Potpisan memorandum za izgradnju terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa; Abazović: Umanjuje se zavisnost od ruskog gasa

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je kazao da se radi o strateškom interesu Crne Gore, odnosno o projektu koji bi Luku Bar učinio prvim mjestom gdje će prirodni gas stići do Crne Gore

23573 pregleda 50 reakcija 44 komentar(a)
Sa potpisivanja memoranduma, Foto: Luka Zeković
Sa potpisivanja memoranduma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.05.2023. 18:10h

Predstavnici Vlade Crne Gore i američkih kompanija potpisali su danas memorandum u cilju početka realizacije dva energetska infrastrukturna projekta - izgradnja terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) u Crnu Goru, te instalacija termoelektrane na gas, čije bi snabdijevanje dolazilo preko terminala.

Projekti terminala i termoelektrane biće locirani u Luci Bar, a u memorandumu o razumijevanju se navodi da bi objekti sa radom mogli da počnu do kraja 2025. godine, a procjenjuje se da bi cijena projekta terminala bila u rasponu od 130 do 250 miliona eura, a termoelektrane između 200 i 500 miliona eura.

Memorandum u pogledu pružanja podrške unapređenju energetske infrastrukture su u vili "Gorica" u ime Vlade potpisali premijer Dritan Abazović, a u ime američkih kompanija Enerflex Energy Systems i Wethington Energy, Fil Paj, odnosno Olin Vetington.

Oni nisu htjeli da govore o datumu početka radova i vrijednosti investicije, navodeći da to zavisi od mnogobrojnih faktora.

Abazović je kazao da se radi o strateškom interesu Crne Gore, odnosno o projektu koji bi Luku Bar učinio prvim mjestom gdje će prirodni gas stići do Crne Gore.

Abazović
Abazovićfoto: Luka Zeković

"Posebnost strateškog interesa je da Luku Bar učinimo mjestom gdje će se izgraditi LNG terminal i na taj način prirodni gas stići u Crnoj Gori. Energetska diverzifikacija je od suštinskog značaja za razvoj Crne Gore. Ona ima komponentu umanjenja zavisnosti od ruskog gasa, ovo je geopolitički značajno za nas, ali prije svega govorimo o tome da zemlja zna šta želi za narednih 10 do 50 godina. Dovesti kredibilne američke investitore je bilo skoro nemoguće u prethodnom periodu, a dovesti prestižne američke kompanije iz sektora energetike mislim da je velika stvar ne samo za Crnu Goru, nego i region", rekao je Abazović.

Vetington je naveo da je energetska sigurnosti doprinosi dobro državi, a da je ovaj projekat upravo takav.

On je naglasio da Crna Gora u američkim kompanijama ima najboljeg tehnološkog partnera.

"Vjerujem da smo osigurali energetski temelj... Ovaj proces projekta je model o transparentnosti i dobrom upravljanju. Bio sam impresioniran jučerašnjom sjednicom Vlade, ja sam to uporedio sa procesima u SAD. Nisam siguran da bi taj nivo transparentnosti bio slučaj kod nas", rekao je predstavnik američke kompanije.

Pajl, iz kompanije Enerflex Energy Systems, naveo je da je to preduzeće prisutno uglavnom u Sjevernoj Americi i da mu je veliko zadovoljstvo da sada radi sa Vladom Crne Gore.

On je naglasio da u projekat žele da posebno uključe lokalnu zajednici u izgradnji objekata.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke, koja je takođe prisustvovala potpisivanju memoranduma, kazala je da projekat donosi najbolje Crnoj Gori u dijelu tehnologije, opreme, znanja i vještina.

Džudi Rajzing Rajnke
foto: Luka Zeković

"Projekat će obezbijediti Crnoj Gori energetsku nezavisnost u periodu tranzicije na obnovljive izvore energije".

Ona je naglasila da će projekat donijeti nova radna mjesta, te da se njima jača ekonomska saradnja između Crne Gore i SAD.

Bonus video: