Usvojene izmjene Zakona o CBCG - guvernera da imenuje Skupština na osnovu javnog konkursa

Stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi postojeća procedura za izbor guvernera, kojeg je parlament birao na predlog predsjednika države. Ovaj zakon treba da potpiše predsjednik države i da se objavi u Službenom listu da bi stupio na snagu.

20803 pregleda 63 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Poslanici su danas usvojili izmjene Zakona o Centralnoj banci (CBCG) kojima je predviđeno da Skupština imenuje guvernera vrhovne monetarne institucije na osnovu sprovedenog javnog konkursa.

Stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi postojeća procedura za izbor guvernera, kojeg je Skupština birala na predlog predsjednika države.

Umjesto toga, parlament će guvernera birati na predlog skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Ovaj zakon treba da potpiše predsjednik i da se objavi u Službenom listu da bi stupio na snagu.

Izmjene je podržao 41 poslanik, a glasanju nijesu prisustvovali poslanici opozicije.

Izmjenama je definisano da se za poziciju guvernera mora imati deset godina radnog iskustva umjesto pet, kao i da se na javnom konkursu u parlamentu sprovodi procedura za izbor članova Savjeta CBCG i da se novi Savjet izabere u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu izmjena zakona.

Proceduru promjene izbora guvernera CBCG predložio je poslanik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović u oktobru prošle godine.

Definisano je i da guverner bira na šest godina kao i da ne može biti imenovan više od dva puta.

Odlazeći predsjednik Milo Đukanović je ranije predložio Skupštini da za guvernera ponovo izabere Radoja Žugića, kome je mandat istekao u oktobru prošle godine.

Bonus video: