Odboru ŽPCG prestao mandat, pa izabrao v.d. direktora

Komisija za imenovanja koju je formirao odbor direktora predložila izbor dosadašnjeg izvršnog direktora Slavena Šestovića, ali je za v.d. glasovima članova odbora iz DNP-a, BS-a i DPS-a izabrana Ilinka Pavićević

29838 pregleda 7 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Komisija za imenovanja Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) predložila je da se doskorašnjem izvršnom direktoru Slavenu Šestoviću produži mandat, ali Odbor direktora odlučio je 23. marta da ne ispoštuje stav komisije, već je za vršioca dužnosti ove države firme imenovao Ilinku Pavićević koja je bila rukovodilac vuče u sektoru za međunarodni prevoz putnika.

Tročlanu Komisiju za imenovanja je formirao upravo Odbor direktora, a prije konačnog predloga da se Šestović ponovo imenuje pribavljena su stručna mišljenja sekretara državne firme, Službe za pravne poslove i nezavisne advokatske kancelarije “Pešić i Bajčeta” u vezi sa imenovanjem izvršnog direktora i potrebom objavljivanja javnog konkusa za tu pozicju. U sva tri mišljenja je navedeno da javni konkurs nije potrebno raspisivati. Predsjednik Komsije je jedan od članova odbora direktora Željko Miladinović.

Ovo su informacije do kojih su “Vijesti” nezvanično došle od izvora u ŽPCG-u.

Izvor “Vijesti” je objasnio da Odbor direktora trenutno ima četiri člana - Željko Miladinović (DNP), Novak Sokić (DPS), Dragoljub Radošević (predsjednik odbora SNP) i Milarem Redžepagić (BS). Peti član odbora direktora Marko Bertanjoli (manjinski akcionar) je početkom februara podnio ostavku. Po Zakonu o privrednim društvima kada jedan član Odbora direktora podnese ostavku mora se birati novi odbor, međutim do danas Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) Vladi nije predložilo imenovanje novog odbora.

Izvor “Vijesti” je kazao da Miladinović, Sokić i Redžepagić nijesu podržali izbor Šestovića koji je dobio glas Radoševića.

”Vijesti” su Odbor direktora ove državne firme pitale zašto Šestoviću nije produžen mandat i da li je Odbor direktora mogao da donosi ovu odluku budući da je zbog ostavke Bertanjolija svima prestao mandat, kao i kada će biti raspisan konkurs za izbor novog direktora. Na pitanja nije odgovoreno. “Vijesti” su pokušale da stupe u kontakt sa Šestovićem, ali bezuspješno.

Šestović je na tu poziciju izabran kako je objasnio izvor “Vijesti” 22. marta 2021. godine na period od dvije godine i predlog Komsije za imenovanja je bio da se sa njim zaključi aneks ugovora do 22. marta 2025. godine. On je imenovan na dvije godine jer je preporuka tadašnjeg MKI, na čijem je čelu bio Mladen Bojanić, bila da se izvršni direktori na početku biraju na dvije godine mandata.

U protekle dvije godine kompanija je pozitivno poslovala nakon dužeg vremena. Neto profit u prošloj godini je bio milion eura, što je najbolji rezultat od osnivanja te firme.

Šestović je na tu poziciju izabran 22. marta 2021. godine na period od dvije godine i predlog Komsije za imenovanja je bio da se sa njim zaključi aneks ugovora do 22. marta 2025. godine. On je imenovan na dvije godine jer je preporuka tadašnjeg MKI, na čijem je čelu bio Mladen Bojanić, bila da se izvršni direktori na početku biraju na dvije godine mandata.

”U zapisniku sa sjednice Komisije za imovanja od 16. marta ove godine je navedeno da nakon što su se prisutni upoznali sa dostavljenim mišljenjem od strane sekretara ŽPCG Ljubice Marković, Službe za pravne posove čiji je rukovodilac Ljiljana Domazetović i nezavisnog advokata Zorice Bajčete i odlukom Odbora direktora od 22. 3 2021. (o imenovanju Šestovića za direktora) u vezi predstojećeg isteka mandata izvršnog direktora i procedure koja treba da se sprovede za imenovanje novog izvršnog direktora predstavnici Komsije za imenovanja su se usaglasili da se Šestoviću produži mandat na period od dvije godine. Naglašeno je da je izbor izvršnog direktora 2021. izvršen saglasno Statutu preduzeća od 7. 6. 2016. U članu tog Statuta piše da se izbor direktora imenuje na period od četiri godine uz mogućnost ponovnog izbora. Takođe i u postojećem Statutu (6. april 2021) je propisano da je mandat izvršnog direktora četiri godine”, objasnio je izvor “Vijesti”.

On je kazao da je u zapisniku konstatovano i da je Đorđe Kaluđerović (član Komisije za imenovanja) istakao da predlog za produžetak mandata Šestovića ističe i zbog pozitivnog rezultata u radu u prilog čemu govori izvještaj o poslovanju za prethodne dvije godine.

Očekivanje je da Vlada do 19. aprila imenuje odbor direktora

”Vijesti” su pitale MKI koji su razlozi zbog kojih nije predložen novi odbor direktora i kada će biti predlog na sjednici Vlade.

”Vlada je na sjednici 30. marta 2023. godine, saglasno članu 146 stav 1 Zakona o privrednim društvima, a na predlog MKI odredila punomoćnika-predstavnika državnog kapitala na XVI vanrednoj skupštini akcionara ŽPCG. Za očekivati je da će Vlada, u skladu sa članom 158 stav 4 istog zakona, predložiti Skupštini akcionara, zakazanoj za 19. april 2023. godine, četiri člana odbora direktora, koji će biti predstavnici državnog kapitala”, kazali su iz MKI.

Iz ovog resora su naveli da je na sjednici održanoj 23. marta ove godine Odbor direktora ŽPCG saglasno članu 174 stav 1 Zakona o privrednim društvima, donio odluku o razrješenju izvršnog direktora zbog isteka mandata i da je Pavićevićevu imenovao za v.d. izvršnog direktora od 24. marta do izbora i imenovanja izvršnog direktora.

”Budući da se očekuje izbor novog saziva Odbora direktora, stav postojećeg je da se sa raspisivanjem konkursa za izvršnog direktora sačeka novi saziv”, kazali su u MKI.

Prepiska u Viber grupi i tužba

Pavićević je u javnost dospjela kada je tužila Jedinstveni sindikat radnika ŽPCG zbog navodne povrede ugleda, časti i prava ličnosti jer je smatrala da su dostavili medijima informaciju, odnosno prepisku iz Vajber grupe. Tadašnji izvršni direktor Nebojša Babić je sredinom 2019. godine Pavićevićevoj na Vajber grupi, nakon što je obaviješten da je normalizovan saobraćaj na pruzi, odgovorio porukom vulgarnog sadržaja. “Vijesti” su bile u posjedu te prepiske, ali je nijesu objavile.

Jedinstveni Sindikat radnika ŽPCG tražio je zbog te prepiske njihove ostavke. Sindikat je tvrdio da je zbog te prepiske Babić narušio ugled preduzeću, a da je Pavićević izgubila ugled među radnicima.

Podgorički Osnovni sud u prvostepenoj presudi utvrdio da nema dokaza da su spornu prepisku sindikalci dostavili medijima. Pavićević je tražila 20.000 eura tom tužbom.

Bonus video: