Udruženje naftnih kompanija: Ispiti za radnike pumpi samo su u interesu članova komisija

Reagovanje Udruženja naftnih kompanija na odgovor MUP-a: "I točenje goriva u vozilo može izazvati opasnost"

4522 pregleda 1 komentar(a)
Točenje goriva, Foto: Luka Zeković
Točenje goriva, Foto: Luka Zeković

Povodom teksta "I točenje goriva u vozilo može izazvati opasnost", reagovali su iz Udruženja naftnih kompanija, koje "Vijesti" objavljuju u cijelosti.

"Udruženje naftnih kompanija Crne Gore ponovo ukazuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova, to jest Direktorat za zaštitu i spasavanje, kroz reakciju na tekst objavljen u dnevnim novinama ‘Vijesti’, pod nazivom "Novac od nezakonitih ispita za radnike pumpi išao komisiji", pokušava opravdati svoje postupke i sporna tumačenja članova zakona zamjeniti novim tezama. U odgovoru se sada izbjegava zvanično tumačenje MUP-a, broj 30-112/22-32877/2 od 31. 10. 2022. godine, u kojem su odgovorili da crpe tumačenje o obaveznom polaganju za prodavce - točioce goriva po osnovu člana 32 i člana 5, tačka 14 Zakona o prevozu opasnih materija. Jasno je da se decenijama nezakonito postupalo po tom tumačenju i imperativno nametalo da zaposleni prodavci - točioci goriva moraju polagati stručni ispit koji se odnosi na utovar i istovar u prevozu opasnih materija. Po tom principu su postupali i inspektori REGAGEN-a, a sve je to išlo na štetu privrednika i radnika, što je stvaralo i dalje stvara veliku poslovnu barijeru pogotovo prilikom zapošljavanja nove radne snage i organizacije posla.

Privrednici su i ranije ukazivali na sastancima i u obraćanjima MUP-u i REGAGEN-u, da se Zakon o prevozu opasnih materija u drumskom i željezničkom saobraćaju ne treba i ne može odnositi na prodavce - točioce goriva na benzinskim stanicama, jer nisu učesnici u prevozu niti prijemu opasne materije.

Novu zamjenu teza koju sada MUP pokušava predstaviti javnosti i opravdati svoje postupke i greške kroz imperativnu normu da se obuka mora obavljati pozivajući se sada u odgovoru na opšte odredbe bezbjednosti ADR međunarodnog sporazuma, to jest tačke od 1.10.1 do 1.10.3 sami sebe negiraju jer kažu: "U zavisnosti od svojih radnih zadataka i odgovornosti zaposleni moraju biti na odgovarajući način obučeni prema zahtjevima zakonskih propisa koji regulišu transport opasnih materija". Transport opasne materije ne regulišu prodavci - točioci goriva i ne bave se poslovima utovara i istovara opasne materije, već gorivo sipaju u rezervoare vozila koja ih koriste kao pogonsko gorivo. Gorivo benzinskim stanicama isporučuje licencirani ADR vozač, u skladu sa svim bezbjednosnim procedurama, a Savjetnici za bezbjednost u prevozu opasnih materija, koje inače nalaže ovaj predmetni Zakon, angažovani su od strane privrednika u mjeri u kojoj to Zakon nalaže. Proces prilikom prijema goriva i TNG flaša za domaćinstva pokriva dodatno jedna osoba nadležna za rad benzinske stanice, tako da je neosnovano tumačenje nadležnih u MUP-u, u kojem traže da svaki točilac u maloprodaji mora polagati ovaj sporni stručni ispit.

Udruženje naftnih kompanija Crne Gore je dostavilo ovom direktoratu i medijima obrazloženje na 25 strana u kojem činjenično ukazuje da je u pitanju pogrešna primjena zakona na terenu i praksi. Apelujemo da rukovodioci ovog organa preduzmu hitne radnje u korekciji pogrešnih tumačenja, te da do daljeg obustave ovu pogrešnu praksu, a ako smatraju da adekvatna obuka treba da postoji, neka se zapitaju zašto do danas imamo na snazi pravilnike iz davne 1971. godine i zašto nije imperativ ovom organu da se u što većoj mjeri fokusiramo na evropsku praksu, zakone i pravilnike koji se primjenjuju u savremenim zemljama. Jasno je da se Zakon o prevozu opasnih materija završava prestankom transporta i prijemom opasne materije, kada počinju da važe drugi zakoni, tako da ne možemo ići dalje u pogrešnom smjeru.

Stojimo na raspolaganju svim medijima u Crnoj Gori da se organizuje i televizijski duel u kojem bi razmijenili mišljenja i obrazložili zašto tvrdimo da je ovo pojedinačni interes, a ne interes bezbjednosti na koji se samo pro forme pozivaju u odgovoru MUP-a. Ako postoje u evropskoj praksi druge adekvatne obuke u radu sa rukovanjem sa opasnim materijama klase 2 i klase 3, a koje se odnose na prodavce - točioce goriva na pumpama, u Udruženju naftnih kompanija Crne Gore mogu uvijek naći pouzdanog partnera koji će rado učestvovati u tim radnim grupama, što smo i do sada radili sa drugim institucijama, dajući inkluzivno i transparentno predloge, primjedbe i sugestije.

Nije preporučljivo da skrećemo sa kursa reformi i EU integracija zbog interesa pojedinica ili nepostojanja odgovornosti ili snage da se greška prizna, pa da zbog toga cijelom sektoru imperativno MUP nemeće polaganja koja predmetni Zakon na koji se pozivaju ne prepoznaje.

Bonus video: