Vlada smijenila Rajkovića (SNP), on optužio Ibrahimovića za nerad, mobing, diskriminaciju i nezakonito postupanje

Rajković je u objavi na Fejsbuku napisao da su odgovori na pitanja zašto Ibrahimović "radi sve da ga eliminiše", to što je direktorat kojim rukovodi za devet mjeseci uspješno riješio preko 2.000 predmeta, da je prekinuo praksu nezakonitog uvoza radnih mašina sa falsifikovanim potvrdama i nije podlegao pritiscima za pozitivna rješenja, jer je korupciju u ovom sektoru sveo na nulu i odbio da potpisuje preko reda predmete određenih moćnika koji su hvatali veze preko kabineta.

43823 pregleda 211 reakcija 44 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Vlada je na današnjoj sjednici, na predlog Ministarstva kapitalnih investicija kojim rukovodi Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka), razriješila Miloša Rajkovića (SNP) sa pozicije vršioca dužnosti direktora Direktorata za drumski saobraćaj i homologaciju vozila.

Potrpedsjednik Vlade Vladimir Joković saopštio je da ministri iz redova SNP-a izdvajaju mišljenje i da ne zna koji je razlog smjene Rajkovića.

Tvrdi da je spriječio mnoge nezakonitosti

Rajković je potom u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk napisao da su odgovori na pitanja zašto Ibrahimović "radi sve da ga eliminiše", to što je direktorat kojim rukovodi za devet mjeseci uspješno riješio preko 2.000 predmeta, da je prekinuo praksu nezakonitog uvoza radnih mašina sa falsifikovanim potvrdama i nije podlegao pritiscima za pozitivna rješenja, jer je korupciju u ovom sektoru sveo na nulu i odbio da potpisuje preko reda predmete određenih moćnika koji su hvatali veze preko kabineta.

"Što sam vodio računa o zakonitosti i poštovanju svih propisa i nisam za ministrovog prijatelja htio da raspišem javni poziv kako bi se samo on prijavio na isti, između ostalog i što sam savjetovao kabinetu da je pristojno razgovarati sa ljudima i rješavati izazove a ne zatvarati se u kancelarije i sa bilo kim ne kontaktirati, uz javno izneseni stav da nije lijepo da jedan državni sekretar ima platu 5.000 eura, a radnici koji rade naporno ne mogu jednom u godini da dobiju varijabilu, jer sam primijetio da se problemi guraju pod tepih i da se ne poštuju ostali rukovodioci, već da se samo razmišlja kako angažovati konsultante, ići na putovanja i ponižavati koleginice uvredljivim komentarima i neke omalovažavati kako bi dobile posao, i na kraju, jer nisam uzeo službeni auto, telefon, karticu, varijabilu i što mi nijedno radno tijelo nije plaćeno…", naveo je Rajković.

On je objavio i prepisku sa ministrom Ibrahimovićem.

Ibrahimović Rajkoviću: Svoje zadatke ne ispunjavate u zakonu predviđenom roku

U dopisu upućenom Rajkoviću 26. aprilu, Ibrahimović navodi da Rajković svoje radne zadatke ne izvršava u zakonu predviđenom roku i obavještava ga da "svakodnevno primamo pritužbe od strane podnosioca zahtjeva koji se odnose na izdavanje saglasnosti za uvoz radnih mašina, rješenja za licence i izvoda iz licenci i da su predmeti u zastoju, odnosno da nijesu završeni u Zakonom predviđenom roku".

Ervin Ibrahimović
foto: Boris Pejović

"U skladu sa članom 10 Zakona o upravnom postupku, upravni postupak se mora voditi bez odugovlačenja i sa što manje troškova, ali tako da se pravilno i potpuno utvrde sve činjenice i okolnosti bitne za uspješno i potpuno ostvarivanje i zaštitu prava i pravnih interesa stranaka, odnosno drugih učesnika u postupku. Svoje radne zadatke i zaprimljene predmete u prethodnom periodu, nijeste izvršavali u Zakonom predviđenom roku, a nove predmete uzeli u rad i prekinuli redovan proces rada, iako je rješenjem broj 01-011/23-3786/1 od 10.04.2023 godine, stavljeno van snage rješenje broj 01-011/22-9488/1 od 08.08.2022 godine. Kako ste upoznati sa rješenjem broj 01-011/23-3995/1 od 18.04.2023 godne, kojim sam na osnovu člana 29 stav 2 Zakona o državnoj upravi a u vezi sa članom 46 Zakona o Upravnom postupku privremeno ovlastio sekretarku Ministarstva da vodi prvostepeni upravni postupak i donosi prvostepene upravne akte iz djeokruga nadležnosti Direktorata za drumski saobraćaj i homologaciju vozila, podsjećam Vas da bez osnova i ovlašćenja zadržavate nove predmete. U vezi sa navedenim, napominjem da ste u obavezi da efikasno i blagovremeno obavljate svoje radne zadatke i postupate u skladu sa Zakonom, drugim propisima, pravilima struke kao i sa odlukama ministra", navodi Ibrahimović u dopisu upućenom Rajkoviću.

Rajković Ibrahimoviću: Zastoj u radu je posljedica Vašeg nerada

Rajković mu dan kasnije odgovora da su svakodnevne pritužbe zbog nerješavanja predmeta iz nadležnosti direktorata kojim rukovodi posljedica nerada i nezakonitog postupanja ministra Ibrahimovića.

"Rješenjem broj 01-011/23-3786/1 od dana 10. aprila 2023. godine ste stavili van snage ovlašćenje zahvaljujući kome sam ja uspješno u prethodnom periodu kordinirao rješavanje oko dvije hiljade predmeta u zakonskom roku. U trenutku oduzimanja ovlašćenja i to bez obrazloženja, nijedan predmet nije izašao iz roka u kojem se moralo odlučiti, tako da su neistiniti Vaši navodi da smo bilo kada izašli iz zakonom predviđenih rokova. Svu poštu sam redovno proslijedio u dalji rad, ali očigledno i zaposleni vode računa da ne postupaju po Vašim nezakonitim instrukcijama, jer ih na to obavezuje član 70 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kao i mene, pa smo zahtjevali pisani nalog od Ministra, čije izvršenje ne bi predstavljalo krivično djelo ili prekršaj", navodi Rajković.

U dopisu navodi da odluka Ibrahimovića da ovlasti sekretarku ministarstva Mirsadu Bošnjak za potpisivanje predmeta koje po zakonu i u skladu sa aktom o sistematizaciji može potpisivati samo Rajković ili ministar Ibrahimović, predstavlja protivpravno iskorišćavanje položaja i ovlašćenja.

"Nadalje, sastanak koji su inicirali državni sekretar Šahmanović Admir i sekretarka ministarstva Bošnjak Mirsada u cilju sprovođenja Vaše nezakonite odluke sa načelnikom za drumski saobraćaj Bojanom Radomanom i načelnikom za homologaciju Demirom Deševićem predstavlja klasični primjer podsticanja na mobinga prilikom kojeg ste zahtijevali da se ja kao generalni direktor u potpunosti izolujem iz svog posla, pa da čak ni pošta koja je naslovljena na mene i direktorat kojim rukovodim ne dolazi u moju kancelariju, kojom prilikom ste internu svesku za dostavu prvo otuđili iz moje kancelarije, pa je kasnije vratili na moju urgenciju, što se dokazuje zapisnikom broj 16-142/23-4135/1 od dana 21. aprila 2023.g.", naveo je Rajković.

"Imajući u vidu da je to mobing i diskriminacija prije svega na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, mene kao Crnogorca i pravoslavca, a posebno nekog ko Vam je javno na kolegijumu rekao da ste neradnik i zbog čega mi se svetite, naložio sam načelnicima da iniciraju sastanak i da dobiju od Vas pisana uputstva kako da reaguju u ovoj situaciji. Vi niste našli za shodno da uopšte odgovorite na dopis broj 06/1-341/23-4072/1 od dana 19. aprila 2023.g. i riješite problem koji ste namjerno stvorili, već pokušavate da manipulišete činjenicama, na sreću neuspješno, jer ste se upleli u kolo neznanja i nezakonitosti iz kojeg se teško izlazi", naveo je Rajković u dopisu upućenom Ibrahimoviću.

On je na kraju dopisa naglasio da je imajući u vidu navedeno jedini razlog za zastoj u radu zapravo nerad Ibrahimovića i njegovih prvih saradnika uz klasično kršenje Ustava i zakona

Bonus video: