Novo rješenje Vladine Komisije: Folić nije mogao biti razriješen jer je nezakonito izabran

Komisija preporučuje da se prvo riješi situacija sa nezakonitim izborom Folića, a da će iz toga slijediti i pravne posljedice na odluku o razrješenju

26118 pregleda 55 reakcija 11 komentar(a)
Komisija poništila i imenovanje i razrješenje bivšeg direktora: Folić, Foto: ZZZCG
Komisija poništila i imenovanje i razrješenje bivšeg direktora: Folić, Foto: ZZZCG

Vladina Komisija za žalbe donijela je novo rješenje kojim je poništila odluku o razrješenju Gorana Folića sa mjesta izvršnog direktora Zavoda za zapošljavanje od 24. marta ove godine, uz obrazloženje da ga Upravni odbor nije mogao razriješiti jer je Folić prethodno nezakonito izabran.

Ovo najnovije rješenje Komisija je donijela 4. maja, a juče je dostavljen strankama u postupku. Ista komisija je sedam dana ranije 27. aprila donijela rješenje kojim je poništila kao nezakonitu odluku Upravnog odbora Zavoda o izboru Folića za direktora od 7. aprila prošle godine.

Komisija je oba rješenja dostavila Upravnom odboru Zavoda na ponovno odlučivanje, što komplikuje pravnu situaciju.

Komisija u svom posljednjem rješenju preporučuje da se prvo riješi situacija sa nezakonitim izborom Folića na mjesto direktora, a da će iz toga slijediti i pravne posljedice na odluku o razrješenju.

Izabran trećerangirani

Bivši upravni odbor Zavoda je Folića (Demokrate), nakon sprovedenog konkursa i testiranja kod Uprave za kadrove, imenovao 7. aprila prošle godine za direktora iako je bio trećerangirani na testiranju.

Prvorangirani kandidat David Perčobić je tada protiv te odluke podnio tužbu Upravnom sudu koji se u međuvremenu 14. marta ove godine proglasio nenadležnim i 22. marta spise predmeta ustupio Komisiji za žalbe.

Komisija je 27. aprila ove godine donijela rješenje da je imenovanje Folića bilo nezakonito i uz kršenje pravila postupka, jer tadašnji Upravni odbor nije “naveo jasne i valjane razloge o činjenicama koje su ga opredijelile za donošenje odluke, uzimajući u obzir stručnu osposobljenost, znanje, vještine, prethodno radno iskustvo, rezultate ostvarene na provjeri znanja, sposobnosti, kompetencija i vještina kandidata, a ovo posebno imajući u vidu da je izvršen izbor trećerangiranog, odnosno četvrtorangiranog kandidata”.

Početkom avgusta prošle godine Vlada je izabrala novi Upravni odbor Zavoda, koji je smijenio Folića 12. oktobra prošle godine jer im nije dostavljao informacije o svom radu koje su tražili još u avgustu iako su zahtjeve za njihovim dostavljanjem ponavljali na četiri sjednice.

Tada je za vršioca direktora Zavoda imenovan Gzim Hajdinaga.

Međutim, Folić se žalio na tu odluku i Komsija je poništila krajem januaru ove godine, navodeći proceduralne razloge - da Folić nije prisustvovao sjednici, kao i da od njega nije traženo niti mu je omogućeno da se izjasni o činjenicama postupka.

Upravni odbor tada pokreće novu proceduru razrješenja u skladu sa tadašnjim pravnim poukama Komisije, i novu odluku o smjeni Folića donosi 24. marta navodeći više razloga za smjenu - nesaradnje sa Upravnim odborom, neusvajanje izvještaja, nedostavljanje zaključaka, nedostavljanje Upravnom odboru analitičkih kartica, neprisustvovanje sjednicama,...

Prvo o lanjskom konkursu

Komisija sada navodi da je rješenje o poništenju odluke o razrješenju Folića donijela 4. maja jer je prethodno 27. aprila usvojila rješenje da je on nezakonito izabran 7. aprila prošle godine.

Ona od Upravnog odbora Zavoda traži da donese odluku u vezi prošlogodišnjeg konkursa, na osnovu kojeg je Folić nezakonito imenovan a koja je u međuvremenu poništena.

”Od pravosnažnosti odluke o imenovanju zavisiće kao pravna posljedica i pitanje razrješenja žalioca (Folića). Prvostepeni organ (Upravni odbor) je, kod takvog stanja stvari trebalo da prekine postupak o razrješenju i da sačeka pravosnažnost odluke o imenovanju direktora Zavoda, jer odlučna činjenica za rješavanje pitanja razrješenja je zakonitost odluke o imanovanju. Stoga je žalbenu odluku (o razrješenju) valjalo poništiti i predmet vratiti prvostepenom organu, s tim što će u ponovnom postupku prvostepeni organ (Upravni odbor) prekinuti postupak razrješenja žalioca do pravosnažnosti odluke o imenovanju. Tek tada će prvostepeni organ biti u prilici da donese zakonitu odluku o razrješenju”, navedeno je u obrazloženju posljednjeg rješenja Komisije za žalbe.

Međutim, Upravni odbor je odluke o razrješenju donio sedam mjeseci prije nego što je Komisija izbor Folića ocjenila kao nezakonit i poništila.

Poništenje konkursa ili izbor drugog kandidata

Upravni odbor Zavoda sada treba da postupi po preporuci Komisije i prvo odluči o prošlogodišnjem konkursu i izboru Folića.

To bi značilo da mogu poništiti konkurs ili za direktora izabrati nekoga od kandidata koji su bili rangirani ispred Folića - David Perčobić, Goran Bubanja i Svetlana Krgović, koja je imala isto bodova kao i Folić. Perčobić, Bubanja i Krgović su dogogodišnji službenici i rukovodioci službi u Zavodu.

Prijavljeni kandidati su tada podnijeli prigovor zbog toga što je član komisije za ocjenjivanje bila tadašnja predsjednica Upravnog odbora Zavoda Hadži Vesna Vujošević, sumnjajući u njenu nepristrasnost i objektivnost, kao i mogući sukob interesa.

Bonus video: