Koprivica pozvao na javnu diskusiju: Crnoj Gori potreban jasan put ekonomskog razvoja

"Želimo uključiti što veći broj aktera javnog života, stručnjaka iz različitih oblasti, i pokrenuti debatu koja će na kraju postati i politička. Naša je ambicija pokušati napraviti politički konsenzus o ključnim pravcima za pokretanje ekonomskog razvoja države, čije, makar ključne djelove, prihvata većina političkih subjekata", kazao je Koprivica

6065 pregleda 1 komentar(a)
Koprivica, Foto: CDT
Koprivica, Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je saopštio da objavljuju dokument "Polazne osnove novog koncepta održivog privrednog razvoja Crne Gore", pri čemu su pozvali na javnu diskusiju o ključnim potencijalima, slabostima, prilikama i mogućim scenarijima za pokretanje značajnijeg razvoja crnogorske ekonomije.

"Cilj je čuti što više različitih mišljenja, sugestija, dobronamjernih kritika koje ćemo implementirati u ovaj dokument. Nakon toga, pokušaćemo da pripremimo nekoliko scenarija koji će zapravo predstavljati alternativne puteve razvoja crnogorske ekonomije", navodi se u saopštenju koje potpisuje izvršni direktor CDT -a Dragan Koprivica.

Koprivica ističe da je dokument pripremio tim eksperata iz različitih oblasti koji su zaokružili i javnosti ponudili opservacije različitih oblasti koje mogu uticati na ekonomski razvoj.

"Tako zainteresovana zajednica može čitati o ključnim razvojnim prednostima, slabostima i potencijalnim modelima razvoja Crne Gore, problematičnoj tranziciji, potrebi usvajanja stvarnog koncepta održivog razvoja zemlje, neophodnosti razvoja socijalnog kapitala, ključnim pitanjima u oblastima energetike, turizma, proizvodnje, poljoprivrede, analizu makroekonomskih pokazatelja i druge zanimljive teme", kazao je Koprivica.

Naglašava da žele da pokrenu proces organizovanja različitih vrsta javnih debata o inicijalnim predstavljenim idejama.

"Želimo uključiti što veći broj aktera javnog života, stručnjaka iz različitih oblasti, i pokrenuti debatu koja će na kraju postati i politička. Naša je ambicija pokušati napraviti politički konsenzus o ključnim pravcima za pokretanje ekonomskog razvoja države, čije, makar ključne djelove, prihvata većina političkih subjekata", kazao je Koprivica.

Smatra da je neophodan kontinuitet pravaca ekonomskog razvoja, "potrebno nam je da dolaskom novih vlada ne krećemo iz početka nego da taj put bude utaban, a da svaka nova vlada donosi nove ideje i specifičnosti u prelasku tih puteva i ostvarivanju zadatog cilja".

Kaže da je očigledno da postojeća politička i nacionalna polarizacija našeg društva onemogućava politički konsenzus, ostaje nam da provjerimo da li je taj konsenzus moguć na polju ekonomije.

"Publikacija je pripremljena u okviru projekta "Akcija" koji ima za cilj uključivanje pojedinki i pojedinaca, udruženja i NVO-a sa visokim stručnim referencama u dijalog o svim važnim problemima koje opterećuju naše društvo", navodi se u saopštenju.

Koprivica dodaje da se na na ovaj način stvara svojevrsna baza znanja o različitim segmentima funkcionisanja države, koja će biti ponuđena državnim organima kao podršku za stvaranje boljeg i pravednijeg društva.

"Stavovi i tvrđenja u ovom dokumentu ne moraju nužno odražavati i stavove CDT-a", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: