Porasla prodaja, ali je grad donio gubitak "Plantažama"

”Plantaže” poslovale sa minusom od 10,8 miliona eura, deset miliona manjim nego 2021.

11998 pregleda 12 komentar(a)
Šteta od grada procijenjena na 8 miliona: vinogradi “Plantaža” nakon nevremena, Foto: BORIS PEJOVIC
Šteta od grada procijenjena na 8 miliona: vinogradi “Plantaža” nakon nevremena, Foto: BORIS PEJOVIC

”Plantaže” su prošle godine imale gubitak od 10,8 miliona, a zbog plaćanja poreza iz ranijeg period od dva miliona eura, ukupni gubitak na kraju godine iznosio je 12,9 miliona eura. U 2021. godinu ukupni gubitak je iznosio 20,4 miliona eura.

Kako je navedeno u izvještaju, najveći uticaj na ovaj prošlogodišnje rezultat imalo je nevrijeme - grad koji je napravio štetu od osam miliona eura koja je uticala da se u bilansu uspjeha smanji vrijednost zaliha za 5,5 miliona eura. Od države su dobili naknadu štete za nevrijeme od milion i po eura.

Osim toga, na negativni rezultat kompanije uticao je rast troškova koji se odnosi na povećanje iznosa poreza na nepokretnosti za Opštinu Podgorica i Danilovgrad za 1,4 miliona, kao i rast troškova amortizacije za dva miliona eura.

”Povećanje troškova amortizacije i poreza na nepokretnost je posljedica reprocjene vrijednosti imovine, na kraju 2021. godine, kada je imovina kompanije procijenjena na preko 400 miliona eura. Urađena reprocjena uslovila je milionske rashode po osnovu reprocjene u 2021. godini, pa je u 2022. godini došlo do pada ove kategorije troškova”, objašnjeno je iz kompanije.

Ukupni rashodi u 2022. godini iznosili su 33,45 miliona eura i 17 odsto su manji nego godinu ranije. Zabilježen je rast troškova materijala i energije, kao posljedica rasta cijena rapromaterijala na regionalnom i globalnom nivou, od kojih su samo troškovi nabavke flaša porasli za više od pola miliona u odnosu na 2021. godinu.

Troškovi radne snage čija je prosječno neto zarada iznosila 700 eura, iznosili su 10,1 miliona i za 383 hiljade su manji nego 2021. godine. Ovaj podatak, kako navode iz menadžmeta, pokazuje njihovu namjeru da se nastavi racionalizacija broja zaposlenih.

Kompanija je za prošlu godinu ostvarila 28,1 milion ukupnog prihoda, što je 15 odsto više u odnosu na uporednu 2021. godinu.

Prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznose 24,6 miliona eura, što je osam odsto više nego u 2021, ali i osam odsto manje od planiranog. Od tog iznosa, samo od flaširanih proizvoda vina i rakija ostvaren je prihod od 20,4 miliona.

Prodajom na domaćem tržištu ostvaren je prihod od 9,53 miliona, na tržištu Srbije 6,3 miliona, a na ostalim inostranim tržištima prihod od prodaje flaširanih proizvoda iznosio je 4,59 miliona eura.

U 2022. godini ostvaren je i rekordan prihod ugostiteljstva za posljednjih 10 godina, u iznosu od preko 1,5 miliona eura.

”Dolaskom novog menadžmenta u ‘Plantaže’ stvara se diskontinuitet sa prethodnom kulturom poslovanja, na način što se što detirminiše potpuno novi način rada i poslovnog razmišljanja. U narednom periodu uprava će sa punom posvećenošću nastaviti sa aktivnostima na potpunoj konsolidaciji poslovanja”, saopštili su iz menadžmenta kompanije.

Bonus video: