Nastavljen pad cijena žitarica

Berzanska cijena pšenice počela je da raste u sezoni 2020/2021. zbog rekordne suše i smanjenja roda na najvećim svjetskim žitnim tržištima. Zatim je rast nastavljen i prošle godine nakon izbijanja rata u Ukrajini, koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača žitarica i uljarica, a zatim i uvođenja sankcija Rusiji

25308 pregleda 62 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Cijene žitarica nastavile su da padaju na najvećoj regionalnoj Produktnoj berzi iz Novog Sada.

Tokom ove sedmice cijena pšenice pala je dodatno za 6,93 odsto na prosječna 22,34 dinara bez PDV-a što je 19 centi, dok je kukuruz dodatno pojeftinio za 3,12 odsto na 22,73 dinara bez PDV-a ili 19,3 centa.

U septembru prošle godine cijena pšenice bila je na nivou od 41,5 dinara ili 35,5 centi, od kada se nalazi u gotovo stalnom padu. Za ovih sedam mjeseci pšenica je pojeftinila za 47 odsto.

"Tržište pšenice bilo je najdinamičnije. U strukturi kupaca našli su se mlinari, trgovci i izvoznici, a za razliku od prethodne nedjelje kada je bilo interesovanja i za kvalitetniju pšenicu, ove nedjelje tražnja je bila usmjerena na pšenicu sa proteinom 11-12%. Pšenicom se trgovalo u cjenovnom rasponu od 21,80 do 22,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 22,34 din/kg bez PDV-a, pokazujući pad od 6,93 % u odnosu na sedam dana ranije", navedeno je u jučerašnjem izvještaju sa ove berze.

Kretanje cijena pšenice i kukuruza na Produktnoj berzi
Kretanje cijena pšenice i kukuruza na Produktnoj berzifoto: Produktna berza

Cijena kukuruza početkom novembra prošle godine iznosila je 36 dinara ili 30,7 centi, od kada se nalazi u stalnom padu, što je pojeftinjenje od 38 odsto za pet mjeseci. Pad cijena kukuruza treba da utiče i na niže cijene stočnog brašna, a time i pojeftinjenje mesa, mliječnih proizvoda i jaja.

Berzanska cijena pšenice počela je da raste u sezoni 2020/2021. zbog rekordne suše i smanjenja roda na najvećim svjetskim žitnim tržištima. Zatim je rast nastavljen i prošle godine nakon izbijanja rata u Ukrajini, koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača žitarica i uljarica, a zatim i uvođenja sankcija Rusiji.

Vekna osnovne vrste pšeničnog hljeba početkom 2021. godine koštala je 50 centi, zatim je došlo do povećanja cijena brašna i drugih troškova, ali je Vlada spriječila rast cijena osnovnog hljeba jer je u julu zamrznula na iznos od 50 centi na štetu pekara.

Zamrzavanje cijena trajalo je do kraja decembra 2021. godine, da bi pekari, zbog četvrtog uzastopnog rasta cijena brašna tokom te godine, nakon novogodišnjih praznika povećali cijenu na 70 centi. Poslije zabrane izvoza iz Srbije i drastičnog rasta cijena goriva, sredinom marta prošle godine uslijedilo je novo poskupljenje na 80 centi, koje se većinom održalo i do sada.

Ukoliko se nastavi očekivani trend pada cijena žitarica i dođe do očekivanog pada cijena brašna kod uvoznika i trgovaca u Crnoj Gori, iz pekarske industrije očekuju da će doći i do pada cijena hljeba i peciva.

Tržište Evrope zagušeno zalihama, u Čikagu rast

Na najvećoj evropskoj berzi u Parizu nastavljen je blagi pad cijena žitarica, dok je na berzi u Čikagu došlo do blagog rasta zbog, kako je navedeno, bankrota First Republic Bank i problema sa nivoom američkog duga, što je pogoršalo situaciju na finansijskim tržištima.

"Evropska komisija je pojasnila svoje mjere restrikcije uvoza ukrajinskih proizvoda u Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku. To će se za sad odnositi samo na pšenicu, kukuruz, uljanu repicu i suncokret u periodu od 2. maja do 5. juna. Tranzit je i dalje dozvoljen. Video napad drona na Kremlj u Moskvi, iako kontroverzan, podstakao je juče rast cena pšenice zbog rasta geopolitičkog rizika u nedjelji finalnih pregovora oko koridora. Centralna Evropa, ipak, ostaje zagušena zalihama dok se približava kraj sezone. Na cijenu uljane repice nastavlja da utiče slabost nafte, kojom se trguje ispod 70 dolara za barel u Njujorku, zbog rizika od usporavanja američke ekonomije i slabog kineskog oporavka", navedeno je u izvještaju.

Bonus video: