Članovi borda se sastajali sa Anžurom prije konkursa: Neizvjestan izbor novog izvršnog direktora "To Montenegra"

Iz uprave “To Montenegra” “Vijestima” potvrdili da je bilo sastanaka, ali da su samo predočili upražnjena mjesta u kompaniji

63272 pregleda 113 reakcija 21 komentar(a)
Izbor novog direktora počeo aferom: “To Montenegro”, Foto: BORIS PEJOVIC
Izbor novog direktora počeo aferom: “To Montenegro”, Foto: BORIS PEJOVIC

Članovi uprave državne kompanije “To Montenegro” su dva dana prije raspisivanja konkursa za izbor izvršnog direktora u Ljubljani imali sastanak sa slovenačkim vazduhoplovnim stručnjakom Markom Anžurom, koji se prijavio na taj konkurs i kojeg su nakon konkursa proglasili prvim izborom i sa kojim pregovaraju o zaključenju ugovora za poziciju izvršnog direktora.

To je potvrđeno “Vijestima” iz kompanije, ali navode da su imali razgovore sa više stručnjaka i da su im samo predočene upražnjene pozicije u crnogorskoj državnoj avio-kompaniji.

”Vijesti” su pitale kojim povodom su članovi odbora direktora Pavle Ljesar i Orhan Hodžić i vršilac dužnosti izvršnog direktora Saša Radović boravili u Ljubljani prije ili u vrijeme kada je raspisan konkurs za izvršnog direktora “To Montenegra”? Da li su članovi odbora direktora tom prilikom razgovarali sa Markom Anžurom, i ako jesu kojim povodom, kao i da li je sa njim tada razgovarano o konkursu i njegovoj kandidaturi, odnosno da li mu je nagoviještan izbor ukoliko se prijavi na konkurs. Konkurs je raspisan 22. marta.

”U periodu od 20. do 22. marta delegacija “To Montenegra” je boravila na službenom putu u Ljubljani i Zagrebu u sklopu redovnih aktivnosti i saradnje sa tamošnjim partnerima. Sastanci u Hrvatskoj su bili iskorišćeni za razmjenu iskustava sa “Croatia Airlines” i “ETF Airways” iz domena organizacije ljetnje sezone letjenja, zakupa vazduhoplova, međusobnog angažovanja i razmjene resursa u slučaju nepredviđenih situacija i dr. Sa slovenačkim vazduhoplovnim ekspertima održan je sastanak na temu izrade biznis-plana kao i iskustva na projektu studije opravdanosti postojanja nacionalnog prevoznika jer je ta tema ponovno aktuelizovana u Sloveniji. Iskorištena je prilika da se svim sagovornicima predoče i otvorene pozicije za izvršnog direktora i komercijalnog direktora u kompaniji, kako bi svojim kontaktima pomogli da se u postupku međunarodnog javnog oglasa dođe do najkvalitetnijih kandidata”, naveli su iz kompanije.

U ovim pregovorima učestvovao je Hodžić, koji je vlasnik privatne kompanije “Oki Air”, koja je bila poslovni partner slovenačke “Adria Airways” u periodu kada je njen direktor bio Anžur.

Anžur je iskustva u avijaciji počeo da stiče u aprilu 2012. godine kada je postao glavni komercijalista u slovenačkom avio-prevozniku “Adria ervejz”. U decembru iste godine postao je izvršni direktor i predsjednik borda direktora te kompanije, gdje se zadržao sve do marta 2016. godine. U kompaniji je u septembru 2019. godine zvanično proglašen bankrot.

Nakon odlaska iz “Adrie”, Anžur je bio menadžer ili konsultant u kompanijama “Stobart Air”, “Stobart Air Holdings” i “UNEX Management Consulting” iz Hamburga, koja se bavi konsaltingom u vazduhoplovstvu, gdje radi i sada i gdje je njegova pozicija navedena kao partnera.

Na konkurs za direktora se bilo prijavilo sedam kandidata - Igor Pavićević, Dražen Ćorović, Mark Anžur, Vejn Pirs, Vuk Stojanović, Danilo Lakić i Goran Jandreoski.

Hodžićeva firma naplaćivala naknade od putnika a novac nije prosljeđivala “To Montengru”?

Već mjesecima postoji spor između “To Montenegra” i kompanije “Oki Air”, čiji je vlasnik Orhan Hodžić, a koji je istovremeno od septembra prošle godine i član borda direktora “To Montenegra”.

Prema informacijama “Vijesti”, “Oki Air” je od putnika za letove “To Montenegra” naplaćivao naknade za višak prtljaga, ali dio tog novca nije prijavljivao i prosljeđivao “To Montenegru”. Riječ je navodno o sumi većoj od sto hiljada eura.

”Vijesti” su poslale pitanja “To Montenegru” u vezi sa tim da li imaju potraživanja od firme “Oki Air”, ako ima koliko ona iznose i po kojoj osnovi su nastala. Upućeno je pitanje i da li “ToMontenegro” planira otvaranje svog šaltera na Aerodromu Podgorica kako bi direktno i samostalno naplaćivao karte i naknade za višak prtljaga.

Iz kompanije su odgovorili da je “Oki Air” njihov renomirani partner i da je u samom vrhu po prodaji karata, kada su turističke agencije u pitanju, ali i da sami prodaju najviše karata preko svog portala i rezervacionog sistema jer nemaju šaltere na aerodromima.

”U strategiji direktne on-lajn prodaje, što je svjetski trend, dio putničkih servisa je autsorsovan, tj. ustupljen agentima - specijalizovanim pružaocima usluga na aerodromima da uz naknadu obavljaju te usluge. Time sopstveno poslovanje činimo racionalnijim i efikasnijim. Na taj način kao državna kompanija dajemo i svoj doprinos jačanju crnogorskog privatnog sektora koji se bavi komplementarnim djelatnostima. Sam odabir partnera se vrši u transparentnoj proceduri propisanoj pravilnicima. Otud i razlog nastavka odlične saradnje sa svim prodajnim partnerima ‘To Montenegra’ ne samo u Crnoj Gori”, odgovorili su iz kompanije.

Oni su naveli da sravnjavanje dugovanja i potraživanja sa svim partnerima rade periodično i da nema indicija da postoji značajno odstupanje ni prema jednom partneru.

”Sve poslovne aranžmane prate i odgovarajući mehanizmi zaštite interesa kompanije, kroz bankovne garancije i slično. O samim detaljima komercijalne strategije kompanija, kao i svi avio-prevoznici, autonomno odlučuje, prateći isključivo profitabilnost, efikasnost, bezbjednost i zadovoljstvo putnika kao jedine kriterijume”, naveli su iz kompanije.

”Vijesti” su i na mejl “Oki Aira” postavili pitanja kojim povodom je Hodžić boravio u Ljubljani i razgovarao sa Anžurom, da li imaju dugovanja prema “To Montenegro”, da li redovno prosljeđuju novac od prodatih karata i naknada za prtljag, kao i da li postoji spor u vezi sa obračunavanjem naknada za višak prtljaga.

Hodžić je pitan i da li smatra da je zbog ovih poslovnik veza u konfliktu interesa, kao i da li je kao član borda direktora bio protiv otvaranja šaltera “To Montenegra” na Aerodromu Podgorica, odnosno da li bi se otvaranjem tog šaltera smanjio prihod “Oki Airu”.

”Obavještavam vas da sam momentom imenovanja od strane Vlade Crne Gore na poziciju člana Odbora direktora nacionalne avio-kompanije ‘To Montenegro’, shodno Zakonu o sprečavanju korupcije, a u predviđenom roku, svoja upravljačka prava prenio na druga lica. Ostale odgovore na postavljena pitanja, očekujem da ćete dobiti iz kompanije”, naveo je Hodžić u svom odgovoru.

Sporna Anžurova plata i otpremnina

Odbor direktora je prema Statutu kompanije trebalo da odabere kandidata za izvršnog direktora nakon konkursa pregladavanja dokumentacije i intervjua kandidata, i da kandidaturu pošalje Vladi koja bira izvršnog direktora.

Anžur je za prvog kandidata izabran nakon intervjua od 13. aprila i od tada su bile dvije sjednice Vlade, ali on nije izabran.

Prema informacijama “Vijesti”, u toku su razgovori sa Anžurom u vezi sa njegovim ugovorom o radu, a tu su se pojavili problemi. Sistematizacijom avio-kompanije plata izvršnog direktora je definisana na 3.200 eura, a Anžur navodno sada zarađuje više od toga.

Slovenac je zatražio i da mu se ostanak na funkciji garantuje visokom otpremninom. Članovi odbora direktora bili su voljni da mu po oba uslova izađu u susret, ali je iz Vlade zatraženo da osim izbora kandidata dobiju na razmatranje i predlog njegovog budućeg ugovora o radu.

To su, prema informacijama “Vijesti”, razlozi zbog kojih njegovo imenovanje nije do sada obavljeno.

Bonus video: