Carevićima milioni, Turcima amin za kule

Kompanija “Mia investments” izmirila dug i može da počne gradnju hotelsko-apartmanskog kompleksa kod Jadranskog sajma

55114 pregleda 334 reakcija 63 komentar(a)
Mjesto gdje je planirana gradnja luksuznog hotela, Foto: Vuk Lajović
Mjesto gdje je planirana gradnja luksuznog hotela, Foto: Vuk Lajović

Budvanska kompanija “Mia investments”, koja okuplja turske biznismene, može da počne gradnju hotelsko-apartmanskog kompleksa sa pet 5 zvjezdica “Mia Budva” - dvije kule od 15 i 16 spratova, nakon što je izmirila višemilionski dug firmi u vlasništvu porodice bivšeg gradonačelnika Marka Carevića.

”Vijestima” je više izvora potvrdilo da su Carevići “oslobodili” parcelu od 8.500 kvadrata ispred hala Jadranskog sajma, nakon što je novosadskoj firmi “Carinvest RS” izmiren dug.

To potvrđuje i list nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, u kome više nema hipoteke kompanije porodice nekadašnjeg prvog čovjeka Budve.

Podgorička kompanija “Safiro beach resort”, vlasnik atraktivne parcele, jedine neizgrađene uz samu Slovensku plažu, isplatila je 4,3 miliona eura kreditnog potraživanja koju je Carevićeva kompanija otkupila od banke.

Turska firma i “Safiro beach resort” su u avgustu 2018. zaključile ugovor o zajednikoj gradnji kompleksa “Mia Budva”.

Međutim, do preokreta dolazi u martu prošle godine, kada novosadska firma Carevićevog sina stavlja hipoteku, nakon što je preuzela milionska kreditna zaduženja “Safiro beach resorta”. Tada dolazi i do “sukoba” dviju kompanija. Firma “Safiro Beach Resort” iz Podgorica predaje Privrednom sudu predlog o utvrđivanju privremene mjere kojom traže da sud zabrani kompaniji “Carinvest RS” sprovođenje postupka izvršenja i vansudske prodaje javnim nadmetanjem.

Kako je tada “Vijestima” saopšteno iz firme “Safiro beach resort”, Carevićeva kompanija iz Srbije je zbog spornog duga od oko 4,3 miliona eura pokrenula hipoteke nad parcelom od 8.500 kvadrata.

U zahtjevu firme “Safiro Beach Resort” predatom Privrednom sudu bilo je navedeno da je “Carinvest RS” u martu prošle godine otkupio potraživanje koje je beogradska banka “Eurobank direktna” imala od “Safiro Beach Resort”, nakon čega je “Carinvest RS” tražio 4. aprila te godine da mu podgorička firma plati dug od 4,3 miliona u roku od 15 dana.

Iz “Safiro Beach Resorta” navode da su ukupan dug sa zateznom kamatom uplatili 14. aprila prošle godine na devizni tekući račun “Carinvesta RS” kod “Naša AIK banke” AD Beograd. Njima je, međutim, 20. aprila lani vraćen novac, jer je “Carinvest RS” odbio da uplatu primi.

Zbog ove, kako su naveli, apsurdne situacije, da povjerilac odbija novac kojim se plaća dug, obratili su se Privrednom sudu u Novom Sadu, gdje je sjedište povjerioca, sa predlogom da dug uplate u sudski depozit. Sud je prihvatio taj predlog za plaćanje duga, nakon čega “Safiro Beach Resort” uplaćuje iznos duga u sudski depozit 21. aprila.

Tabla postavljena prošle godine
Tabla postavljena prošle godinefoto: Vuk Lajović

Kako je navedeno, u zahtjevu firme “Safiro Beach Resort” Privrednom sudu u Podgorici, i pored plaćanja duga, “Carinvest RS” podnosi zahtjev Upravi za katastar i državnu imovinu PJ Budva za upis obavještenja o dospjelosti duga, nakon čega Uprava donosi rješenje kojim je dozvoljena takva zabilježba obavještenja o početku namirenja duga.

Nadmudrivanja ove dvije firme trajalo je gotovo godinu, da bi, kako je Vijestima” potvrđeno, došlo do dogovora, te isplate glavnice i kamate.

“Safiro Beach Resort”, odnosno njegov tadašnji vlasnik “Expom Hotels Partners Limited”, 2011. godine postao je vlasnik zemljišta, kupovinom 100 odsto udjela od tadašnjeg vlasnika “Expo Investa” iz Budve, koja je bila dio Atlas grupe Duška Kneževića.

”Safiro Beach Resort” 2016. godine uzima kredit od “Piraeus” banke iz Beograda, čiji je sada pravni sljedbenik “Eurobank direktna” koja je ovo potraživanje prodala firmi “Carinvest RS”.

Knežević je naknadno tvrdio da je prevaren u ovom poslu, kao i da su stvarni vlasnici firmi donedavni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i bivši dugogodišnji ministar Branimir Gvozdenović.

Prema dostavljenim podacima, vlasnik podgoričke kompanije “Safiro Beach Resorts” je britanska firma “Cocoon Investment Holdings Limited” u kojoj po 50 odsto udjela imaju britanski državljani - Tim Levy i njegova supruga Roxi Nicu. Kako je navedeno iz podgoričke firme, Tim Levy je tokom poslovne karijere duge 21 godinu realizovao projekte vrijedne sedam milijardi funti.

Kompaniju “MIA investments” čini grupa turskih biznismena koju predvode Ozan Sener, Habip Arıkan i Murat Kader, koji imaju više stotina miliona eura vrijedne investicije u Turskoj i širom svijeta.

Uskoro pripremni radovi, gradnja od oktobra

”Vijestima” je potvrđeno da će turski investitori uskoro početi pripremne radove i čišćenje parcele, te da će gradnja početi u oktobru jer 15. maja stupa na snagu zabrana građevinskih radova za ekskluzivnu, prvu građevinsku zonu metropole turizma, koja traje do 1. oktobra.

Građevinska tabla na parceli ispred sajamskih hala postavljena je još uoči minulog ljeta, kada je najavljen početak gradnje prve od dvije kule. Hotel bi, prema najavama, trebalo da bude završen do maja 2025.

Da je prijava gradnje turskih investitora zakonita, potvrdila je u septembru prošle godine i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, navodeći da je uvidom u arhivu Ministarstva utvrđeno da je firma “Mia investments” 27. maja 2020. predala prijavu građenja objekta, te da je shodno Zakonu zapisnički konstatovano da je investitor stekao uslov za građenje.

Projektom koji je u martu prošle godine aminovao Direktorat glavnog državnog arhitekte, kojim je tada rukovodio Mirko Žižić, gradiće se dvije kule od 15 i 16 spratova, a sam projekat vrijedan je 70 miliona eura.

Prema ranijoj najavi iz “MIA investments”, gradiće hotel sa pet zvjezdica, sa 144 standardne hotelske sobe i 208 apartmana.

Bonus video: