"Veoma uspješna saradnja": Damjanović i Žugić sa visokim zvaničnicima Svjetske banke

Uz podršku Svjetske banke se realizuju brojni projekti u cilju unaprjeđenja crnogorske infrastrukture, odnosno jačanja ekonomskih i finansijskih perfomansi države, podsjećaju iz Ministarstva finansija i CBCG

2442 pregleda 2 komentar(a)
Foto: MF i CBCG
Foto: MF i CBCG

Delegacija Crne Gore, predvođena ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem i guvernerom Centralne banke Radojem Žugićem, sastala se u Vašingtonu sa visokim zvaničnicima Svjetske banke - izvršnim direktorom Koenom Davidseom i potpredsjednicom za Evropu i Centralnu Aziju Antoanelom Basani, i tom prilikom je ocijenjeno da je saradnja te institucije i Crne Gore veoma uspješna.

Iz resora finansija i CBCG podsjećaju da se, uz podršku Svjetske banke, realizuju brojni projekti u cilju unaprjeđenja crnogorske infrastrukture, odnosno jačanja ekonomskih i finansijskih perfomansi države.

Damjanović je naglasio, kako se navodi u zajedničkom saopštenju, da stabilnost javnih finansija, rast poreskih prihoda i smanjenje javnog duga stvaraju dobre osnove za uspješnu realizaciju brojnih započetih projekata sa Svjetskom bankom, uključujući DPL aranžman (Development Policy Loan) koji Crnoj Gori treba da omogući podršku u narednom periodu.

"U tom smislu, zajednički je ocijenjeno da su dogovoreni preduslovi aranžmana, a koji su u nadležnosti Ministarstva finansija, najvećim dijelom i ispunjeni, što se očekuje i od drugih institucija koje su uključene u aranžman", navodi se u saopštenju.

MFCBCGSAD
foto: MF i CBCG

Žugić se, ističući da CBCG za sada nema obaveza po pitanju DPL aranžmana, zahvalio predstavnicima Svjetske banke na podršci koju ta institucija pruža Centralnoj banci, posebno u dijelu modernizacije platnog prometa.

Najavljena je dalja saradnja na planu primjene međunarodnih standarda i najboljih praksi u oblasti bankarske supervizije i sanacije.

„Zdravlje i stabilnost bankarskog sistema potvrđeni su kroz ocjene značajnih međunarodnih institucija, kao i kroz procjenu kvaliteta aktive banaka, koja je sprovedena prema visokim međunarodnim standardima“, rekao je Žugić.

MFCBCGSAD
foto: MF i CBCG

Finansijska stabilnost je, dodaje se, rezultat pozitivnih trendova u bankarskom sektoru – adekvatne kapitalizovanosti banaka, intenzivne kreditne aktivnosti usmjerene na ekonomski rast, te kontinuiranog rasta i unaprjeđenja kvaliteta aktive, uz smanjenje nekvalitetnih kredita.

„Jedini negativni trend odnosi se na blagi rast kamatnih stopa, što je posljedica visoke inflacije i rasta Euribora“, zaključio je Žugić.

Bonus video: