Simović: Poslanik Konjević zaboravio ono što je znao ministar Konjević

Simović je poručio Konjeviću i da se mane otvorenih pisama, jer ima "otvoren Parlament koji treba da bude mjesto dijaloga"
105 pregleda 5 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Mpr.gov.me
Milutin Simović, Foto: Mpr.gov.me
Ažurirano: 08.09.2017. 14:21h

Vlada sa relevantnih međunarodnih adresa dobija priznanja u odnosu na rezultate mjera finansijske konsolidacije, među kojima je i naplata poreskog duga, ali poslanik Raško Konjević (SDP) uporno kritikuje Vladinu politiku u ovoj oblasti, kazao je ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

On je odgovarajući na izjave Konjevića, kazao da je funkcioner SDP-a "jedno pričao kao bivši ministra finansija iz prelazne Vlade", a da sada govori drugo kao "aktuelni poslanik u odsustvu".

"Pitam, podsjećajući da je kao ministar saopštio i zapisao da je realno naplativi poreski dug 236 miliona eura, a sada kao poslanik govori o 700 miliona duga koji treba naplatiti. Podsjetiću, da je potpisano preko 6.000 rješenja za reprogram duga u ukupnom iznosu od 176 miliona eura i upoznaću crnogorsku javnost da je do sada naplaćeno oko 15 miliona eura a da ćemo do kraja godine naplatiti oko 20 miliona eura. Plan je bio da to bude 12 miliona. Dakle 8 miliona više od plana", kazao je Simović.

Na tvrdnju Konjevića da je Uredba o naplati poreskog duga imovinom donijeta bez pravnog osnova u Zakonu o reprogramu, Simović je kazao da "očigledno, poslanik u odsustvu Konjević ne želi da vidi da je zakonski osnov za Uredbu u Zakonu o Budžetu za 2017. godinu".

"Poslanik Konjević u odsustvu je očigledno zaboravio ono što je znao bivši ministar Konjević. Zaboravio je da procedura rada Vlade podrazumijeva da se usvojeni zaključci verifikuju usvajanjem zapisnika na sljedećoj sjednici Vlade. Takva je procedura bila i povodom zaključaka koje je Vlada usvojila na sjednici 27. jula i konačnog odnosa prema njima 24. avgusta. U odnosu na zaključke koji su bili predmet interesovanja poslanika Konjevića, Vlada je imala u vidu različita pravna tumačenja i u konačnom zauzela stav ne ostavljajući bilo kakav prostor za suprostavljanje različitih pravnih mišljenja. Vlada je donijela novu Uredbu, ponavljam utemeljenu u Zakonu o Budžetu i stvorila nedvosmislen pravni osnov za naplatu poreskog duga imovinom uz jasnu opredijeljenost o strogom vođenju računa o tržišnoj i funkcionalnoj vrijednosti imovine kojom bi se eventualno naplatio nenaplativi dio poreskog duga”, kazao je Simović.

Odgovarajući na izjavu Konjevića vezanu za Novi duvanski kombinat, Simović je saopštio da su posljednje informacije o realizaciji projekta koje je zatražio od izvršnog direktora NDKP Gabrijela Arvede, "ohrabrujuće".

"Tražio sam zvaničnu informaciju o tome šta se uradilo od mog posjednjeg obilaska lokacije nove fabrike, u aprilu, do danas. Najkraće, od tog momenta do danas u objekat se uložilo više od milion eura, što se vidi i po samom objektu koji poprima razmjere ozbiljne fabrike. Posebno je ohrabrenje dinamika nabavke opreme. Saopšteno mi je da je useljena u halu oprema vrijednosti 600 hiljada eura, da se u Luci Bar nalazi oprema 1,6 miliona vrijedna, da je danas u skladište Zetatransa stigla oprema vrijedna 1,8 miliona eura, i da do kraja mjeseca stiže oprema vrijedna 4,5 miliona eura. Sve to zajedno sa opremom koja će stići za dio koji se gradi pored fabrike, vezan za pripremu sirovine iz primarne proizvodnje, biće 13,5 miliona eura", saopštio je Simović.

Simović je poručio Konjeviću i da se mane otvorenih pisama, jer ima "otvoren Parlament koji treba da bude mjesto dijaloga".

Bonus video: