Otvorena fabrika votke u Nikšiću; Abazović: Većina proizvoda otići će van granica Crne Gore...

"Ovo je podsticaj da i dalje nastavimo da kreiramo jedan ovakav ambijent u industrijskim zonama Nikšića, uvjeren sam da će ovakvih investicija biti još", poručio je Kovačević

29037 pregleda 254 reakcija 36 komentar(a)
Detalj sa otvaranja, Foto: Svetlana Mandić
Detalj sa otvaranja, Foto: Svetlana Mandić

U Nikšiću je otvorena fabrika "Noblewood Adriatic", kao dio "Noblewood grupe", gdje će se proizvoditi svjetski poznata "beluga" votka, ali i druga pića. U fabrici u Nikšiću je zaposleno skoro 200 radnika, dok je u marketingu u Tivtu posao dobilo njih 50.

Kako je kazao Aleksandar Mečetin, vlasnik kompanije, do 2025. planiraju da zaposle 400 radnika. "Beluga" votka je jedna od najprodavanijih i najpoznatijih brendova votke u svijetu.

Kako su istakli iz kompanije, tokom ove godine votka će biti izvezena u više od 100 zemalja i biće na gotovo 300 aerodroma širom svijeta.

Otvaranju su prisustvovali i premijer i potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović i Vladimir Joković, predsjednici Opštine i SO Nikšić, Marko Kovačević i Nemanja Vuković, biznismen Miodrag Daka Davidović koji je ruskom investitoru prodao dio "Neksan" kompanije, i brojne zvanice.

Otvaranje
Otvaranjefoto: Svetlana Mandić

Abazović je kazao da se fabrikom koja je otvorena u Nikšiću ne bi postidjele ni Sjedinjene Američke Države, Njemačka ili Francuska.

"Ovo je veliki dan za Crnu Goru jer dolaze svjetski brendovi, jer se ekonomija konačno izvozno orijentiše, većina proizvoda iz ove fabrike otići će van granica Crne Gore i to će pomoći da smanjimo odnos uvoza i izvoza u Crnoj Gori", kazao je Abazović.

Dio prisutnih
Dio prisutnihfoto: Svetlana Mandić

Istakao je da kada širom svijeta budu postavljene flaše na kojima piše "Beluga Montenegro" da "ćemo biti sa velikim osjećajem sreće i ponosa".

Na otvaranju su govorili i Oleg Medoev, izvršni direktor "Noblewood" grupe, kao i Daliborka Čičarević, glavni tehnolog u novootvorenoj kompaniji.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević je kazao da Nikšić pokazuje da je povoljna sredina za dolazak svjetski poznatih kompanija.

"Ovo je podsticaj da i dalje nastavimo da kreiramo jedan ovakav ambijent u industrijskim zonama Nikšića, uvjeren da će ovakvih investicija biti još", poručio je Kovačević.

Kako su najavili iz kompanije već u narednom kvartalu počeće proizvodnju premium džina i premium ruma, a planirano je i lansiranje novog pića sa nižim procentom alkohola, "beluga adriatic botanicals".

Bonus video: