Mojkovac: Opština podstiče razvoj poljoprivrede

U Mojkovcu će kroz 17 podsticajnih mjera biti podijeljeno 135.000 eura

3108 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Mojkovca, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Mojkovca, Foto: Dragana Šćepanović

Za podršku poljoprivrednicima na području mojkovačke opštine ove godine će kroz podsticajne mjere biti opredijeljno 135.000 eura.

Taj novac biće raspodijeljen kroz 17 podsticajnih mjera, a najviše, 45.000 eura, namijenjeno je za stočare i one koji se bave živinarstvom.

Za kozarstvo i ovčarstvo, kako je precizirano Programom podsticajnih mjera, podrška se obezbjeđuje kao vid bespovratnog granta za nabavku 10 do 15 koza alpske rase i priplodnih ovnova radi poboljšanja rasnog sastava postojećih stada.

Prednost u dodjeli imaće mladi poljoprivredni proizvođači do 40 godina. Kroz podršku govedarstvu, obezbijeđeno je sufinansiranje u iznosu do 20 odsto za nabavku steonih junica za poljoprivredne proizvođače. Uslov je da grla budu nabavljena preko javnog poziva resornog ministarstva, ali subvencija će iznositi najviše 500 eura po grlu. U živinarstvu biće podržane investicije u izgradnju mini živinarskih farmi za proizvodnju konzumnih jaja, za proizvođače koji posjeduju objekte za proizvodnju.

Subvencije za nabavku mehanizacije ove godine iznose ukupno 20.000 eura.

”Na teritoriji opštine pčelarstvom se bavi oko 130 pčelara sa oko 1.500 košnica”, piše u Programu podsticajnih mjera.

Dijelom podsticajnih mjera, lokalna uprava želi da popravi stanje ribljeg fonda u rijeci Tari. Krivolov i primjena nedozvoljenih sredstva i alata u ribolovu, konstatovano je, značajno su smanjili roblji fond. Ocjenjuju da će se poribljavanjem Tare takvo stanje mijenjati.

Podrška će biti dodijeljena, između ostalog, i za poboljšanje uslova života na katunima, napređenje pčelarstva, proizvodnju mlijeka, nabavku opreme za cijeđenje voća, ostalu preradu i finalni proizvod.

Bonus video: