Inflacija i zlato. Kako pobijediti inflaciju i sačuvati novac?!

Nije lako, ali postoji način.

38445 pregleda 45 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sama pomisao na zlato, asocira nas na bogatstvo, sigurnost i moć. Zlato je kroz istoriju bilo dostupno samo bogatim pojedincima i moćnim vladarima. Sada je zlato dostupno svakom od nas, ukoliko to želimo. Zlato predstavlja temelj nase finansijske sigurnosti u sadašnjosti i u budućnosti.

U svijetu se dešavaju nepredviđene situacije na nekoliko desetina godina, bilo da su to ratovi, krize, sukobi ili pak situacije kakve se danas dešavaju u svijetu.

Jedna od takvih situacija, bila je pandemija izazvana virusom COVID 19, koja je predstavljala globalni izazov za cijeli svijet.

Nedugo posle smirivanja pandemije, desio se rusko-ukrajinski sukob, koji je uplašio cijelu planetu i svijet stavio pred nova iskušenja i nedaće.

Krizne situacije često su zadavale razne glavobolje ljudima na ovim prostorima. Ratovi su stvarali najveće društvene i ekonomske poremećaje. Mlade generacije se ne sjećaju, krizne situacije, koja je nastala par godina posle raspada SFRJ, kada je došlo do pojave, koja je je u ekonomiji poznata kao HIPERINFLACIJA. Ljudi su u toj situaciji branili svoj novac, na taj način što su domaću valutu mijenjali za njemačku marku i stavljali narodno rečeno u ,,slamarice”. Desetak godina kasnije desilo se novo obezvrijeđivanje novca, ali na evropskom nivou. Na ozakonjen način, njemačka marka zamijenjena je novom evropskom valutom evro.

Paritet po kom je izvršena konverzija, iznosio je je 1 evro=1,96 DM (njemačka marka), nedugo zatim, desilo se to da je prozvod koji je koštao jednu marku kostao jedan evro. Dakle, na osnovu ovoga može se zaključiti da je ovom ekonomskom odlukom svakom građaninu Evrope kapital umanjen za jednu polovinu.

Istorijski posmatrano najotporniji imovinski oblik na inflatorne pritiske i ostale moneterne rizike jeste zlato. Cijena zlata, kroz istoriju osjetno se mijenjala. Jedna unza zlata (31.104 g ), 1973. godine vrijedjela je 80 US dolara. Početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, cijena je dostigla rekordno visoku vrijednost od 700 US dolara. U narednim godinama, cijena zlata kretala se u intervalu od 300-400 US dolara za jednu unzu. Taj trend zadržan je, sve do pocetka 2000. ih godina,kada je unza zlata vredela 400 američkih dolara. Danas jedna unza vrijedi oko 2000 evra što predstavlja rast vrijednosti zlata od neverovatnih 500 %

Upravo kroz rast svoje vrijednosti, zlato čuva novac od inflacije.

Svaka globalna ekstremna situacija uvede ekonomije širom svijeta u manji, ili veći problem. Države se na razne načine bore da prevaziđu ekstremne situacije. Jedna od mjera jeste subvencionisanje pogođenih privrednih grana. To neminovno dovodi do povećanja novčane mase u privrednim tokovima, a samim tim i do smanjenja vrijednosti novca. Suštinski na scenu stupa inflacija. Kao posledica Covid krize nastupila je izuzetno izražena inflacija u 2022.i 2023. godini koja je dovela do značajnog uvećanja cijena većine proizvoda i usluga.

Zbog ovakvih situacija, koje narušavaju našu finansijsku stabilnost, bitno je da u svom imovinskom portfoliu posjedujemo investiciono zlato.

Zašto naglašavamo INVESTICIONO?

Zato što je to zlato najveće moguće čistoće 999,9 i kao takvo oslobođeno je poreza na dodatu vrijednost prilikom kupovine i poreza na dohodak građana prilikom kasnije zamijene za novac.

U Crnoj Gori još uvek postoji obaveza plaćanja pdv-a prilikom kupovine investicionog zlata.

Zbog toga građanke i građani Crne Gore kupuju investiciono zlato u zemljama gdje ne postoji porez na investiciono zlato. U nekim zemljama iz okruženje postoji i dalje pdv na investiciono zlato što je uticalo da Zlatara Gold postane regionalni centar za zaštitu novca od inflacije.

Investiciono zlato, jeste čisto zlato, zagarantovane čistoće 999,9 koje se proizvodi u strogo kontrolisanim industrijskim procesima u renomiranim svijetskim kovnicama plemenitih metala.

Zlatara Gold autorizovani uvoznik i distributer zlata iz vodećih švajcarskih kovnica omogućila je da na jednostavan način postanete vlasnik najvrijednijeg plamenitog metala.

Svi proizvodi dolaze iz njemačko-švajcarskog koncerna Heraeus i švajcarskih kovnica Argor Heraeus i Valcambi suisse. Navedene kovnice zastupljene su u svim časovnim zonama na svim meridijanima i njihovi proizvodi su globalno priznati u cijelom svijetu.

Sve informacije o kupovini investicionog zlata možete dobiti posjetom web stranica:

https://investicionozlato.com/

https://www.zlatnapoluga.rs/

Ko kupuje investiciono zlato, možete vidjeti OVDJE

Cijenu zlata možete saznati i preuzimanjem besplatne aplikacije

OVDJE