Prodaja luksuznih nekretnina putem aukcije sada i u Crnoj Gori

Aukcijska prodaja luksuznih nekretnina iznad 2.5 mil. eura. Aukciju vode poznati stručnjaci iz Londona

33155 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luxury Properties
Foto: Luxury Properties

Svi kupci zainteresovani za luksuzne nekretnine, jedinstvenog dizajna, modernog komfora i na najatraktivnijim lokacijama u Crnoj Gori dobili su prije tri godine lojalnog i svjetski priznatog partnera koji ih „vodi“ kroz cjelokupan proces, od potrage do kupovine njihove željene nekretnine.

Sotheby's Realty Montenegro, sa svojim sjedištem u Porto Montenegru, i sa značajnim brojem realizovanih prodaja, postavio je nove standarde real estate poslovanja i ponude u Crnoj Gori.

Najnovije u njihovoj ponudi, i po prvi put na tržištu nekretnina u Crnoj Gori jeste mogućnost prodaje i kupovine nekretnine putem čuvene Sotheby's aukcije!

„Pored široke i pažljivo selektovane ponude luksuznih nekretnina, od ove godine našim klijentima nudimo i mogućnost prodaje ili kupovine nekretnine putem aukcije. Ovako sofisticiranu opciju u prilici smo ponuditi jer je Sotheby's preuzeo najveću i najprestižniju aukcijsku kuću iz oblasti luksuznih nekretnina, Consierge Auctions House. O izvrsnom poslovanju ove aukcijske kuće najbolje govori podatak da je njihov tržišni udio u aukcijskoj prodaji luksuznih nekretnina bio čak 90%!

Preuzimanjem Consierge Auctions House-a koji sada posluje pod okriljem brenda Sotheby's Consierge Auctions, dobili smo i njihovu značajnu bazu podataka o izuzetno vrijednim nekretninama kao i o kupcima nekretnina tog profila.

Ponosni smo što baš mi prvi uvodimo ovakav novitet na crnogorsko tržište i našim klijentima nudimo opciju aukcijske prodaje ili kupovine nekretnina.“ - navodi Niko Laković, direktor Montenegro Sotheby's Realty.

OD SADA DO NEKRETNINE, KAO I DO UMJETNINE, PUTEM AUKCIJE

Laković dodaje da je praksa pokazala da je aukcijska prodaja nekretnina moguća samo u situacijama kada je riječ o visoko luksuznim nekretninama, te objašnjava da po pravilu prosječna cijena nekretnine koja se prodaje na aukciji ne može biti niža od 2,5 miliona eura.

Objašnjavajući cjelokupnu proceduru Laković navodi da kada procijene da je neka nekretnina podobna za aukcijsku prodaju obilazak i procjenu vrše ovlašćeni procjenjivači iz Velike Britanije, koji ujedno i vode aukcijsku prodaju globalnom auditorijumu. Sama aukcijska prodaja se odvija online i dosadašnja praksa je pokazala da je uspješnost prodaje luksuznih nekretnina na taj način gotovo 100%.

Imajući u vidu da je Sotheby's renomirani svjetski brend, sa fascinantnom ponudom i bazom klijenata, Laković vjeruje da nas u bliskoj budućnosti očekuje realizacija prve aukcijske prodaje luksuzne nekretnine u Crnoj Gori.

„Našu bazu vlasnika ekskluzivnih nekretnina u okviru Crne Gore informisali smo o novom modelu prodaje, i vjerujem da je pitanje dana kada ćemo odabrati neku od luksuznih nekretnina za aukciju i samim tim ispisati jednu novu stranicu na tržištu nekretnina u Crnoj Gori.“ - navodi Laković.

„Prodaja luksuznih nekretnina putem aukcije je uveliko zaživjela u svijetu. Ne postoji jedan razlog da ne vjerujem da će ovaj model prodaje zaživjeti i kod nas. Ljudi su zaljubljeni u Mediteran, sve više internacionalnih klijenata dolazi, raspituje se i pokazuje interesovanje za investiranje u sunčanu zemlju nevjerovatnih prirodnih ljepota sa izuzetnim pogodnostima za ulaganje. Rezidencijalni i nautički projekti kao što su Porto Montenegro, Luštica Bay i Portonovi doprinijeli su pozicioniranju Crne Gore na mapi najpoželjnijih turističkih destinacija, u kojoj sve veći broj stranaca pronalazi svoj dom, na najljepšim lokacijama okruženim netaknutom prirodom, koje istovremeno pružaju savremeni komfor. Ukoliko omogućimo licitaciju za neku od impresivnih nekretnina na obali mora, sa pogledom na Boku ili magične zalaske sunca, siguran sam da neće ostati ravnodušni, naprotiv.“

Laković dodaje da interesovanje za luskuzne nekretnine u Crnoj Gori ne opada, već upravo očekivano raste.

Niko Laković
Niko Lakovićfoto: Luxury Properties

„Crna Gora je prepoznata kao dragulj na Jadranskom moru i samim tim je sve interesantnija i popularnija među onima koji svoj drugi, ili čak treći dom, žele pronaći upravo ovdje - u zemlji sa sjajnom klimom, čistim vazduhom, izlazom na more, dobrim skijalištima i svim onim parametrima koji stvaraju preduslove za visok kvalitet života.“

Upitan da prokomentariše rast cijena, Laković objašnjava da je rast cijena na tržištu nekretnina pojačan inflatornim rizikom učinio i da tražnja za kupovinom nekretnina pođe uzlaznom putanjom.

„ Cijene luskuznih nekretnina u Crnoj Gori, iako u porastu, još uvijek su niže u odnosu na mnoge evropske zemlje. Veliko interesovanje internacionalne klijentele za ulaganje u Crnoj Gori jasno govori da se očekuje nastavak trenda rasta cijena, te se investiranje u luksuzne nekretnine u našoj zemlji smatra odličnim finansijskim potezom, bilo da se razmišlja o rentiranju ili kasnijoj preprodaji kupljene nekretnine.“

„Uvjeren sam da tržištu luksuznih nekretnina u Crnoj Gori tek predstoji zlatno doba i da ćemo benefite istog osjetiti na nivou cijele zemlje. S'tim u vezi zadovoljan sam što od sada luksuzne nekretnine iz Crne Gore možemo prodavati i putem aukcije na svjetskom nivou u kojoj učestvuju klijenti izrazito visoke platežne moći.“ - zaključuje Laković.