Akumulirana dobit EPCG 183 miliona eura

Za prva tri mjeseca kompanija ostvarila neto profit od 113,9 miliona, pokazuje izvještaj objavljen na sajtu Montenegro berze

5766 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: EPCG
Ilustracija, Foto: EPCG

Akumilirana dobit Elektroprivrede na kraju marta iznosila je 183,5 miliona eura, pokazuje izvještaj kompanije objavljen na sajtu Montenegro berze.

EPCG je od početka godine do kraja marta ostvarila neto dobit od 113,9 miliona eura, dok se 69,6 miliona odnosi na dobit iz prethodnih godina.

Prema ovom izvještaju EPCG je za prva tri mjeseca ove godine imala prihod od 220 miliona eura, dok je u uporednom periodu prošle godine on iznosio 159 miliona eura.

Troškovi poslovanja sada su iznosili 96,2 miliona eura, dok su lani za ova tri mjeseca bili 113,4 miliona eura.

Bruto troškovi zarada vrijedili su 7,7 miliona, dok su prošle godine iznosili šest miliona.

Ukupni neto profit na kraju marta iznosio je 113,9 miliona eura, dok je lani za ova tri mjeseca iznosio 33,5 miliona.

Prvi kvartal je zbog uobičajno velikih padavina i velike proizvodnje iz hidroelektrana u EPCG uvijek visokoprofitabilan a naručito sada zbog čestih kiša i visokih cijena na berzi.

U drugom kvartalu (april, maj i jun) bi trebali biti takođe visoki vodostaji, kada se i izvodi redovni remont Termoelektrane Pljevlja. Prošla godina je bila veliki izuzetak zbog hidrološke suše koja je trajala od aprila do novembra, što je i uticalo da se profit na kraju godine istopi na četiri miliona.

Ukoliko ove godine ne bi bilo takve suše moguće je da EPCG održi ovako visok profit do kraja godine.

Bonus video: