Kakva će biti turistička sezona u Budvi: Očekuju gužve i pored većih cijena

Turistički poslenici u Budvi optimisti pred predstojeću sezonu, nadaju se da bi mogla biti bolja i od rekordne 2019.

30075 pregleda 138 reakcija 49 komentar(a)
Hotelska usluga biće skuplja: Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović
Hotelska usluga biće skuplja: Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović

Budva će i pored povećanja cijena do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu biti jedna od pristupačnijih destinacija na Jadranu.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazao direktor Turističke organizacije Budve Nemanja Kuljača.

On očekuje veoma uspješnu turističku sezonu, imajući u vidu najave turističkih poslenika, kao i najavljenu avio povezanost sa emitivnim tržištima.

Kuljača je rekao da su se, iako su cijene mnogih proizvoda u protekloj godine višestruko uvećane, ugostitelji i izdavaoci privatnog smještaja, ali i hotelijeri, potrudili da Budva bude konkurentna, jer se od predstojeće ljetnje sezone mnogo očekuje, prije svega da nadmaši rekordnu 2019.

”Na kvalitet odmora pored prirodnih ljepota i široke lepeze modernih sadržaja i manifestacija veliki značaj ima i vrsta smještaja. U Budvi, računajući i njeno zaleđe, u ponudi je 32.000 ležajeva u sobama, apartmanima, kućama i vilama za izdavanje, dok je u pojasu od plaže Jaz do plaže Buljarica trenutno aktivno preko 140 hotela od kojih je više od polovine visoko kategorisano sa četiri I pet zvjezdica. Za potrebe MICE (kongresnog) turizma većina posjeduje velike kongresne sale posebno opremljene za tu vrstu usluge, a prisutni su i drugi sadržaji kao što su SPA i velnes centri, otvoreni bazeni, zelene oaze, mali butik hoteli i turistička naselja sa dječjim igralištima”, istakao je Kuljača.

Prema njegovim riječima, za predstojeću sezonu se očekuje korigovanje cijena pojedinih hotelskih usluga za sedam do 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu, s obzirom na ekonomsku situaciju i trendove u turizmu.

”U hotelima sa tri zvjezdice cijene će biti od 28 do 46 eura po osobi, u hotelima sa četiri zvjezdice od 37 do 140 eura, a u hotelima sa pet zvjezdice od 160 do 270 eura po osobi na bazi noćenja sa doručkom. Cijene se odnose na standardne dvokrevetne sobe i zavise od raspoloživosti kapaciteta u određenom periodu. U privatnom smještaju, cijene u dvokrevetnoj sobi će se u toku ljetnje sezone kretati od 20 do 50 eura po osobi, a najam apartmana za četvoročlanu porodicu iznosi od 50 eura pa na više, a sve u zavisnosti od kategorije i lokacije objekta”, rekao je Kuljača.

Optimizam u uspješnost sezone Kuljača opravdava informacijama koje imaju od Aerodroma.

”Prema informacijama istaknutim na zvaničnim stranicama Aerodroma Crne Gore, Crna Gora je redovnim i ljetnjim linijama, kao i čarter letovima preko aerodroma u Tivtu i Podgorici, povezana sa sljedećim destinacijama: Švedska, Njemačka, Estonija, Izrael, Poljska, Litvanija, Švajcarska, Luksemburg, Slovenija, Srbija, Norveška, Francuska, Češka, Saudijska Arabija, UAE, Finska, Turska, Moldavija, Danska, Velika Britanija, Azerbejdžan, BIH, Italija, Austrija, Hrvatska, Španija, Jermenija, Egipat, Kazahstan, Grčka, Slovačka, Belgija i Mađarska, uz napomenu da su najave podložne promjenama”, kazao je Kuljača.

Ugostitelj i vlasnik jednog popularnog starogradskog restorana Luka Vučković ističe da će cijene ove godine biti uvećane za oko petnaest odsto u odnosu na prošlu godinu.

”Smatram da smo mnogo jeftiniji od susjedne Hrvatske koje je podigla cijene u turizmu i do trideset odsto. Moj stav je da je bolje i podići cijenu nego štedjeti na kvalitetu jer moramo da gradimo destinaciju visokog kvaliteta usluge, proizvoda i smještaja. Moramo da budemo svjesni da je nažalost trend ukupnog poskupljenja prisutan u cijelom svijetu u svim granama privrede. Iskreno se nadam da se trend poskupljenja neće nastaviti zbog ukupnog kvaliteta života svih građana”, istakao je Vučković.

Poskupljenje potvrđuje i predsjednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović, koji ističe da će cijene biti uvećene u odnosu na prošlu godinu za deset do 20 odsto, ali i da time Budva i dalje ostaje konkurentna ostalim destinacijama.

Da su cijene u privatnom smještaju već veće nego lani, potvrđuje izdavalac u Starom gradu Petar Antonioli, koji ističe da povećanje iznosi oko 20 odsto. On smatra da je povećanje cijena bio normalan slijed jer je došlo do povećanja ostalih cijena, od energenata do svega ostalog.

Bonus video: