MERT spremio predlog za Vladu , pa sad nisu nadležni

Ministarstvo ekonomskog razvoja u novembru pripremilo zahtjev investitora da mu se odobri gradnja hotela po mješovitom umjesto po kondo modelu, pa ga povuklo na doradu. Za “Vijesti” resor ministra Đurovića sada tvrdi da nije nadležan da odlučuje o modelu poslovanja bilo kojeg objekta turističke namjene

29448 pregleda 55 reakcija 10 komentar(a)
Investicija vrijedna više od 60 miliona eura (ilustracija), Foto: likosoho.com
Investicija vrijedna više od 60 miliona eura (ilustracija), Foto: likosoho.com

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT) koje je u novembru planiralo da predloži Vladi da odobri promjenu modela poslovanja po kome će se gradi luksuzni turistički rizort u Baru sa pet zvjezdica “Liko Soho”, pa je taj predlog u posljednjem trenutku povuklo sa sjednice na doradu, za “Vijesti” sada tvrdi da nije nadležno da odlučuje o modelu poslovanja bilo kojeg objekta turističke namjene.

”Vijesti” su resor ministra Goran Đurovića pitale da li odlučilo u vezi sa zahtjevom ukrajinsko-crnogorske kompanije “Liko Soho Group” da se gradi hotel po mješovitom modelu poslovanja ili će se hotel raditi po kondo modelu, kao i šta je do sada urađeno u okviru ovog projekta.

Vlada je u oktobru 2021. godine uvrstila gradnju hotela “Liko Soho” u Baru na listu razvojnih projekata u oblast turizma u okviru projekta ekonomskog državljanstva, gdje se kupovinom apartmana može doći do crnogorskog pasoša, a po kondo modelu. Vrijednost investicije je više od 60 miliona eura.

Prema Zakonu o turizmu, razlika između kondo i mješovitog hotela je u tome što vlasnici apartmana u kondo hotelu moraju staviti hotelu na raspolaganje za izdavanje 10 mjeseci godišnje, a u mješovitom modelu poslovanja izdavanje je na dobrovoljnoj osnovi.

”Kompanija Liko Soho Group zaključila je sa Vladom 2019. godine ugovor o kupoprodaji nepokretnosti sa investicionim ulaganjima u Opštini Bar, kojim se obavezala na investicionu obavezu izgradnje ekskluzivnih objekata turizma, i to hotela visoke kategorije - 5 zvjezdica shodno investicionom programu, kao i na razvoj ostalog dijela pratećih sadržaja. Ovim putem želimo da istaknemo da MERT nije nadležno da donosi odluku o modelu poslovanja bilo kojeg objekta turističke namjene. Takođe, naglašavamo da je investitor u obavezi da prilikom podnošenja prijave za građenje nadležnom organu naznači da li se u konkretnom slučaju radi o hotelu sa kondo modelom ili mješovitim modelom poslovanja”, kazali su u ovom resoru.

U MERT-u su naveli da u zavisnosti od prijave za građenje i konačnog izvještaja o podobnosti objekta za upotrebu, tzv. upotrebne dozvole, zavisi i uknjižba objekta u katastar nepokretnosti.

”Nakon ispunjenja ovih uslova, zainteresovana stranka može podnijeti zahtjev za izdavanje odobrenja hotela sa kondo ili mješovitim modelom poslovanja, uz uslove koji su propisani članom 96, 96a i 97 Zakona o turizmu i ugostiteljstvu”, dodajući da kada je u u pitanju konkretni projekat, MERT je nadležan da prati realizaciju svih projekata koji su na listi razvojnih projekata i informiše Vladu o svim eventualnim izmjenama koje se dešavaju na projektima.

Iz Ministarstva nije precizirano u kojoj je fazi gradnje ovaj projekat, odnosno, šta je do sada urađeno.

”Prema izvještajima nezavisnog kontrolora o nalazima činjeničnog stanja u vezi sa realizacijom projekta izgradnje hotela “Liko Soho” u Baru zaključno sa 14. oktobrom 2022. godine, kompanija je uložila 1.179.505 eura”, rekli su u MER-u.

Investitor je tražio saglasnost promjene modela poslovanja zbog toga što hotel treba da posluje u okviru nekog renomiranog svjetskog brenda, kome ne odgovara kondo model poslovanja ili se to kosi sa njihovim brendom, poslovnom politikom koju zastupaju. Na konferenciji za novinare u novembru 2021. u Vladi najavljeno je da bi hotel trebalo da bude dio svjetskog lanca Radisson hotel group.

U korigovanom biznis planu koji je iz zahjev dostavljen MER-u, odnosno Vladi, konstatovana je promjena cijene smještajne jedinice, pa bio na iznosila 5.000 eura po metru kvadratnom, dok je u prethodno dostavljenom planu cijena kvadratnog metra iznosila 5,4 hiljade eura. Uz to, investitor je planirao da povećava i broj smještajnih jedinica sa 322 na 409 različitih struktura, od kojih će165 biti hotelskog tipa, a preostale 244 apartmanskog tipa.

Osnivač i predsjednik ukrajinske kompanije Liko Holding i investitor projekta je Igor Lisov. On je ranije najavio i gradnju akva parka, u okviru kojeg će se nalaziti sportske baze za razne oblike vodenih sportova.

Promjena modela poslovanja bi bila povoljnija za državu

Iz Liko Soho Group je u novembru povodom, kako su tvrdili, negativne medijske kampanje, navedeno da će promjenom modela poslovanja iz kondo u mješoviti, koji je svakako povoljniji za državu sa više aspekata, kompanija smanjiti broj apartmana za prodaju sa 322 na 244 i time ponuditi tržištu hotel kategorije 5*, sa 168 hotelskih soba koje po zakonu ne mogu biti predmet prodaje, a koji će poslovati tokom cijele godine kao jedna cjelina u vlasništvu kompanije.

”Važno je istaći da smo kondo model poslovanja naveli u biznis planu, koji je dio dokumentacije za apliciranje u Program ekonomskog državljanstva, dok procedura registracije modela u skladu sa Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu tek treba da se desi u narednom periodu. Izbor modela poslovanja je jedino i isključivo pravo investitora, koje je jasno definisano zakonom, a koje je isključivi zahtjev brenda”, zaključio je Krstajić.

Bonus video: