pradstavljen na konferenciji "Otvoreno sa premijerom" je politička nestabilnost koja utiče na neizvjesnost u poslovanju.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da nije saglasan sa takvom ocjenom navodeći da je BDP prvi put prešao pet milijardi, da su strane investicije u prošloj godini preko milijardu eura, da je nezaposlenost na najnižem nivou od kada se mjeri u Crnoj Gori, da se broj stranih investitora ne smanjuje već da se povećava broj onih koji žele da investiraju i da sarađuju sa Vladom, da je obim turističke posjete na nivou od 96 odsto u odnosu na rekordnu iz 2019. i da će ove godine prema najavama taj rezultat biti još bolji.

Predsjednica upravnog odbora AmCham Svetlana Vuksanović koja je sa njim vodila intervju na konferenciji, odnosno postavljala pitanja u ima članova te poslovne asocijacije, kazala je da su ti rezultati ohrabrujući ali da je poslovna zajednica koju predstavlja ipak zabrinuta zbog političke krize i neizvjesnosti.

Svetlana Vuksanovic
Svetlana Vuksanovicfoto: Luka Zeković

Abazović je naveo da ga obrabruje drugi odgovor iz studije u kojem 77 odsto članovo optimistično ocjenjuje perspektivu svoje kompanije u Crnoj Gori u narednom petogodišnjem periodu, za razliku od šest odsto koji perspektivu vide pesimističnom. On je kazao da to demantuje prvu ocjenu o padu poslovnog ambijenta.

Abazović: I u EU postoji porez na ekstra profit

Vuksanović je kazala da poslovna zajednica negativno ocjenjuje što se poreski zakoni i povećanja akciza donose bez prethodne konsultacije sa privredom, navodeći kao primjer i najavu zakona o dodatnom solidarnom porezu na profit.

Abazović je kazao da Vlada ima dobru saradnju sa poslovnom zajednicom ali da ona može biti i bolja, navodeći primjer da se raste broj firmi koje se dobrovoljno javljaju da učestvuju u akciji "stop inflaciji.

"Nije Crna Gora izmislila solidarni porez ili porez na ekstra profit, on postoji u većini zemalja EU. Njega će plaćati samo mali broj privrednika. Imamo primjer firme koja je u ranijem periodu imala godišnji profit od pet miliona eura, a onda on u godini krize skoči na 38 miliona. To je ekstra profit i u svim razvijenim zemljama on bi se dodatno oporezovao. Ne vidim problem da ta firma odatno plati 2-3 miliona eura poreza na taj profit", kazao je Abazović navodeći da je Vlada spremna da o tome razgovara sa privrednicima.

Službenicima povećali zarade ali će tražiti rezultate

Vukasanović je navela da iz zabrinjava rast zarada u javnom sektoru, zbog povećavanja javne potrošnje koju finansira privreda, ali i zbog toga što se mladi, zbog velikih plata u javnom sektoru, u velikom procentu izjašnjavaju da bi radije radili u javnoj upravi nego pokrenuli svoj biznis ili radili kod privatnika.

Abazović je naveo da je povećavanje zarada u javnom sektoru bilo nužno jer su ranije te plate bilo vrlo niske i nisu bile stimulativne da ljudi bolje rade svoj posao, ali i zbog toga što je inflacije obezvrijedila ranije iznose.

"I u ranijim anektama od prije pet-šest godina mladi su se izjašnjavali da bi radije radili u javnom nego u privatnom sektoru zbog toga što su bili lošiji uslovi kod privatnika ili zbog toga što su u privatnom sektoru morali više da rade a u javnom bi bio tolerisan javašluk. Sada kada su povećane zarade u javnom sektoru i građani i privreda treba da očekuju bolje rezultata i efikasniju javnu upravu. Ako toga ne bude onda smo uzalud radili. Očekujem da sa sindikatima i privredom dogovorimo izmjene zakona o radu kako bi mogli da kaznimo javašluk i nerad u javnoj upravi", kazao je Abazović navodeći da sada privatnici treba da ponude bolje uslove.

On se saglasio sa dijelom primjedbi o radu na crno i biznis barijerama, najavljujući da se priprema zakonsko rješenje koje treba da definiše on-line prodaju, odnosno koje će omogućiti registraciju za tu uslugu i plaćanje poreza, dok će svi drugi koji se ne registruju biti sankcionisani.

Uskoro novi IT servisi za građane i privredu

Saglasio se i sa kritikama na rad pravosuđa i na dugo čekanje na presude, preporučujući da se pravda ne traži kod crnogorskih sudova već da se pokušava postići dogovor.

Kazao je da je saglasan i sa ocjenama da se zaostaje u razvoju informacionih tehnologija u državnoj upravi, navodeći da se na tome skoro ništa nije radilo u proteklih deset godina.

"Pripremamo 11 on-line servisa za građane i privredu koji će proraditi do kraja godine, a omogućiće dobijanje raznih dokumenata i usluga od države bez odlaska na šalter i papirologije", navao je Abazović.

On se saglasio i sa primjedbama da se proteklih godina nije dovoljno radilo na ekološkim projektima, ali da su sada mnogi započeti i da će sukoro biti novih. Kazao je da je prošle godine rješen jedan od najvećih ekoloških problema - nelegalno korišćenje pjeska iz korita Morače, da je pokrenuta sanacije Termoelektrane, izgradnja kanalizacionog sistema u Ulcinju i čišćenje kanala Port Milena, da se pokreće rješavanje pitanja sanacije bazena crvenog mulja gdje imaju veliku barijeru u vezi imovinskog spora,... Najavio je i uvođenje eko takse za kruzere.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke istakla je tokom zvaničnog otvaranja da će AmCham-ov izvještaj ponuditi sveobuhvatan pregled poslovnog ambijenta u Crnoj Gori i služiti kao osnovni alat za potencijalne investitore, kao i da izvještaj navodi pitanja koja najviše zabrinjavaju poslovnu zajednicu, zajedno s preporukama za donosioce odluka u Vladi i druge aktere.

Džudi Rajzing Rajnke
Džudi Rajzing Rajnkefoto: Luka Zeković

“Svi mi težimo poslovnom okruženju koje je transparentno, pravedno i predvidljivo. Kompanijama je to neophodno za uspjeh, a i Vladi je to potrebno kako bi privukla nova visokokvalitetna trajna ulaganja koja mogu podstaći ekonomski oporavak i rast zemlje. Izvještaj će ponuditi uvide u to kako do toga stići i kako zajednički možemo doprinijeti da se to postigne,” navela je ambasadorka Rajnke.

Bonus video: