Novim Opštim kolektivnim ugovorom uvećana radnička prava (ilustracija), Foto: Ivan Ivanović

Zarade veće, ali još ima posla do dostojanstvenog života - šta je radnička klasa postigla od prošlogodišnjeg 1. maja

Iz USS smatraju da su za posljednjih godinu dana najveća postignuća za svijet rada novopotpisani kolektivni ugovori. Najveću korist su imali zaposleni u javnom sektoru kojima su plate povećane za oko 20 odsto, po uvećanju zarada ih nije pratio privatni sektor

35963 pregleda 58 reakcija 28 komentar(a)
Novim Opštim kolektivnim ugovorom uvećana radnička prava (ilustracija), Foto: Ivan Ivanović
Novim Opštim kolektivnim ugovorom uvećana radnička prava (ilustracija), Foto: Ivan Ivanović

Potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora (OKU), kojima su očuvana neka od najvažnijih prava iz radnog odnosa, te izmjene i dopune kolektivnih ugovora, čime su najvećem broju zaposlenih u javnom sektoru povećane plate u prosjeku oko 20 odsto, najveća su postignuća za svijet rada između dva prvomajska praznika.

Ovo je ocjena Unije slobodnih sindikata (USS) iz koje navode da dešavanja na globalnom nivou nisu zaobišla ni malu ekonomiju poput crnogorske, pa se građani posljednjih godinu dana suočavaju sa drastičnim inflatornim kretanjima koja su i te kako uticala negativno na njihov standard.

Na pitanje “Vijesti” da navedu šta je neophodno uraditi u narednom periodu da se dodatno poboljša položaj radnika, iz USS su naveli da su ključni izazovi poštovanje prava na ograničeno radno vrijeme, dostojanstvene i zdrave uslove rada i stabilnost zaposlenja.

”Država kao najveći poslodavac godinama unazad ne rješava problem zabrinjavajuće velikog broja zaposlenih koji godinama rade u državnim organima pod ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, ugovorima o djelu ili agencijskim ugovorima i to na radnim mjestima za kojima postoji konstantna potreba”, naveli su iz USS.

Inflacija najviše pogodila privatni sektor

Krajem prošle godine, nakon iscrpnih pregovora koji su trajali skoro tri godine, socijalni partneri - Vlada, Unija poslodavaca i dva reprezentativna sindikata (USS i Savez sindikata), potpisali su OKU koji važi naredne tri godine.

Sa potpisivanja OKU
Sa potpisivanja OKUfoto: Vlada Crne Gore/Bojana Ćupić

Ključne novine novog OKU, koje su stupile na snagu početkom godine, su uvećanje zarade po osnovu minulog staža, procenti uvećanja zarade za prekovremeni, noćni i rad u dane praznika, otpremnina za odlazak u penziju, plaćeno odsustvo.

Osim toga, kako navode iz USS, posebno unapređenje predstavlja uvođenje novog prava za zaposlene, a koje se odnosi na uvećanje zarade za rad nedjeljom, za dvokratni rad i za pripravnost.

”Posebno je važno istaći da su se sindikati izborili da se Opštim kolektivnim ugovorom propiše da sva navedena uvećanja, sa izuzetkom na osnovu minulog rada, više ne ulaze u minimalnu zaradu, već da se obračunavaju dodatno na iznos od 450 eura koliko trenutno iznosi minimalna zarada”, kazali su iz USS.

Povezani članci

26. Decembar 2022.

Potpisan Opšti kolektivni ugovor

Od odredbe da se zarada za rad nedjeljom uvećava za 80 odsto po satu izuzeti su zaposleni u hotelijerstvu i javnom prevozu, dok je za zaposlene u oblasti medija navedena norma odgođena na rok od šest mjeseci u kojem se nadležne organizacije sindikata i poslodavca obavezuju da pregovaraju granski kolektivni ugovor za medije.

Socijalni partneri su prihvatili ključni zahtjev poslodavaca da se ukine disciplinski postupak i olakša davanje otkaza radnicima koji naknadno u eventualnim sudskim postupcima moraju da dokažu da su otpušteni nezakonito. To je bio najveći ustupak sindikata na osnovu čega su stekli pravo da traže ustupke od poslodavaca.

Vlada im nedavno odobrila novi granski kolektivni ugovor: Sa protesta umjetnika
Vlada im nedavno odobrila novi granski kolektivni ugovor: Sa protesta umjetnikafoto: Boris Pejović

Iz Privredne komore i Crnogorskog udruženja poslodavaca ranije su ocijenili da je OKU potpisan i dogovoren iza zatvorenih vrata na potpuno netransparentan način bez učešća najvećeg dijela privrede, navodeći da pojedine odredbe najvažnijeg radno-pravnog ugovora, koji za poslodavce i zaposlene suštinski predstavlja propis sa zakonskom snagom, mnogo više predstavljaju opterećenje i rizik nego što su afirmacija održivog biznisa.

Zaposleni u privatnom sektoru zaboravljeni

Nakon potpisivanje OKU, tokom 2023. godine uslijedile su izmjene i dopune kolektivnih ugovora u raznim oblastima, a benefite je već sa januarskim ili februarskim zaradama osjetili uglavnom zaposleni u javnom sektoru čije su zarade u prosjeku povećane 20 odsto.

”To je urađeno sa ciljem da se na taj način ublaže negativne posljedice inflatornih kretanja, ali i kako bi se na neki način otklonio dizbalans u zaradama između određenih zanimanja koji je nastao primjenom programa ‘Evropa sad’, koji je značajno unaprijedio standard zaposlenih i građana u Crnoj Gori”, naveli su iz USS.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Međutim, kako ističu, nijesu svi zaposleni u javnom sektoru još osjetili benefite povećanja zarada koje im neminovno pripada, što je slučaj sa komunalnim djelatnostima, zaposlenima u javnom servisu, Pošti... Umjetnicima i radnicima u kulturi je tek nedavno odobren novi kolektivni ugovor i rast zarada koji će osjetiti tek na zaradama za sljedeći mjesec.

Posebno problematičnim, iz USS ocjenjuju, što inflatorna kretanja nije pratilo povećanje zarada zaposlenima u privatnom sektoru, a razlog vide zbog nedovoljno razvijenog dijaloga između poslodavaca i sindikata u tom dijelu ekonomije.

Traže reformu stambene politike

Iz sindikalne organizacije tvrde da će nastaviti da se zalažu za dalje unapređenje radnih prava zaposlenih, promovišući značaj socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja kao alata za postizanje ravnoteže i kompromisa između svijeta rada i kapitala.

”Nastavićemo beskompromisno da se borimo protiv antisindikalne diskriminacije koja je i dalje sveprisutna u Crnoj Gori koja pretenduje da bude prva naredna punopravna članica Evropske unije. Nastavićemo da predlažemo mjere koje će štititi standard gradana i mjere koje će stvarati uslove za dostojanstven život i rad zaposlenih i građana poput zalaganja za hitnu reformu stambene politike, reformu pravosudnog sistema uvođenjem radnih sudova ili posebnih odjeljenja za radne sporove, zaštitu životne sredine, zaštitu privrednih subjekta od nacionalnog interesa i u konačnom nastaviti da zahtijevamo uvođenje sistema odgovornosti na svim nivoima”, zaključili su iz USS.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

SSCG: Želimo evropske standarde

Iz Saveza sindikata (SSCG), kao druge reprezentativne organizacije, “Vijestima” nisu odgovorili na pitanja u vezi trenutnog položaja radničkih prava i njihovog standarda u Crnoj Gori.

Iz SSCG su u prvomajskom proglasu da i ove godine Međunarodni praznik rada, simbol borbe radnika za svoja prava i socijalnu pravdu, radnici u Crnoj Gori obilježavaju u uslovima teške ekonomske i socijalne situacije.

SSCG, Savez sindikata, Savez sindikata Crne Gore
foto: SSCG

”Neka ovogodišnji Praznik rada probudi podsjećanje na svjetske standarde ljudskih i sindikalnih prava i sloboda, na evropske standarde radnih i socijalnih prava. Hoćemo stabilni privredni i ekonomsko-­socijalni razvoj, pokretanje proizvodnje, nove tehnologije, ubrzano otvaranje novih radnih mjesta. Hoćemo državu bez korupcije, bez sive ekonomije i rada na crno. Hoćemo obnovu moralnih vrijednosti društva u kome će mladi vidjeti realne perspektive za kvalitetan život. Radnici zaslužuju bolju zaštitu i veći obim prava, bolje i veće zarade, kvalitetniju socijalnu zaštitu, bolje uslove rada i zaštite na radu, odgovorniji i pravedniji odnos poslodavaca, poštovanje i sprovođenje zakona, kolektivnih ugovora, dostojanstveniji život i rad, jači i snažniji sindikat, kao i unapređivanje socijalnog dijaloga”, navedeno je proglasu SSCG.

Prvomajska protestna šetnja u Igalu - za spas Instituta

Iz USS su saopštili da će se ove godine prvomajska šetnja, povodom Međunarodnog praznika rada biti organizovana u Igalu, kako bi između ostalog pozvali na očuvanje Instituta “Dr Simo Milošević” i ekonomskog polažaja njegovih radnika.

Cilj protestne šetnje je, kako navode, obraćanje i apel poslodavcu, Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Fondu zdravstva i Opštini Herceg Novi da preduzmu neophodne aktivnosti na planu očuvanja Instituta “Dr Simo Milošević” i radnog, ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenih.

Institut Simo Milošević
Institut Simo Miloševićfoto: Slavica Kosić

”Ovom prilikom biće upućen i apel nadležnim institucijama u cilju zaustavljanja dalje antisindikalne diskriminacije koja se vrši nad članovima Nezavisnog sindikata policije Crne Gore i zaštite njihovih radnih i sindikalnih prava, kao i druge prvomajske poruke od značaja za svijet rada u Crnoj Gori”, saopštili su iz USS.

Mjesto okupljanja je plato ispred druge faze Instituta “Dr Simo Milošević u penedjeljak 1. maja, a šetnja će početi u 12 časova.

Trasa proteste šetnje je Jadranska magistrala - Ulica dubrovačka - Ulica Sava Ilića - Ulica Pete crnogorske brigade do kružnog toka u Igalu gdje će se održati polučasovno okupljanje učesnika protesta.

Bonus video: