„Kuća maslina“ predata na upravljanje Opštini Bar, stvoreni uslovi da se objekat stavi u funkciju

"Stvoreni su preduslovi da se ovaj savremeni, višenamjenski objekat stavi u punu funkciju i da se valorizuju njegovi proizvodni, edukativni, adminitrativni, promotivni i prodajno – izložbeni kapaciteti, te da kao takav bude centar crnogorskog maslinarstva i dom za sve crnogorske maslinare i njihova udruženja"

5928 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Opština Bar
Foto: Opština Bar

Potpisivanjem ugovora o davanju na ustupanje i korišćenje objekta „Kuća masline“ Opštini Bar na period od pet godina, uz mogućnost produženja, stvoreni su uslovi da se ovaj savremeni, višenamjenski objekat stavi u punu funkciju i da se valorizuju njegovi proizvodni, edukativni, adminitrativni, promotivni i prodajno – izložbeni kapaciteti, te da kao takav bude centar crnogorskog maslinarstva i dom za sve crnogorske maslinare i njihova udruženja, saopšteno je iz Opštine Bar.

Ugovor o davanju na ustupanje potpisali su danas predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

Predstavljen je i idejni projekat uređenja enterijera prodajnog prostora Kuće maslina koji je, za potrebe Opštine Bar, izradio projektantski tim biroa „ARHING inžinjenirng“, a koji je ujedno bio zadužen i za izradu glavnog projekta izgradnje objekta.

Povezani članci

02. Mart 2023.

"Kuća maslina" u funkciji u narednih mjesec dana

Raičević je iskazao zahvalnost ministru Jokoviću i resornom ministarstvu na realizovanim aktivnostima koje su omogućile da se, nakon dvije godine čekanja, u kratkom vremenskom periodu definiše način upravljanja Kućom maslina, kao posebno vrijednim resursom za Bar i Crnu Goru.

„Nacionalna Kuća maslina, u čiju izgradnju su i Opština i država uložile značajna sredstva, konačno će biti iskorišćena na pravi način za potrebe maslinarstva, maslinarske kulture i svih maslinara, kako sa područja našeg grada, tako i cijelog crnogorskog primorja. Već u narednim mjesecima ćemo, kroz niz aktivnosti koje nas očekuju, staviti u funkciju sve segmente objekta. Posebno raduje iskazana spremnost ministarstva da i u narednoj fazi, koja podrazumijeva nabavku linije za preradu i proizvodnju, djelujemo zajednički, te da efikasno i što skorije obezbijedimo neophodnu opremu“, rekao je Raičević.

Kuća Maslina
foto: Vlada CG

Joković je, uz uvjerenje da će Opština Bar, kao dobar domaćin, na pravi način valorizovati sve potencijale Kuće maslina, izrazio zadovoljstvo zbog pronalaska adekvatnog modela upravljanja i predaje ovog objekta na korišćenje lokalnoj upravi.

„Posebno sam srećan jer će objekat, koji već izvjesno vrijeme stoji neiskorišćen, biti stavljen u funkciju na dobrobit maslinara i grada Bara. Opština Bar preduzima neophodne korake kako bi što skorije otvorila vrata Kuće maslina i doprinijela unaprijeđenju maslinarstva i proizvodnji maslinovog ulja. Uvjeren sam da će se time dati i jedna nova turistička vrijednost gradu prepoznatom po Staroj maslini i dugoj maslinarskoj tradiciji“, istakao je Joković.

U saopštenju Opštine Bar se navodi da je Kuća maslina objekat u kojem će se vršiti prerada i proizvoditi ulje, pakovanje, etiketiranje, održavati radionice, seminari, obuke, ali koji će služiti i kao izložbeni i prodajni centar sa ciljem prenošenenja znanja i iskustva u proizvodnji maslinovog ulja, podizanja novih i održavanja postojećih zasada maslina, te promociji maslinarstva i drugih poljoprivrednih djelatnosti.

Sastanku je pored potpredsjednika Opštine Bar Tanje Spičanović i Damira Rašketića i predstavnika lokalne uprave, prisustvovao i Stevan Gajević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Bonus video: