Sprovođenje vrifikacione misije: Crna Gora ima stabilnu strukturu i obezbijeđenu institucionalnu memoriju u kapacitetima

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da se verifikaciona misija sporovodi u cilju povjeravanja izvršenja budžetskih zadataka u okviru finansijske perspektive IPA III za Godišnji akcioni program IPA 2021 i program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija i Crna Gora – Kosovo, za period od 2021. do 2027. godine

2420 pregleda 0 komentar(a)
IPA verifikaciona misija, Foto: Ministarstvo finansija
IPA verifikaciona misija, Foto: Ministarstvo finansija

Crna Gora ima stabilnu strukturu i obezbijeđenu institucionalnu memoriju u kapacitetima, koje će u narednoj finansijskoj perspektivi predstavljati osnovu za realizaciju obaveza u dijelu sprovođenja programa EU podrške, ocijenjeno je tokom sprovođenja verifikacione misije.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da se verifikaciona misija sporovodi u cilju povjeravanja izvršenja budžetskih zadataka u okviru finansijske perspektive IPA III za Godišnji akcioni program IPA 2021 i program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija i Crna Gora – Kosovo, za period od 2021. do 2027. godine.

Nakon uspješno sprovedene verifikacione misije, koja je trajala od ponedjeljka do danas, sekretarka Ministarstva finansija i nacionalna ovlašćena službenica za finansijsko upravljanje sredstvima IPA fondova (NAO), Ana Raičević, održala je završni sastanak sa predstavnicima Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku (DG NEAR) Filipom Holinskim, vođom tima Jedinice za reviziju DG NEAR-a, Sandrom Ciganovićem, revizorom DG NEAR-a, zamjenicom šefa kooperacija u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Liselote Isakson kao i sa članovima misije Bojanom Milićević Manuntom i Joeri Gosensom.

Raičević se zahvalila na produktivnom radu revizorima Evropske komisije i Delegaciji EU u Crnoj Gori, kao i predstavnicima ostalih institucija koje čine IPA strukturu za indirektno upravljanje finansijskom podrškom EU u okviru perspektive IPA III za period 2021 – 2027, uz ocjenu da je kompletan crnogorski IPA tim bio kooperativan i transparentan u informisanju o svim stavkama koje su bile predmet interesovanja revizorske misije.

Holinski, kao vođa tima Jedinice za reviziju DG NEAR-a, kazao je da je prepoznat značajan napredak u organizacionoj strukturi, sa posebnim akcentom na jačanje kadrovskih kapaciteta na IPA poslovima, što je, kako je zajednički ocijenjeno, ključni preduslov razvoja i ukupnog napretka u sistemu javne uprave.

Raičević je istakla zadovoljstvo činjenicom da je prepoznat posvećen angažman, prije svega Ministarstva finansija ali i drugih institucija koje učestvuju u IPA procesima u oblasti unapređenja ljudskih resursa, što, kako je navela, predstavlja jedan od primarnih preduslova napretka, dodavši da su upravo ljudi najvredniji resurs i ključni faktor razvoja kako državnih institucija, tako i privatnih kompanija.

Sastanku su prisustvovali i glavna revizorka u Revizorskom tijelu Crne Gore, Ksenija Barjaktarović, generalne direktorice Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći i Direktorata za upravljačku strukturu Ministarstva finansija, Jelena Davidović i Anja Amidžić, kao i predstavnici Kancelarije nacionalnog koordinatora za instrument pretpristupne podrške (NIPAK).

Bonus video: