Vlada: U prva tri mjeseca ostvaren suficit od 65,8 miliona eura

Iz Ministarstva su kazali da je kontinuirani rast doprinosa za obavezno socijalno osiguranje nastavljen i u martu i ostvareni su na nivou od 99,8 miliona eura

6166 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U prva tri mjeseca je, imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, ostvaren suficit budžeta u iznosu od 65,8 miliona erua, ili 1,1 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazali su najnoviji podaci Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su saopštili da je budžetski suficit u martu iznosio 39,9 miliona eura.

Prema podacima Ministarstva, prihodi budžeta su u periodu januar-mart iznosili 545,7 miliona eura ili 8,8 odsto procijenjenog BDP-a i veći su 63 miliona ili 13 odsto u odnosu na planirane, dok su u odnosu na uporedni period prošle godine veći 129 miliona eura ili 31 odsto.

"Najveći rast zabilježen je kod ostalih i prihoda po osnovu poreza na dodatu vrijednost, kao i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i donacija i transfera“, navodi se izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za period januar-mart.

Prihodi po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) do kraja marta naplaćeni su u iznosu od 221,8 miliona eura, što je 26,8 miliona ili 13,8 odsto više u odnosu na planirane i 50,4 miliona ili 29,4 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

"Ostali prihodi u posmatranom periodu iznosili su 39,9 miliona eura i na nivou su plana prihoda budžeta za ovu godinu. U odnosu na prethodnu, osvareni su u iznosu od 35,2 miliona eura više, kao rezultat prenosa sredstava naplaćenih od implementacije projekta ekonomskog državljanstva“, navodi se u izvještaju.

Iz Ministarstva su kazali da je kontinuirani rast doprinosa za obavezno socijalno osiguranje nastavljen i u martu i ostvareni su na nivou od 99,8 miliona eura.

"Bolja naplata kategorije doprinosa rezultat je efekata implementacije Zakona o reprogamu poreskog potraživanja, ali i uvećane osnove za obračun doprinosa usljed povećanja koeficijenata za zarade zaposlenih u javnom sektoru", saopštili su iz Ministarstva.

U navedenom periodu značajan rast ostvaren je i kod kategorije donacije i transferi, koji su ostvareni u iznosu od 34,7 miliona eura, što je u odnosu na plan veće 21,7 miliona i 27,7 miliona u odnosu na uporedni period prošle godine.

"Rast navedene kategorije prevashodno je rezultat izvršene uplate sredstava od Evropske unije (EU), a po osnovu direktne budžetske podrške za energetsku efikasnost“, objašnjeno je u dokumentu.

Prihodi od akciza bilježe rast usljed prestanka implementacije Odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja.

U periodu januar – mart, ostvareni prihodi od akciza iznosili su 58,3 miliona eura i veći su u odnosu na planirane 2,9 miliona ili 5,2 odsto, odnosno 1,6 miliona ili 2,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prihodi po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćeni su u iznosu od 42,7 miliona eura i manji su u odnosu na planirane 13 miliona ili 23,3 odsto.

"Zakonom o porezu na dobit pravnih lica propisano je da se porez na dobit plaća zaključno sa 31. martom, te imajući u vidu da se posljednji dan u mjesecu kroz sistem računovodstva javnog sektora evidentira kao prihod narednog mjeseca, zabilježeni rast prihoda po ovom osnovu evidentiran je u aprilu“, dodali su iz Ministarstva.

Prihodi budžeta su u martu iznosili 233,5 miliona eura, što je 31,7 miliona ili 15,7 odsto više u odnosu na plan i 49,3 miliona ili 26,8 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Izdaci budžeta za period januar-mart iznosili su 479,9 miliona eura ili 7,8 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane niži su 94,6 miliona ili 16,5 odsto, dok su u odnosu na isti prošlogodišnji period veći 35 miliona ili 7,9 odsto.

U strukturi ukupne potrošnje, tekući izdaci iznosili su 208,2 miliona eura, što je 25,7 miliona ili 11 odsto manje u odnosu na plan, dok su u odnosu na isti period prošle godine veći 36,2 miliona.

Kapitalni budžet je u periodu januar - mart realizovan u ukupnom iznosu od 13 miliona eura, što je na nivou od 27,7 odsto realizacije plana.

Rashodi su u martu iznosili 193,6 miliona eura i niži su u odnosu na plan 10,5 miliona ili 5,1 odsto, dok su u odnosu na mart prošle godine veći 41,5 miliona ili 27,3 odsto.

"U martu su kapitalni projekti realizovani u iznosu od 9,9 miliona eura, odnosno 63 odsto plana, te se inteziviranje izvršenja kaptanog budzeta očekuje u narednom periodu“, zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: