Vlada: Crna Gora, Italija i Albanija jačaju prekograničnu saradnju

Za novi program Interreg IPA Južni Jadran opredijeljeno je 81,3 milion eura

5434 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji
Sa sastanka, Foto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji

Institucije i organizacije iz italijanskih regija Pulja i Molize, Albanije i Crne Gore uspješno sarađuju u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje te tri zemlje, a još bolji rezultati trilateralne saradnje očekuju se u okviru novog programa Interreg IPA Južni Jadran.

To je poručeno u Kolašinu, gdje su održani sastanci Zajedničkog odbora za nadgledanje programa prekogranične saradnje između tri države u okviru perspektive 2014-2020, odnosno Nadglednog odbora programa Južni Jadran, koji se sprovodi u okviru finansijske perspektive 2021-2027.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, sastancima su prisustvovale delegacije iz Italije, Albanije i Crne Gore, kao i Evropske komisije (EK).

Sa sastanka u Kolašinu
Sa sastanka u Kolašinufoto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore Bojan Vujović kazao je da je kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020 podržano 100 projekata ukupne vrijednosti oko 82,4 miliona eura, od kojih je oko 70 milion opredijelila Evropska unija.

Kako je naveo, za novi program Interreg IPA Južni Jadran opredijeljeno je 81,3 milion eura.

"To nam daje podsticaj da nastavimo sa uspješnom saradnjom u cilju rješavanja zajedničkih izazova i podizanja kvaliteta života u području Južnog Jadrana“, naglasio je Vujović.

Na sastanku je, kako su kazali iz Generalnog sekretarijata Vlade, izraženo zadovoljstvo što je na Prvi poziv programa Interreg IPA Južni Jadran pristiglo ukupno 128 predloga projekata, od kojih će najuspješniji biti podržani sa pet miliona eura.

Navodi se da je iz Crne Gore interesovanje izrazilo ukupno 119 institucija i organizacija, od čega je 14 u svojstvu vodećeg partnera u predlozima projekata.

Predstavnik Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku (DG REGIO) u EK Žil Kitel rekao je da veliki broj pristiglih prijava pokazuje da su Zajednički sekretarijat Programa, Upravljačko tijelo i nacionalna tijela uložili veliki napor na informisanju javnosti o pozivu.

"Posebno mi je zadovljstvo što su partneri iz IPA zemalja, Crne Gore i Albanije u velikoj mjeri zastupljeni u predlozima projekata. Možete da budete ponosni na ovako uspješan poziv“, kazao je Kitel.

Mauro Novelo iz Zajedničkog sekretarijata Programa, sa sjedištem u Bariju, rekao je da su uložili veliki napor promovišući taj poziv, kroz nacionalne info dane i brojne informativne sesije putem internet, i da se trud isplatio.

Tokom sastanaka je, kako se navodi, razgovarano o pripremi strateških projekata u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran, te predstavljeno trenutno stanje u sprovođenju programa 2014-2020, s naglaskom na finansijski napredak.

Bonus video: