Senić dopunio krivičnu prijavu za "švajcarce"

Od glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića zahtijeva reviziju prethodno odbačene prijave

8910 pregleda 12 komentar(a)
Krivičnom prijavom obuhvatio više od 20 osoba: Senić, Foto: Luka Zekovic
Krivičnom prijavom obuhvatio više od 20 osoba: Senić, Foto: Luka Zekovic

Predstavnik korisnika kredita u švajcarskim francima Dragan Senić predao je glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću dopunu krivične prijave kojom od njega zahtijeva reviziju predmeta u vezi sa kreditima odobravanim sa valutnom klauzulom za švajcarski franak, a koje je odobravala Adiko banka (nekadašnja Hipo Alpe Adria banka).

Krivična prijava odnosi se na advokate i nekadašnje rukovodstvo Hipo Alpe Adria banke, bivši i sadašnji vrh Centralne banke (CBCG), sudije Višeg suda, te specijalne državne tužioce.

Među više od 20 osoba obuhvaćenih prijavom su, između ostalih, sadašnji guverner CBCG Radoje Žugić i viceguverner Nikola Fabris, poslanik DPS-a Petar Ivanović, advokat Vanja Mugoša, tužioci Lidja Mitrović i Zorica Milanović.

”Tražim posebno u ime porodica tragično nastradalih klijenata zbog neprimjene Zakona o konverziji, zbog prevare i pljačke, razorenih porodica koje su uništene da donesete odluku o reviziji kompletnog krivičnog predmeta”, navodi Senić u prijavi upućenoj Novoviću.

On je naveo da tužilaštvo treba da pribavi sve uplate na račun advokata od strane Hipo Alpe Adria banke, te da ispita zbog čega su određeni odobreni krediti u visokim iznosima otpisani u cjelini na teret banke, a u korist pojedinaca.

Da Novović ponovo pokrene predmet u vezi “švajcaraca” tražio je i skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet na konsultativnom saslušanju u vezi sa ovom temom 10. aprila.

Tada je tužiteljka Milanović kazala da je u vezi sa zaključenjem ugovora o kreditima u švajcarskim francima formirano više predmeta koji su spojeni u jedan, da je preduzela brojne dokazne radnje i njihovom analizom utvrdila da ne postoji osnovana sumnja da je neko od prijavljenih osoba izvršio krivično djelo iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva.

Država je građanima koji su uzeli kredite u švajcarskim francima kod Adiko banke omogućila 2016. godine da konvertuju te kredite u eure po uslovima koji su važili na dan kada su sklopljeni, odnosno sa fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou i bez zatezne kamate.

To je urađeno kroz zakon koji je usvojila Skupština, a kome je prethodila tužba koju su klijenti podnijeli. Tužba je podnijeta u maju 2013. godine. Banka je kredite u švajcarskim francima odobravala 2007. i 2008. godine, a klijentima su kasnije zbog promjene kursa rate drastično uvećane. Zbog te situacije neki su građani sebi oduzeli život. Pošto je zakonom ispunjeno ono što su građani tražili tužbom, onda je njih 113 odustalo od tužbe zbog ekonomičnosti postupka, dok 154 klijenta nijesu. Međutim, do danas je ostalo pitanje neriješenih sudskih troškova koji se pokušavaju svaliti na građane.

I.I.

Da Novović ponovo pokrene predmet u vezi “švajcaraca” tražio je nedavno i skupštinski Odbor za ekonomiju

Bonus video: