Podvodni kabl bio dobar posao za Mijajlovića

Za podvodno izviđanje i razminiranje trase morskog kabla na lokaciji Jaz-Budva od “Terne“ RCUD prihodovao 845.640 eura i 160.000 eura od “Poliservizi” iz Rima za pretraživanja morskog dna duž trase morskog kabla
434 pregleda 5 komentar(a)
Veselin Mijajlović, Foto: Filip Roganović
Veselin Mijajlović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 22.06.2018. 20:03h

Kontroverzna državna firma „Regionalni ronilački centar za obuku ronilaca i podvodno deminiranje“ (RCUD) iz Herceg Novog lani je odlično poslovala, ostvarivši prihod od 1.422.290 eura.

Nakon gubitaka prethodnih godina, RCUD je poslovnu 2017. završio u plusu od 187.792 eura, piše u finansijskom i izvještaju o radu RCUD-a koji je usvojila Vlada na prethodnoj sjednici. To je inače, prvi takav dokument koji je RCUD, osnovan još 2002. kao do sada podnio osnivaču, a Vlada učinila javnim.

Na čelu RCUD-a koji je 2016. transforimisan u dioničko društvo čiji je jedini osnivač i vlasnik država, već 16 godina nalazi seVeselin Mijajlović, a rad te ustanove godinama su obilježavale brojne kontroverze, nelogičnosti i sumnje za navodni nepotizam i zloupotrebu službenog položaja i javnih resursa. O tome su pisali mediji i javno govorili brojni bivši zaposlenici RCUD-a, poslovni partneri te firme, ali i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević (SDP).

RCUD je najveći dio svog lanjskog milionskog prometa ostvario obavljajući pregled i deminiranje terena na kopnu i pod vodom za račun strateških stranih investorora i Vladinih partnera -italijanske kompanije Terna, koja gradi podvodni elektro-kabal Crna Gora-Italija i kompanije Adriatic Marinas koja u Tivtu gradi marinu i elitni nautički centar Porto Montenegro.

Prodajući svoje usluge, RCUD je lani inkasirao 1.070.520 eura. Od toga je za podvodno protivminsko izviđanje i razminiranje trase morskog kabla-elektrode do dubine 53 metra na lokaciji Jaz-Budva, od kompanija “Terna“ CG prihodovao 845.640 eura.

Dodatnih 160.000 eura zaradio je od kompanije “Poliservizi” iz Rima za “monitoring radova podvodnog pretraživanja morskog dna i čišćenje čvrstog otpada duž trase morskog kabla elektrode do dubine 53 m”.

RCUD je lani pružio i 3.500 eura vrijedne “konsultanstke usluge iz oblasti nadzora i zaštite na radu prije i tokom izvođenja polaganja i zaštite kabla”.

Za Porto Montenegro kontrolisano je eventualno prisustvo zaostalih eksplozivnih sredstava.

Pored toga, RCUD je lani za finansiranje svojih djelatnosti iz državnog budžeta dobio 351.770 eura. Prema finansijskom planu za ovu godinu, planirani su prihodi od 1.524.600 eura, od čega je 385.185 eura iz državnog budžeta.

Od pružanja usluga Porto Montenegru računaju da će ove godine dobiti 30 hiljada, dok je planirani prihod od podvodnog protivminskog pretraživanja za račun italijanske kompanije Poliservizi 300.000 eura.

Za nastavak poslova na protivminskom izviđanju morskog dna i eventulanom uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstva u podmorju Donjeg Grblja za Ternu, RCUD računa da će ove godine prihodovati 930 hiljada eura.

Bonus video: