Opština Bar uplatila novac za eksproprijaciju zemlje na Maljeviku

Iz Opštine Bar saopšteno je da su, nakon prethodne realizacije dijela obaveza tokom 2021. godine, ovim su stvoreni svi preduslovi da se krene sa jednom od najvećih investicija u oblasti razvoja turizma na teritoriji opštine

12938 pregleda 66 reakcija 12 komentar(a)
Maljevik, Foto: arhiva
Maljevik, Foto: arhiva

Opština Bar uplatila je novac neophodan za eksproprijaciju zemljišta na Maljeviku u Sutomoru, čime je ispunila sve svoje predviđene obaveze na ovom projektu.

Vlada Crne Gore je na prethodnoj sjednici utvrdila javni interes za eksproprijaciju privatne imovine kako bi projekat “Maljevik” vrijedan oko pola milijarde eura krenuo u realizaciju.

Eksproprijacija će koštati Opštinu Bar oko 114.000 eura.

Vlada i Ministarstvo finansija pokrenuli su pitanje Maljevika nakon 16 godina.

Podgoričko preduzeće sa ruskim kapitalom “Sonuba Montenegro” kupilo je u septembru 2007. od Opštine Bar 200.000 kvadratnih metara zemljišta u Maljeviku za 32,5 miliona eura, uz još naplaćenih 11,8 miliona za komunalije. Cilj je bio gradnja ekskluzivnog turističkog kompleksa, ali od potpisa ugovora do danas “nije ukucan nijedan ekser”.

Iz Opštine Bar saopšteno je da su, nakon prethodne realizacije dijela obaveza tokom 2021. godine, ovim su stvoreni svi preduslovi da se krene sa jednom od najvećih investicija u oblasti razvoja turizma na teritoriji opštine.

"To je naročito važno za razvoj spičanskog kraja i politiku ravnomjernog razvoja svih djelova grada, kao prioriteta lokalne uprave".

Sredstva su, kazali su, uplaćena na osnovu Odluke Ministarstva finansija o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti na KO Sutomore- na lokaciji Maljevik u cilju izgradnje saobraćajnice sa pratećom infrastrukturom koja je predviđena, a koja je preduslov za otpočinjanje realizacije izgradnje turističkog kompleksa na Maljeviku.

"Opština Bar iskazuje zahvalnost svima koji su pružili doprinos da ova problematika riješi ažurno, na najkvalitetniji način i u najboljem interesu lokalne zajednice, građana i ukupnog napretka i daljeg ubrzanog razvoja Bara, ali i šire turističke ponude cijele države. Uvjereni smo da će ovaj prioriteti projekat ubrzo potvrditi svoj kvalitet, i zajedno sa svim drugim razvojnim investicijama u oblasti turizma na teritoriji Bara koje su vrijedne preko 200 miliona eura, pružiti novi zamah razvoju naše opštine", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: