MUP: I točenje goriva u vozilo može izazvati opasnost

MUP reagovao na tekst “Novac od nezakonitih ispita za radnike pumpi išao komisiji”

10395 pregleda 9 komentar(a)
Tvrde da obuka zaposlenih mora biti imperativ: sa točionice, Foto: Luka Zeković
Tvrde da obuka zaposlenih mora biti imperativ: sa točionice, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) reagovalo je na tekst “Novac od nezakonitih ispita za radnike pumpi išao komisiji” objavljenog 6. maja u dnevnom listu i na portalu “Vijesti”.

Reagovanje prenosimo integralno.

”Kako se na osnovu objavljenog teksta stiče utisak da “točioci goriva” pohađaju obuku na kojoj uče kako da toče gorivo sa aparata u putnička i druga vozila, stiče se utisak i da im se nameće obuka koja im nije potrebna.

Stoga je bitno istaći da se obuka odnosi na lica koja su između ostalog zaposlena i kod primaoca opasne materije odnosno tereta. S obzirom na činjenicu da su benzinske stanice primaoci opasne materije i da se svakodnevno na istim vrši istakanje opasnih materija kl. 2 (gasovi) i kl. 3 (zapaljive tečnosti), u velikim količinama i to iz više navrata u toku jednog dana, obuka zaposlenih mora biti imperativ. U prilog ovome ide i potvrda prepoznata tačkom 1.10.1 do 1.10.3 Evropskog standarda koji kaže da: “u zavisnosti od svojih radnih zadataka i odgovornosti zaposleni moraju biti na odgovarajući način obučeni prema zahtjevima zakonskih propisa koji regulišu transport opasnih materija”.

Poslovi koje obavljaju zaposleni na benzinskim stanicama pored točenja goriva u putnička i druga prevozna sredstva su i poslovi utovara i istovara gore navedenih opasnih materija iz cistijerni u rezervoare, poslovi prilikom rada sa TNG bocama kao i ostali poslovi koji zahtijevaju sprovođenje mjera bezbjednosti pri radu sa opasnom materijom. Upravo za obavljanje navedenih poslova potrebna su adekvatna znanja, i na taj način se obezbjeđuje da posljedice koje opasne materije mogu izazvati budu svedene na najmanju mjeru.

S obzirom na to da se radi o opasnim materijama koje na osnovu svojih fizičkih i hemijskih osobina, a usljed nepoštovanja preventivnih mjera i radnji prilikom rada sa istim, mogu stvoriti brzu hemijsku reakciju koja se dešava u milionitom djeliću sekunde, pri kojoj se razvijaju visoke temperature i pritisci i stvara jaka eksplozija, i te kako je potrebno da zaposleni budu na adekvatan način obučeni.

Navodi iz teksta “da gorivo na pumpama mogu da toče samo zaposleni koji su položili ispit, onemogućava da se u Crnog Gori, po ugledu na zemlje EU, formiraju samouslužne benzinske pumpe...” apsolutno je pogrešno tumačenje. Ovo iz razloga jer samouslužne benzinske stanice funkcionišu u zemljama EU kao i zemljama u regionu, ali to ne znači da lica zaposlena na benzinskim stanicama nemaju adekvatne obuke i uvjerenja o osposobljenosti primjene preventivnih mjera bezbjednosti i postupanja u slučaju eventualne akcidentne situacije, što naravno građanin ne treba da ima, jer upravo od adekvatno obučenih lica u mnogome zavisi kako će se neka eventualna akcidentna situacija dalje odvijati.

Navodi iz teksta da “ne postoji pravno lice ili preduzetnik za izvođenje programa obrazovanja za osposobljavanje lica koja učestvuju u utovaru i istovaru opasnih materija” nijesu istinita, iz razloga jer komisija posjeduje rješenja o izdavanju licence za tri organizatora obrazovanja odraslih za izvođenje programa obrazovanja odraslih za lica koja učestvuju u utovaru i istovaru opasnih materija, izdata od strane Ministarstva prosvjete.

Naravno, zahtjevi nikada nisu upućeni nijednom nadležnom organu od strane savjetnika za bezbjednost, kao stručnih lica, koja su zaposlena ili radno angažovana na benzinskim stanicama, a koja u svojim godišnjim izvjestajima dostavljaju i podatke o uvjerenjima koje posjeduju “točioci goriva”, a koja izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova u skladu sa Zakonom o prevozu opasnih materija, svjesni svih karakteristika koje opasne materije posjeduju kao i negativnih posledica koje mogu nastati.

Sve ovo ima za cilj sprečavanje eventualne akcidentne situacije i smanjenje rizika na najmanju moguću mjeru. Napominjemo, da je ovo jedina obuka koju zaposleni na benzinskim stanicama pohađaju iz ove oblasti. Takođe, želimo napomenuti da u zemljama u okruženju kao i zemljama EU, zaposleni na benzinskim stanicama “točioci goriva” pohađaju cijeli set obuka nakon kojih dobijaju potrebna znanja za upravljanje ovim materijama, a u Crnoj Gori se zahtijeva da se i ova jedna ukine.

Iz navedenog se da zaključiti da bezbjednost zaposlenih na benzinskim stanicama kao i bezbjednost svih građana Crne Gore ne smije ni u jednom momentu biti ugrožena. Upravo iz tih razloga potrebno je vršiti kontinuirane edukacije, a sve sa ciljem sprečavanja nesagledivih posljedica koje opasne materije mogu izazvati, kao i očuvanja imovine i cjelokupne životne sredine”, navodi se u reagovanju.

Bonus video: