Podsticajni plan Opštine Mojkovac: Niži porez za imanja na selu

"Velike površine pašnjaka, koje se više ne koriste, vlasnicima predstavljaju veliko finansijsko opterećenje, imajući u vidu da je za velike površine pašnjaka i sam iznos poreza visok. Ako imamo u vidu činjenicu da su vlasnici tih površina pretežno stara lica, korisnici malih penzija, to se efekat opterećenja ličnih budžeta građana multiplikuje", objašnjeno je iz lokalne uprave

7733 pregleda 2 komentar(a)
Novi porezi za seoska imanja, Foto: Privatna arhiva
Novi porezi za seoska imanja, Foto: Privatna arhiva

Ukoliko odbornici lokalnog parlamenta prihvate predlog izvršne vlasti, plaćanja poreza na nepokretnosti (zemljište), i za ovu i narednu godinu biće oslobođeni Mojkovčani koji žive u u zoni V, to jest na planinskom području.

Kako je obrazloženo, predlog je nastao nakon analize efekata koje će imati na lokalno stanovništvo.

Evidentno iseljavanje mladih ljudi sa tog prostora, piše u obrazloženju predloga odluke, ostavlja trag i na polju poljoprivrede, a oslobađanjem plaćanja poreza za zemljište na planinskom području lokalna uprava "daje podsticaj razvoju poljoprivrede-stočarstva za gazdinstva koja su ostala na planinskom području".

"S druge strane, velike površine pašnjaka, koje se više ne koriste, vlasnicima predstavljaju veliko finansijsko opterećenje, imajući u vidu da je za velike površine pašnjaka i sam iznos poreza visok. Ako imamo u vidu činjenicu da su vlasnici tih površina pretežno stara lica, korisnici malih penzija, to se efekat opterećenja ličnih budžeta građana multiplikuje", objašnjeno je iz lokalne uprave.

Obavljena je i procjena uticaja propisa i utvrđeno da ukupan razrez poreza za 2016. godinu (godina kada je posljednji put utvrđen porez za ove površine) iznosio oko 10.000 eura za sve nepokretnosti u V zoni. Objašnjeno je da predloženo oslobađanje od poreza čini 3,69 odsto ukupnog prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti.

Lokalna uprava će se, usvajanjem tog predloga, odreći oko 0,24 odsto ukupnih prihoda budžeta za ovu godinu.

Bonus video: