United Grupa prodala infrastrukturu mobilnih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji

"Prodajom svojih mobilnih tornjeva, United Grupa prati industrijski trend razdvajanja i monetizacije infrastrukture mobilnih tornjeva od strane telekomunikacionih operatora u Evropi i širom svijeta"

2455 pregleda 0 komentar(a)
Foto: United group
Foto: United group

United Grupa BV, vodeća telekomunikaciona i medijska kompanija u jugoistočnoj Evropi, u okviru koje u Crnoj Gori posluje kompanija Telemach i njeni servisi EON i Total TV, a medijski sadržaj emituje televizija Nova M i medijska kuća Vijesti, postigla je dogovor o prodaji 100 odsto infrastrukture svojih mobilnih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji (TowerCo) kompaniji TAWAL, ogranku stc Grupe, saopšteno je iz United Grupe.

"Vrijednost TowerCo, koji danas u svom vlasništvu broji 4.800 tornjeva, procjenjuje se transakcijom na 1,22 milijarde eura, što predstavlja EV/2022 EBITDAal (pre MSFI 16) multiplu od 20,1x . Prodajom svojih mobilnih tornjeva, United Grupa prati industrijski trend razdvajanja i monetizacije infrastrukture mobilnih tornjeva od strane telekomunikacionih operatora u Evropi i širom svijeta. Prihodi od prodaje omogućiće United Grupi da značajno umanji zaduženje i tako obezbijedi ulaganje u budući rast. Transakcija će omogućiti nastavak ulaganja u mobilnu mrežu, uključujući planove za uvođenje cca 2.000 dodatnih lokacija u narednih 20 godina, što će omogućiti United Grupi da nastavi da pruža visokokvalitetne usluge svojim klijentima na dugoročnoj osnovi", ističe se u sapštenju.

Iz United Grupe su dodali da je ova transakcija prva investicija koju je TAWAL napravio u evropskom sektoru telekomunikacija.

"TAWAL je najveći provajder integrisane ICT infrastrukture u regionu MENA i u svom posjedu ima više od 16.000 mobilnih tornjeva", piše u saopštenju.

Iz United Grupe su rekli da su u protekle tri godine, učvrstili svoju poziciju vodeće telekomunikacione i medijske kompanije u jugoistočnoj Evropi i uspješno proširili svoje poslovanje na stabilnija i bogatija tržišta EU, ostvarivši značajna ulaganja u Grčkoj, Bugarskoj i Hrvatskoj.

"Kompanija upravlja širokim spektrom sredstava koja obuhvataju usluge mobilne i fiksne telefonije, usluge televizije i medija. United Grupa će nastaviti da raste na temelju dosadašnjih rezultata, uspješnih partnerstava, kao i svoje rastuće reputacije u pružanju visokokvalitetnih telekomunikacijskih i medijskih usluga, ali i tražiti mogućnosti za dalje širenje unutar EU", piše u saopštenju.

Viktorija Boklag, izvršna direktorka United Grupe, rekla je da su oduševljeni što su uspješno iskristalisali vrijednost njihovih toranjskih sredstava sporazumom koji im omogućava da otklone globalne, makro-ekonomske pritiske i da upravljaju njima.

"Ovo će podržati kontinuirano ulaganje u kompanije iz naše grupe, kako bismo osigurali da ostanu konkurentne na svojim tržištima. Veoma smo zadovoljni što smo pronašli snažnog partnera u TAWAL-u i nastavićemo da tražimo mogućnosti za saradnju sa njima, kako budu širili svoju mrežu na evropskom tržištu", rekla je Boglag.

Mohamed Alhakbani, izvršni direktor TAWAL-a, je kazao da partnerstvo sa United Grupom označava njihovu prvu investiciju na evropskom tržištu.

"Partnerstvo podržava naš cilj da nastavimo da pružamo inovativna i efikasna ICT infrastrukturna rješenja našim partnerima i pružimo kvalitet usluga po kojima smo poznati", kazao je on.

Olajan Alvetaid, izvršni direktor stc Group poručio je da njihov sporazum sa United Grupom predstavlja novo, uzbudljivo poglavlje za TAWAL i stc Group-u.

"Partnerstvo je značajna prekretnica u našoj ambicioznoj strategiji rasta i širenju naše mreže globalno. Već predvodimo transformaciju digitalnih mogućnosti Saudijske Arabije i ova transakcija jača našu posvećenost ulaganju u najbolju tehnologiju i infrastrukturu u svojoj oblasti, kako bismo bili na čelu inicijative za povezivanje čitavog svijeta", rekao je on.

Nikos Statopulos, generalni direktor - Evropa u BC Partners, i član odobra United Grupe, rekao je da prodaja udjela United Grupe kompaniji TawalCo, predstavlja ključnu prekretnicu na putu rasta i širenja United Grupe.

"Ona omogućava United Grupi da se fokusira na kontinuirano ulaganje u svoje telekomunikacijske i medijske usluge i infrastrukturu", kazao je Statopulos.

United Grupa je u većinskom vlasništvu BC Partners, vodeće međunarodne investicione kompanije.

Goldman Sachs je bio finansijski savjetnik United Grupe tokom transakcije. United Grupa će u ponedjeljak objaviti svoje rezultate za fiskalnu godinu. Uslovi transakcije uključuju dugoročne glavne ugovore o uslugama i ugovor o nivou usluge za naše dalje korišćenje infrastrukture telekomunikacionih tornjeva, nakon završetka transakcije. Zatvaranje transakcije podliježe uobičajenim uslovima i očekuje se da će se održati u drugoj polovini 2023.

Bonus video: