Brković ne priznaje 464.000 eura duga: "Vektra Montenegro" tužila Vladu

”Vektra Montenegro” u stečaju od Privrednog suda traži da se proglasi neosonovanim potraživanje izvršne vlasti od gotovo pola miliona eura prema toj kompaniji, po osnovu naknade za koncesiju

34297 pregleda 128 reakcija 32 komentar(a)
Tužba pokrenuta 2019. godine: Dragan Brković, Foto: Boris Pejović
Tužba pokrenuta 2019. godine: Dragan Brković, Foto: Boris Pejović

”Vektra Montenegro” u stečaju, biznismena Dragana Brkovića, u Privrednom sudu tužila je Vladu tražeći da se potraživanje izvršne vlasti od gotovo pola miliona eura prema toj kompaniji, po osnovu naknade za koncesiju, proglasi neosnovanim.

Vlada, odnosno Ministarstvo ekonomije, krajem 2014. godine donijelo je rješenje kojim se obavezuje kompanija “Građevinar” da na ime utvrđene razlike u otkopanim količinama mineralne sirovine iz kamenoloma, u pljevaljskom selu Bušnji za periodu od 2005. do 2014. godine, državi isplati 464.979 eura.

”Građevinar” je u martu 2007. godine otišlo u stečaj, a u avgustu iste godine to pljevaljsko preduzeće je privatizovala “Vektra Montenegro”, koja je postala vlasnik cjelokupne imovine. Spor je nastao jer Brković smatra da Vektra nije odgovorna za koncesione dugove “Građevinara”, koji su nastali prije nego što je preuzeo tu kompanije. Po osnovu duga za koncesiju, on priznaje isključivo potraživanja Uprave prihoda i carina (UPC) koje iznosi 71 hiljadu eura, dok država ove zahtjeve u potpunosti odbacuje kao neosnovane.

Na jučerašnjem ročištu od stečajnog sudije Zorana Ašanina stranama su dostavljeni novi dokazi u vezi ovog spora, pa ja glavna rasprava odložena.

”Vektra Montenegro” se od 15. januara 2021. godine nalazi u stečaju, a rješenjem Privrednog suda od 31. marta iste godine proglašen je bankrot kompanije. Dugove od preko 168 miliona eura, stečajni upravnik Radojica Grba pokušava da povjeriocima izmiri prodajom imovine ili cijele firme kao pravnog lica.

Kompanija je zbog velikih dugova bila u stečaju i u periodu od 2012. do 2015, ali kroz takozvanu reorganizaciju.

Dragan Brković i njegovi sinovi Boris i Bojan su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u avgustu prošle godine privedeni. SDT ih tereti da su državu oštetili za nešto više od sedam miliona eura - nepoštovanjem ugovora o kupoprodaji nekadašnjeg državnog Hotelsko-turističkog preduzeća “Boka”, tako što su izvršili krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i pranje novca.

Oni su u pritvoru bili do sredine oktobra, kada su istekli uslovi za njihovo dalje zadržavanje.

Šta piše u tužbi?

Tužba protiv Vlade, koju potpisuje Brković, pokrenuta je 2019. godine. U njoj se podsjeća da su “Građevinar” u stečaju kao koncesionar i Ministarstvo ekonomije 2010. godine zaključili ugovor za eksploataciju kamena iz ležišta “Bušnje”, a da je sve obaveze iz ugovora preuzela “Vektra Montenegro”.

Ugovor o eksploataciji sklopljen 2010.godine:Kamenolom Bušnje
Ugovor o eksploataciji sklopljen 2010.godine:Kamenolom Bušnjefoto: Goran Malidžan

Dalje piše, da je prema ugovoru “Vektra Montenegro” postala korisnik eksploatacije iz kamenoloma “Bušnje”, te da se ne mogu na teret te kompanije stavljati dugovi za otkopane količine nastale prije avgusta 2007. godine.

”Jer je za otkopane količine do avgusta 2007. godine odgovorna kompanija ‘Građevinar’ koja se prije privatizacije nalazila u stečaju, a naknadu za koncesiju po tom osnovu Ministarstvo ekonomije je trebalo prijaviti i eventualno naplatiti iz stečajne mase te kompanije”, piše u tužbi.

Tvrde i da je tokom stečajnog postupka reorganizacije nad “Vektra Montenegro” početkom 2013. godine, od Poreske uprave prijavljeno potraživanje u dijelu koncesione naknade za kamenolom i iznosu od 71 hiljadu eura, te da je to potraživanje priznato. Iz “Vektre Montenegro” zato smatraju da su u obavezi da izmire isključivo taj dug.

Država traži prekid postupka

U odgovoru na tužbu, zamjenica zaštitnice imovinsko-pravnih interesa države Milanka Rakočević, u cjelosti osporava pravni osnov i visinu zahtjeva “Vektre Montenegro” i ističe da uz tužbu nisu dostavljeni dokazi iz člana Zakona o parničnom postupku, a istaknut je i prigovor nedostatka aktivne i pasivne legitimacije, te prigovor neblagovremenosti i nedozvoljenosti tužbe.

Od suda je traženo da se pribave stečajni spisi za kompaniju “Građevinar”, kao i da se utvrdi da li su stekli uslovi za prekid postupka, jer je nad “Vektra Montenegro” otvoren stečajni postupak.

Koncesija ne može biti predmet stečajnog postupka

Predsjednik ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović ranije je “Vijestima” kazao da je godinama bez dozvole “Vektra Montenegro” eksploatisala kamen.

On tvrdi da je ta kompanija nastavila da koristi kamenolom, nakon što su kupili “Građevinar” tokom trajanja stečajnog postupka, što je isticao, nezakonito.

”Po zakonu, koncesija ne može biti predmet stečajnog postupka, prodaje ili privatizacije, a kamenolom u Bušnjima je nakon prodaje preuzela ‘Vektra Montenegro’, potpuno protivzakonito. Oni su nastavili eksploataciju, ništa nisu plaćali i ubirali prihode”, saopštio je Mitrović.

Vlada Dritana Abazovića je sredinom prošle godine koncesiju za ovo područje na period od najviše 20 godina dodijelila preduzeću “Tim Company”.

Bonus video: