Nastavak izvoza bakra iz Srbije preko "Montekarga" i Luke Bar

Predloženo da se nova saradnja između kineske i crnogorskih kompanija dogovori na tri godine

25332 pregleda 10 komentar(a)
Luka Bar (ilustracija), Foto: Shutterstock
Luka Bar (ilustracija), Foto: Shutterstock

Predstavnici kineske kompanije "Zi Jin" i logističke "Trans Cargo Logistic" (TCL) iz Beograda, posjetili su juče Luku Bar i državnu kompaniju za teretni željeznički saobraćaj "Montekargo" sa kojim su razgovarali o nastavku saradnje u prevozu i pretovaru bakarnog koncentrata iz Bora.

Kako je navedeno u saopštenju sa sastanka, Slobodan Macić iz TCL, kao logističar ovog posla, predložio je kineskoj delegaciji, ugovor na najmanje tri godine, što bi stvorilo čvršće uslove za planska ulaganja svih učesnika.

Delegaciju kompanije "Zi Jin" predvodila je potpredsjednica Lin Hongying, a kompaniju TCL Mihailo Vukićević.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Montekargo

"Povod za posjetu partnera najvećeg privrednog projekta, prevoza i pretovara bakarnog koncetrata iz Bora za Bar je dugoročna saradnja i strategija daljeg unapređenja ovo posla. Partneri koji na ovom transportnom pravcu realizuju posao za "Zi Jin" su "Srbija Kargo", "Montekargo", TCL i Luka Bar", navedeno je u saopštenju.

Predsjednik Odbora direktora Luke Bar Darko Pekić istakao je važnost ovog poslovnog projekta za crnogorsku pomorsku i željezničku privredu, kao i za sve povezane djelatnosti.

Predsjednik Odbora direktora "Montekarga" Miroslav Brajović, kako je navedeno, izrazio je veliko zadovoljstvo i čast potpedsjednici Lin Hongying i njenoj delegaciji što su iskazali veliko povjerenje crnogorskim kompanijama u ovom poslu.

"U cilju unapređenja i dugoročnog strateškog planiranja u značajan resurs Luke Bar kao slobodne zone, Brajović je predočio kineskoj delegaciji da postoji mogućnost njihovog investiranja u izgradnju novih kapaciteta za pretovar bakarnog koncentrata, sa mogućnošću da i drugi projekti za Crnu Goru mogu biti razmotreni", navedeno je u saopštenju.

Izvršna direktorica "Montekarga", Dušanka Dragojević je navela da ta kompanija može kvalitetno i uspješno da preveze 60.000 tona mjesečno.

Prilikom obilaska Luke Bar, njen izvršni direktor Ilija Pješčić je upoznao kinesku delegaciju sa tim gdje i u koje projekte bi mogli ulagati svoj kapital, što bi osim za taj privredni subjekat imalo značaja i za državu Crnu Goru.

Bonus video: