Dašić: Rukovodeće pozicije u Fondu rada ne smiju biti predmet nadgornjavanja i političkih prepucavanja

"Veoma je značajno i da se situacija u Fondu rada riješi a sve u najboljem interesu onih zbog kojih je i Fond osnovan, a to su bivši zaposleni brojnih crnogorskih preduzeća", navodi se u saopštenju

4435 pregleda 127 reakcija 4 komentar(a)
Goran Dašić, Foto: Goran Dašić
Goran Dašić, Foto: Goran Dašić

Kandidat za direktora Fonda rada Goran Dašić pozvao je Vladu Crne Gore da se što hitnije uključi u rješavanje situacije u Fondu rada koji je već skoro dvije godine u v.d. stanju.

To je navedeno u saopštenju koje je Vijestima poslao Dašić.

"U pomenutom periodu svjedoci smo prebacivanja odgovornosti među različitim državnim organima za stanje u kojem se nalazi ta vladina institucija", navodi se u saopštenju.

Prosto je nevjerovatno, tvrdi on, da radnici KAP-a, Montenegro erlajnsa i još nekih firmi moraju biti taoci situacije koja vlada u Fondu rada, dok se u međuvremenu dešavaju veoma čudne stvari i pored jasnih zaključaka Vlade Crne Gore iz novembra 2022.godine.

"S obzirom na značaj i djelokrug poslova Fonda rada koji je propisan odredbama Zakona o fondu rada, a imajući u vidu ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze bivši zaposleni kojima je radni odnos prestao ne njihovom krivicom već zbog poznatih dešavanja u tragičnom procesu tranzicije, rješavanje situacije u Fondu rada se nameće kao imperativ", kazao je Dašić.

Vlada Dritana Abazovića je, kako se navodi u saopštenju, u prethodnom periodu potpuno osnovano i ispravno sprovela određene mjere ekonomske politike državno intervencionističkog karaktera "kako bi spasla ono što se spasiti može".

Dodaje se i da je Vlada takve korake sprovela svjesna katastrofalne situacije u kojoj se našla crnogorska privreda, ili makar ono što je od nje ostalo.

"Liberalna ekonomija i propagiranje iste u takvoj privredi bio je samo paravan za pljačku i pretakanje društvene i državne svojine u privatnu svojinu, koju su svojim znojem upravo stvarali oni koji sada potražuju sredstva od Fonda rada", rekao je Dašić.

U tom pravcu je Vlada donijela, kaže on, nekoliko fundamentalno značajnih i strateških i za buduće Vlade oprjedjeljujućih, odluka o uvećanju državne imovine i državnog kapitala u kompanijama od strateške važnosti za državu Crnu Goru.

"U tom pravcu veoma je značajno i da se situacija u Fondu rada riješi a sve u najboljem interesu onih zbog kojih je i Fond osnovan, a to su bivši zaposleni brojnih crnogorskih preduzeća", navodi se u saopštenju.

Prema njegovim riječima, upravo zbog radnika koje je pomenuo, i hiljada onih koji su ne svojom krivicom ostali bez posla i koji su svoje zdravlje utkali u ono što se zove uvećanje društvene i državne imovine, rukovodeće pozicije u Fondu rada kao samostalnom organu uprave ne smiju biti predmet bilo kakvog nadgornjavanja i političkih prepucavanja čiji smo svjedoci bili u prethodnom periodu i za vrijeme trajanja prethodne Vlade Crne Gore.

Bonus video: