Đurović: Velika pobjeda Vlade i privrede nad inflacijom

"Zajedno smo rekli 'Stop inflaciji'. Nastavljamo da jačamo standard građana Crne Gore", kazao je ministar

9225 pregleda 36 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu su više u odnosu na mart za 0,2 odsto, dok su potrošačke cijene u aprilu, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku više za 8,6 odsto, objavio je Monstat.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: odjeća; povrće; cipele i ostala obuća; meso; stvarne rente koje plaćaju stanari za primarno boravište; usluge smještaja; vazdušni prevoz putnika; voće.

Potrošačke cijene u periodu januar-april 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 12,5 odsto.

"Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u aprilu 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Odjeća i obuća (4,2%); Rekreacija i kultura (0,8%); Restorani i hoteli (0,7%); Hrana i bezalkoholna pića (0,4%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Zdravlje (-1,7%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (-1,3%); Prevoz (-0,9%); Ostala dobra i usluge (-0,9%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-0,4%); Komunikacije (-0,1%); Alkoholna pića i duvan (-0,1%)", saopšteno je iz Monstata.

Cijene ostalih proizvoda i usluga se, kako navode, nisu bitnije mijenjale.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović poručio je da su Vlada i crnogorska privreda odnijele "veliku pobjedu" nad inflacijom.

"Zajedno smo rekli 'Stop inflaciji'. Nastavljamo da jačamo standard građana Crne Gore", napisao je Đurović na Tviteru.

Podsjetio je da je godišnja inflacija, prema podacima Monstata, u januaru iznosila 16,2 odsto, u februaru 15,1 odsto, a u martu 10,5.

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma pokrenulo je u martu akciju "Stop inflaciji", kojom su ograničene cijene osnovnih životnih namirnica u svim trgovačkim lancima. Akciji su se potom pridružile apoteke, telekomunikacioni operatori, kao i drugi privredni subjekti.

Bonus video: