Savjet stranih investitora: Došlo do pada indeksa u lakoći poslovanja

Pad indeksa rezultat je barijera koje su strani investitori prepoznali, prije svega nestabilnosti i nepredvidljivosti poslovnog ambijenta, što ilustruje određenu zabrinutost kada je u pitanju investiciona klima u Crnoj Gori, kazao je Tamas Kamaraši

8551 pregleda 3 komentar(a)
Sa predstavljanja Bijele knjige, Foto: Luka Zeković
Sa predstavljanja Bijele knjige, Foto: Luka Zeković

Indeks lakoće poslovanja u Crnoj Gori za 2022. godinu iznosio je 6.7, što je pad od 0.3 poena u odnosu na 2021. godinu, kada je bio na rekordno visokom nivou.

Pad indeksa rezultat je barijera koje su strani investitori prepoznali, prije svega nestabilnosti i nepredvidljivosti poslovnog ambijenta, što ilustruje određenu zabrinutost kada je u pitanju investiciona klima u Crnoj Gori.

Ovo je na današnjem predstavljanju "Bijele knjige - Investiciona Klima u Crnoj Gori 2022", saopštio predsjednik Savjeta stranih investitora Tamas Kamaraši.

Kamaraši je naveo da indeks za prošlu godinu upozorava na osjetljivost ekonomske situacije u Crnoj Gori i po ko zna koji put ukazuje da bez dugoročnih strateških reformi. a koje su u skladu sa međunarodnim standardima, stabilnost poslovnog ambijenta nije moguće ostvariti.

Bijela knjiga predstavljanje
foto: Luka Zeković

On je posebno ukazao da Crna Gora mora da radi na vladavini prava, i na suzbijanju sive ekonomije i posebno na postizanju uvođenja većeg stepena digitalizacije.

"Potrebni su investitori koji kreiraju nove prilike za privrednu rast Crne Gore. Strani investitori imaju razumijevanja koliko je ovo kompleksan proces", naveo je on.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović naveo je da je Vlada spremna za saradnju sa Savjetom stranih investitora, odnosno da su na zajedničkom zadatku da kreiraju povoljniji ambijent i naveo da Vlada apsolutno prihvata odgovornost za stanje.

Bijela knjiga predstavljanje
foto: Luka Zeković

On je ukazao da je u prošloj godine pad indeksa reflektovao rast aktivnosti u turizmu i energetici.

"Ako negdje treba da bude rast neka bude u tim strateškim granama", rekao je Damjanović.

Ministar je ukazao i da je Vlada već počela da primjenjuje preporuke iz "Bijele knjige", navodeći da se spremaju izmjene Zakona o privrednim društvima koje će vrlo brzo ići prema parlamentu.

"Najveći broj inputa iz Bijele knjige biti uključen u taj zakon", rekao je Damjanović.

Bijela knjiga predstavljanje
foto: Luka Zeković

Damjanović je ukazao i da je na smanjenje indeksa uticala i kriza na globalnom nivou.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović osvrnuo se na ocjenu Savjeta stranih investitora da nije dovoljno urađeno u vezi vladavine prava.

"Ako je išta ova Vlada uradila u prethodnom periodu to je za bilo jačanje vladavine prava. Mislim da ste svjedoci svakog dana koliko se naše institucije mijenjaju po tom pitanju", rekao je Đurović.

Bijela knjiga predstavljanje
foto: Luka Zeković

Đurović je kazao da finansijski bilansi za prošlu godinu pokazuje da je privreda imala najbolje rezultate u istoriji.

"Svi privrednici mogu da kažu ponovila se 2022. godina u smislu poslovanja i rezultata", rekao je Đurović.

On je ukazao i na rast BDP-a od 6,4 za prošlu godinu i rast od 73 odsto kada je u pitanju priliv stranih direktnih investicija.

On je optimista po pitanju predstojeće turističke sezone navodeći da očekuje da prihod od turizma za cijelu godinu bude iznad 1,3 milijarde eura.

Bonus video: