Kakva je budućnost telekomunikacija: Operatori moraju pratiti promjene

Nakon panel diskusije, prisutnima su predstavljeni rezultati i dalji planovi Crnogorskog telekoma
245 pregleda 9 komentar(a)
panel Telekom, Foto: Crnogorski Telekom
panel Telekom, Foto: Crnogorski Telekom
Ažurirano: 08.09.2017. 07:44h

Telekomunikacioni operatori moraju biti otvoreni za promjene i iskoristiti novine tehnološke revolucije kako bi unaprijedili poslovanje i pružili nove mogućnosti korisnicima, jedna je od ključnih poruka panel diskusiju na temu „Budućnost telekomunikacija“ koju je organizovao Crnogorski telekom.

Iz Telekoma je saopšteno da je panel diskusija otvorila brojna važna pitanja koja će obilježiti industriju u narednom periodu, kao što su trendovi današnjice, mogu li operatori ostati na nivou tradicionalnih pružaoca telekomunikacionih usluga i kako će industrija izgledati u budućnosti.

Član Uprave Dojče telekoma za Evropu, Srini Gopalan, istakao je da DT predvodi inovacije u tehnologiji i digitalizaciji evropskog društva.

“DT je ostvario prvu 5G konekciju uživo prošle sedmice u svojoj komercijalnoj mreži u Berlinu, u Njemačkoj. Ovo dostignuće je pokazalo koliko je DT zaista u mogućnosti da pruži superiorno iskustvo svojim korisnicima“, rekao je Gopalan.

Predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković kazao je da ta kompanija svake godine investira sve više, ali su u Hrvatskoj troškovi poslovanja još veći od EU prosjeka.

“Među rijetkima u Evropi plaćamo pravo puta (službeno postavljanje kablova) i najveću cijenu radiofrekvencijskog spektra što značajno usporava tehnološki napredak naše zemlje. Tu vidim veliki prostor u kojem se mogu osloboditi značajna sredstva našoj kompaniji i usmjeriti ih u smanjenje tehnološkog jaza sa Evropom“, naveo je Tomašković.

Izvršni direktor Crnogorskog telekoma Nikola Ljušev, odgovarajući na pitanje u koje bi tehnologije operatori na malim tržištima trebalo da ulažu, kazao da ne misli da postoje tehnologije ekskluzivne samo za velika tržišta, ili druge koje su optimalne za mala.

Upoređujući Njemačku od 80 miliona stanovnika i Crnu Goru od 620 hiljada, istakao je da bez obzira na veličinu tržišta, tehnologija je ista, ono što postoji u Njemačkoj (4G, 4G+, optika, turdboDSL, IPTV) dostupno je i korisnicima u CG.

Nakon panel diskusije, prisutnima su predstavljeni rezultati i dalji planovi Crnogorskog telekoma. Istaknuta je posvećenost ulaganjima u razvoj infrastrukture i samo u protekle dvije godine uloženo je preko 60 miliona eura.

Naglašena je i posvećenost podršci i razvoju zajednice i istaknuta ulaganja od preko 8,5 miliona u razne društveno odgovorne projekte u proteklih 10 godina.

Bonus video: