Zakup jednog uslov za kupovinu svih šest trajekata

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i "Pomorski saobraćaj" na pragu dogovora - Braća Ban spremna za pregovore sa državom da im trajekti ne bi bili parkirani

59773 pregleda 392 reakcija 180 komentar(a)
Trajekti “Pomorskog saobraćaja” procijenjeni na oko 5,5 miliona eura (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Trajekti “Pomorskog saobraćaja” procijenjeni na oko 5,5 miliona eura (ilustracija), Foto: Siniša Luković

Kompanija “Pomorski saobraćaj” i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom trebali bi da postignu dogovor o kupovini šest trajekata privatne firme koji su sada parkirani u brodogradilištu Adriartic 42 u Bijeloj, saznaju “Vijesti” od izvora iz Vlade.

Morsko dobro je zvanično preuzelo 18. februara upravljanje jedinom trajektnom linijom u državi Kamenari - Lepetane koja je privatnoj firmi od 2004. godine donosila milionske prihode.

”Do pregovora između kompanije u vlasništvu braće Dejana i Duška Bana i menadžmenta državnog preduzeća došlo je uz posredovanje ministra ekonomskog razvoja Gorana Đurovića i udruženja “Ugostitelji Crne Gore” preko koga su braća Ban prvi tražila razgovore. Početni korak za kupovinu flote “Pomorskog saobraćaja” je bio uslov da se ta firma prijavi na tender za zakup jednog trajekta koji je Morsko dobro raspisala 28. aprila i koji je zaključen juče. Privatna firma je dostavila ponudu na ovaj tender”, ispričao je izvor “Vijesti”, dodajući da je riječ o trajektu “Igalo” kapaciteta 30 vozila.

Procijenjena vrijednost ove javne nabavke je 24.999 eura. Ovaj trajekt bi bio u zakupu 28 dana, što je naznačeno u javnoj nabaci i u tom periodu bi trebalo da se završe pregovori oko kupovine preostalih trajekata za potrebe Morskog dobra u čijoj floti su sada trajekti “Vasilije” kapaciteta 20 vozila i “Trideseti avgust” kapaciteta 50 vozila. Izvor “Vijesti” je kazao da je danas u 11 sati primopredaja trajekta “Igalo” i ako sve bude kako treba, on će odmah biti pušten u saobraćaj.

”Morsko dobro je uspješno završilo pregovore u Grčkoj i Turskoj čiji su predstavnici koji imaju trajekte koji odgovaraju karakteristikama našeg Bokokotorskog zaliva prijavili na crnogorski sistem javnih nabavki. Nadležne državne institucije za registraciju brodova i stručna lica za provjeru brodova su pozitivno ocijenili potencijalne brodove koje može kupiti Morsko dobro. U uži izbor su ušla tri broda koja su procijenjena na oko 8,5 miliona eura. Jedan od pregledanih brodova pod nazivom “Telemon”, kapaciteta 90 vozila, dobio je najbolju ocjenu. Svjesni činjenice da je državno preduzeće u finišu ovih pregovora, ali i da bi izbjegli da im šest trajekta ostanu neuposleni, iz “Pomorskog saobraćaja” su tražili pregovore”, ispričao je izvor “Vijesti”, koji je naveo da su trajekti privatne firme iz Lepetana procijenjeni na oko 5,5 miliona eura.

Izvor “Vijesti” je kazao da je danas u 11 sati primopredaja trajekta “Igalo” i ako sve bude kako treba, on će odmah biti pušten u saobraćaj

Izvršni direktor “Pomorskog saobraćaja” Dejan Ban potvrdio je juče zvanično za list “Pobjeda” da će jedan trajekt ustupiti državnoj firmi i da bi time “trebalo da se kupi vrijeme do konačnog rješenja problema”, te da je “trajektna linija Kamenari - Lepetane veliki problem, nešto što maltretira građane Boke i Crne Gore i da se mora konačno odgovorno prići svemu”.

Izvor “Vijesti” je objasnio da kupovinom šest trajekta od “Pomorskog saobraćaja” Morsko dobro ne bi moralo da kupi sva tri trajekta iz inostranstva, nego samo jedan.

”Bitno je istaći i da se “Pomorski saobraćaj” nije žalio na odluku Privrednog suda koji je odbio zahtjev ove firme da joj se omogući nesmetano korišćenje dijela morskog dobra za obavljanje trajektne linije”, kazao je izvor “Vijesti”.

”Morsko dobro” je po preuzimanju ove trajektne linije najprije uzelo u zakup mali trajekt “Vasilije” od kotorske kompanije “Briv Construction” po cijeni od jedan euro mjesečno, nakon čega je kupilo u Hrvatskoj trajekt “Prizna” (“Trideseti avgust”) za oko 570 hiljada eura. Nabavku trajekta u hrvatskoj izviđa Specijalno državno tužilaštvo, dok je inspekcijskim nadzorom za javne nabavke utvrđeno da je u ovom slučaju ispoštovana zakonska procedura. “Vijesti” imaju uvid u ovaj zapisnik na koji Morsko dobro nije imalo primjedbe.

Državna firma još nije počela naplatu karata na trajektnoj liniji za koju je nedavno usvojen cjenovnik na koji je Vlada dala saglasnost. Na toj sjednici Vlade ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović kazala da će naplata početi kada se u saobraćaj uvede “makar još jedna trajekt”.

Za javnu nabavku državne firme za za osiguranje vozila koja se prevoze trajektima od štete koju bi ona iz raznih razloga mogla pretrpjeti dok su na brodu za “Vasilija” i “Trideseti avgust” ponudu je dostavilo Lovćen osiguranje.

Bonus video: