Rampa AZK za festival "Sea dance"

Agencija za zaštitu konkurencije ispituje da li je dodjela novca za popularni festival bila zakonita

24945 pregleda 96 reakcija 27 komentar(a)
Sea dance festival, Foto: Sea dance
Sea dance festival, Foto: Sea dance

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) pokrenula je prošlog mjeseca ispitni postupak kako bi utvrdila da li je organizator “Sea dance” festivala, firma “Myexit Adventure” iz Novog Sada, dobila nezakonitu državnu pomoć.

Nezakonita državna pomoć je dodijeljena bez prethodne prijave ili prije odlučivanja AZK-a o usklađenosti iste sa Zakonom o dodjeli državne pomoći. U rješenju Agencije piše da su organizatoru festivala dodjeljivane određene mjere pomoći bez prethodnog rješenja Komisije za kontrolu državne pomoći i prije odluke AZK-a, za šta se sumnja da je nezakonita državna pomoć.

Organizator Sea dance festivala Dušan Kovačević kazao je za “Vijesti” da “Sea dance” definitivno neće biti održan ovoga ljeta u Buljarici, te poručio da je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović “uspješno otjerao muzički festival iz Crne Gore”.

Agencija ispituje potencijalnu državnu pomoć koju su novosadskoj kompaniji uputili Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT), Nacionalna turistička organizacija (NTO), Opština Budva i Turistička organizacija tog grada.

Zato se ovim državnim davaocima do odluke Agencije nalaže da privremeno obustave dodjelu državne pomoći organizatoru pri čemu imaju rok od 15 dana od prijema rješenja da se izjasne o činjenicama i informacijama koje ukazuju na potencijalno nezakonitu državnu pomoć.

Nacionalna turistička organizacija se u oktobru prošle godine obratila Agenciji podneskom, koji ukazuje da postoji sumnja da je odobrena nezakonita ili neusklađena državna pomoć u podršci Sea Dance festivalu.

Kako piše u rješenju, “Agencija je nakon uvida u dokumentaciju preuzetu od Komisije za kontrolu državne pomoći sa stanjem na dan 31.12. 2018. godine, zaključila da mjere pomoći festivalu Sea Dance nisu prijavljene Komisiji na ocjenu usklađenosti shodno propisima o kontroli državne pomoći koji su u vrijeme donošenja predmetnih mjera bili na snazi”, odnosno da Komisija iste mjere nije ocijenila.

U godišnjim izvještajima Komisije za kontrolu državne pomoći u periodu od 2014. do 2017. godine nije bila evidentirana državna pomoć firmi “Myexit Adventure”, dok Agenciji od 2018. do 2021. nisu dostavljeni podaci o dodjeli pomoći državnih davalaca ovoj kompaniji.

Održavanje prošlogodišnjeg “Sea Dance” festivala na Buljarici bilo je upitno nakon što je MERT saopštio da su zakonski ograničeni u novčanoj podršci organizatorima. Organizatori Sea Dancea su i ranijih godina najavljivali otkazivanje, ali bi svake godine ovaj višednevni muzički događaj ipak bio održan uz podršku Vlade i Opštine Budva.

Iz resora Gorana Đurovića je tada pojašnjeno da je država ograničena Zakonom o kontroli državne pomoći koji propisuje da Vlada može da opredijeli maksimalno 200 hiljada eura podrške u okviru tri godine, što je pomoć koju je organizator festivala već dobio 2021.

Opština Budva je zatim u avgustu saopštila da su sa Turističkom organizacijom tog grada odredili dodatno finansiranje da bi se festival održao, uprkos izostanku pomoći Vlade.

Agencija zabranila dodjelu novca za festival dok ne završi ispitni postupak.

Rupu upotpunjavaju drugim događajima

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT) je saopštilo da uprkos njihovoj želji, “Sea Dance” festival mogu podržati samo u skladu sa zakonom dok će kulturno-zabavnu ponudu Crne Gore upotpuniti drugi muzički događaji.

To su kazali nakon što su organizatori “Sea Dance-a” poručili da će ovogodišnji festival biti otkazan zbog manjka državne pomoći.

Iz MERT-a su podsjetili da su još prošle godine kazali da je država zakonski ograničena u novčanoj pomoći organizatoru te da Vlada može da opredijeli maksimalno 200 hiljada eura u okviru tri godine, što je iznos pomoći koji je organizator “Sea Dance” festivala već dobio 2021.

Ističu i da bi dodatna pomoć bila u domenu krivične odgovornosti.

”O namjeri države da se ovaj projekat podrži najbolje govori to da je Vlada sa opštinom Budva i lokalnom turističkom organizacijom od 2014. godine, kada je “Sea Dance” počeo da se održava u našoj zemlji izdvojila više od 4,3 miliona eura za pomoć festivalu”, naglasili su iz MERT-a.

Bonus video: