Savjet CBCG donio tri podzakonska akta

"Primjenom ove odluke unaprijediće se zaštita povjerljivosti, integriteta i dostupnosti podataka pružalaca platnih usluga, što će, u krajnjem, doprinijeti većoj informacionoj sigurnosti", dodaje se u saopštenju

1551 pregleda 0 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Centralna banka Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Savjet Centralne banke Crne Gore donio je Odluku o Centralnom registru transakcionih računa, kojom se uređuje kako će vrhovna monetarna institucija voditi taj registar, kao i podatke koji se iz tog registra objavljuju.

To je saopšteno iz Centralne banke.

"Savjet je donio Odluku o sigurnosnim mjerama za operativne i sigurnosne rizike povezane sa platnim uslugama, u cilju detaljnijeg propisivanja obaveza pružalaca platnih usluga koje se odnose na upravljanje operativnim i sigurnosnim rizicima", navodi se u saopštenju.

Ovom odlukom se, navodi se, utvrđuju obaveze pružalaca platnih usluga po pitanju uspostavljanja organizacije i definisanja i sprovođenja pravila u kontekstu upravljanja rizicima informacionog sistema.

"Primjenom ove odluke unaprijediće se zaštita povjerljivosti, integriteta i dostupnosti podataka pružalaca platnih usluga, što će, u krajnjem, doprinijeti većoj informacionoj sigurnosti", dodaje se u saopštenju.

Obje odluke, kazali su iz Centralne banke, stupiće na snagu 8. oktobra tekuće godine, kada na snagu stupaju i izmjene i dopune Zakona o platnom prometu.

"Savjet je donio i Odluku o načinu i rokovima za dostavljanje podataka o prigovorima klijenata kreditnih institucija i korisnika finansijskih usluga. Naime, Zakon o kreditnim institucijama propisuje obavezu kreditnih institucija i pružalaca finansijskih usluga da Centralnoj banci dostavljaju podatke o prigovorima klijenata", navodi se usaopštenju.

Odluka bliže određuje, kažu oni, način i rokove za dostavljanje ovih podataka, a na snagu stupa osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Bonus video: